Om veilig de bergen in te gaan, moet je goed voorbereid zijn. Om je daarbij te helpen, krijg je voorafgaand aan je avontuur een uitrustingslijst van ons. En hoewel er natuurlijk in je uitrusting niks mag ontbreken, is het belangrijkste stukje ‘gear’ misschien wel een goed paar schoenen! In de uitrustingslijst hebben we het over verschillende type schoenen. Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk?

Waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?

Een goed paar schoenen is onmisbaar in de bergen. Naast dat je met de juiste schoenen droge en warme voeten houdt, zorgen bergschoenen ook voor extra stabiliteit en stevigheid. En dat is best prettig wanneer je met een zware rugzak over blokkenterrein en gletsjers sjouwt. Ook zorgt een stevige schoen ervoor dat je voet in een meer neutrale positie blijft tijdens het lopen. Je voet beweegt simpelweg minder, en raakt daardoor minder snel vermoeid.

Bergsport training

Welke soorten schoenen zijn er?

Als je een beetje onderzoek doet naar het kopen van de juiste schoenen, zal je meteen het fenomeen van de verschillende schoencategorieën tegenkomen. Schoenen voor outdoor gebruik worden namelijk opgedeeld in de categorieën A, B, C en D. Via deze categorieën is het meteen duidelijk voor wat voor een outdoor- en/of bergsportactiviteit een paar schoenen geschikt is. Handig dus!

Schoencategorie A

Model: Laag

Zool: Stevig, maar geeft mee

Terrein: vlak terrein (Nederland, citytrips, dagelijkse wandelingen)

Een categorie A schoen is laag en heeft een redelijk soepele zool. Afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat, kun je binnen deze categorie kiezen voor een lichtere schoen (wat prettig is voor kortere afstanden) of een wat zwaardere, vaak leren schoen (voor de langere afstanden). De schoenen zijn geschikt voor wandelingen op eenvoudig, vlak terrein en op gebaande paden. Veel mensen lopen bijvoorbeeld de Vierdaagse op dit soort schoenen lopen!

Dit kaliber schoenen wordt dus afgeraden voor de bergen. Deze schoenen geven door hun lage model geen ondersteuning rond de enkel, en zijn vaak nog te soepel om echt goede ondersteuning op grof terrein te bieden.


Schoencategorie B

Model: Hoog

Zool: Stevig, geeft weinig mee

Terrein: bergpaden, glooiend terrein (en eventueel vlak)

De B schoen wordt ook wel gezien als de doorsnee bergschoen. Je kun er, zolang je op de paden blijft, goed mee uit de weg tijdens de meeste trekkings en lange wandelingen in de bergen. Een categorie B schoen is hoog en biedt daardoor veel ondersteuning rond de enkel. Door de stevige zool biedt de schoen al veel aan ondersteuning en stevigheid, ook wanneer je met een zware rugzak loopt. Bovendien kun je op deze schoenen ook best eens een mooie wandeling in Nederland maken in de bossen of duinen. De schoen is nog niet zo stug, dat het op vlak terrein voelt alsof je op klompen loopt!

Deze schoen is niet geschikt voor het gebruik van stijgijzers of in alpine terrein. Gewoon op de paden blijven met deze schoenen dus!

Deze schoenen zijn geschikt voor bijvoorbeeld de Ben Nevis, Triglav, en Georgië. Er is ook nog een tussencategorie (B/C) met schoenen die qua eigenschappen tussen beide categorieën vallen. Deze schoenen zijn geschikt voor tochten waarbij je iets technische terrein tegenkomt of je meer op hoogte bevindt, zoals bijvoorbeeld Everest Base Camp.


Schoencategorie C

Model: Hoog

Zool: Stijf, geeft amper mee

Terrein: bergpaden, blokkenterrein, gletsjerterrein

De C categorie schoen is geschikt voor een groot scala aan alpiene tochten. De schoen is doorgaans compleet waterdicht, hoog, heeft een stugge zool en is stijgijzer vriendelijk. Dit houdt in dat je de mogelijkheid hebt om stijgijzers onder de schoen te binden, zonder dat deze erg gaat buigen. En dat is essentieel als je een gletsjer oversteekt. Je herkent deze schoenen aan de stijgijzerbevestiging bij de hiel: een plastic randje waar je de stijgijzer op klemt. Om de neus worden de stijgijzers met een bandje bevestigd.

Ondanks dat een set C schoenen stijgijzervriendelijk is, willen de schoenen met het onderbinden van stijgijzers nog wel eens wat buigen. Daardoor zit er nog enige speling op de stijgijzers. Deze schoenen zijn daarom voornamelijk geschikt voor tochten in de bergen waarbij je gletsjers oversteekt, maar voor stijl ijs zijn deze schoenen minder geschikt.

C schoenen zijn geschikt voor bijvoorbeeld de Gran Paradiso, Grossglockner, de beginnerscursussen alpinisme in Chamonix, Arolla of bij de Wildspitze, en de Zugspitze.


Schoencategorie D

Model: Hoog

Zool: Stijf, geeft niet mee

Terrein: bergpaden, blokkenterrein, gletsjerterrein, hooggebergte

De categorie D schoen is een volwaardige schoen voor alpinisme. De zool buigt vrijwel niet, de schoen is hoog, en zo goed als altijd waterdicht. Bovendien is de schoen stijgijzervast, wat betekent dat je een stijgijzer zowel bij de neus als de hak met een snelsluiting bevestigd aan een plastic randje. Daardoor zit er vrijwel geen speling op de stijgijzers. Deze schoenen hebben ook vaak een extra sluiting rondom het onderbeen, zodat er nooit zomaar nattigheid naar binnen kan. De categorie D schoen is bij uitstek geschikt voor het hooggebergte, en daarom geschikt voor al onze alpinisme tochten zoals de Mont Blanc, gevorderdencursus alpinisme en Monte Rosa.

Deze schoenen zijn erg stug, en zijn daarom niet geschikt om in het bos een wandelingetje mee te maken. Deze schoenen koop je puur voor gebruik in de bergen!

Ga je het nog hoger opzoeken en op expeditie naar de Elbrus, Aconcagua, vulkanen in Ecuador, of een andere hoge berg? Dan heb je vaak D schoenen nodig met extra isolatie in de vorm van een losse binnenschoen. Voor de echt hoge toppen heb je bovendien schoenen met geïntegreerde beenkappen. Voor gebruik in de Alpen is dit beide overbodig en te warm.


Afhankelijk wat je gaat doen heb je een ander soort schoenen nodig. Ga je bijvoorbeeld de Georgië of Ben Nevis trekking doen? Dan doet een categorie B schoen voor jou al genoeg. Ga je een beginnerscursus alpinisme doen? Dan is een categorie C schoen doorgaans genoeg om jou naar de top te helpen. Ga je een gevorderdencursus alpinisme doen, of een berg als de Mont Blanc, Elbrus of Aconcagua beklimmen? Kies dan voor een categorie D schoen.

Het is overigens ook een optie om vanaf het begin van je alpinisme carrière te kiezen voor D schoenen. Dit zal misschien bij eerdere kortere tochten en lagere beklimmingen wat wennen zijn, maar het zorgt er wel voor dat je niet na twee jaar weer honderden euro’s neer hoeft te leggen!

Waar moet ik op letten bij het kopen van schoenen?

Hou bij de aanschaf van nieuwe bergsportschoenen allereerst altijd rekening met de juiste schoencategorie. Zorg er ook voor dat de schoenen die je koopt eigenlijk net een maat te groot zijn. Dit is erg belangrijk, omdat je voet deze ruimte in de schoen nodig heeft; tijdens het langdurig lopen zetten je voeten namelijk uit. Mochten je schoenen net te klein zijn (of precies goed zitten) dan kan dit er tijdens het afdalen voor zorgen dat je tenen tegen de voorkant van de schoen komen. Wat voor blauwe nagels en erg veel pijn zorgt!

Staar je daarbij niet blind op wat je maat doorgaans is en hoe dit bij de verschillende merken en modellen anders is dan wat je gewend bent. Iedere schoenmaker rekent maten net een beetje anders.

Daarnaast is het aan jou om een keuze te maken voor een waterdichte of niet waterdichte schoen. Het voordeel van een waterdichte schoen is natuurlijk dat je droge voeten houdt! Je herkent een waterdichte schoen 9 van de 10 keer aan of ze gevoerd zijn met het waterdichte Gore-Tex membraam. Gore-Tex is een waterdicht membraam dat, t.o.v. de doorsnee waterdichte materialen, nog wel ademt. Het voordeel van een niet waterdichte schoen is dat deze doorgaans wat beter ademt. Ook vergen deze geen ingewikkelde behandeling (bij waterdichte schoenen kun je niet zomaar ieder onderhoudsspul gebruiken).

Kortom, genoeg om rekening mee te houden tijdens de zoektocht naar een goede schoen! Zorg ervoor dat je er genoeg probeert, neem de tijd om je schoenen uitgebreid uit in te lopen en houdt bovenstaande informatie goed in je achterhoofd. Het is een kwestie van veel kijken, passen en proberen. Totdat je een schoen aan trekt en meteen voelt dat hij goed zit. Want uiteindelijk kiest de schoen jou!

Heb je twijfels over welke schoenen jij nodig hebt? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op!