Mount Everest beklimmen

52 dagen
1 - 12 avonturiers
8848 meter
Extreme
Mountain Network - Mount Everest Header_Wilco Dekker-1
Nepal

Mount Everest beklimmen

DE ALLERHOOGSTE
Eerstvolgende vertrek
n.t.b.
Reisduur
52 dagen
Deelname vanaf
Op aanvraag
Deelnemers
1 - 12 avonturiers
Gids ratio
1:1

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme 19 / 20
Score Extreme 19 / 20
Conditie 5 / 5
Techniek 4 / 5
Hoogte 5 / 5
Afzien 5 / 5
Conditie 5 / 5
Dit is een extreem zware tocht. Je hebt je langdurig en onder begeleiding voorbereid om de inspanning van deze tocht aan te kunnen.
Techniek 4 / 5
Lange sneeuwhellingen, steil ijs en/of 2e en 3e graads rotsterrein met af en toe een stapje 4e graads.
Hoogte 5 / 5
De hoogte van de klim zit boven de 7000 meter.
Afzien 5 / 5
Meer dan 2 weken achter elkaar in een tent. In hoogtekampen kook je zelf. Je draagt veel gewicht in extreme kou of weercondities.

De Mount Everest is voor velen een verre droom en voor vele de laatste van de 7 summits. Maar heb je eenmaal de Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua en Denali beklommen, dan komt die verre droom ineens toch dichterbij. Om de top te bereiken heb je een flinke rugzak aan ervaring en vaardigheden nodig. Voor de Mount Everest expeditie werken wij samen met Arnold Coster. De Everest wordt beklommen via de Noordzijde vanuit Tibet.

We kiezen bewust voor de Noordzijde omdat de objective gevaren hier minder aanwezig zijn dan aan de Zuidzijde. Daarnaast zijn er minder mensen waardoor de kans kleiner is op opstoppingen. Naast de ervaring die je zelf al bij andere expedities hebt opgedaan is het belangrijk om je specifiek voor de Everest voor te bereiden. Mountain Network Travel bereid je voor met een voorbereidingsdag in Nederland en een trainingsweek in de Alpen!

Bezoek onze informatiebijeenkomst

Waarom deze reis?

 • Inclusief expeditietraining in de  Alpen
 • Met expeditieleider Arnold Coster, de enige Nederlander die meer dan 1x op de top heeft gestaan en al 13 Everest expedities heeft begeleid en meer dan 25 expedities naar 8000ers gegidst heeft
 • Naast Arnold is er 1 sherpa per deelnemer aanwezig
 • Beklim de hoogste berg op aarde via de rustigere en objectief veiligere noordkant
 • Het laatste kamp is met 8300 m hoger dan aan de zuidkant

Mount Everest beklimmen programma

Dag 1 en 2 – Vlucht naar Kathmandu (1300 m)

Op zondag kom je aan in Kathmandu zodat je op maandagochtend direct je visum kunt gaan regelen.

Dag 3 t/m 5 – Kathmandu, rust, materiaal check, briefing en visum voor Tibet ophalen

Op maandag ga je in kathmandu langs bij de Chinese ambassade om je visum te regelen. Er zijn minimaal 3 werkdagen nodig om het visum te verkrijgen. Tijdens die 3 dagen heb je mooi de gelegenheid om de 3 oude centra van Kathamndu te verkennen en om bij te komen van je jetlag.

Daarnaast wordt je uitrusting gecontroleerd, worden de laatste spullen voor de expedities gekocht en ingepakt en ontmoet je de andere teamleden.

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-1
Foto: Wilco Dekker

Dag 6 – Vlucht naar Lhasa (3656 m)

Bij de vlucht Kathmandu naar Lhasa is het opletten geblazen! Deze waanzinnige vlucht over de hoofdkam van de Himalaya is een belevenis op zich! Zorg dat je aan de linkerkant van het vliegtuig zit want normaal gesproken heb je dan vanuit het vliegtuig zicht op het doel van deze expeditie, de Mount Everest!

Vanaf het vliegveld in Lhasa rij je in ongeveer een uur naar het hotel. Aan het einde van de dag heb je de kans om het Potala Palace en andere bezienswaardigheden in Lhasa te bezoeken.

Dag 7 – Transfer naar Shigatse (3845 m)

Vandaag rij je naar Shigatse en staat in het teken van rusten en acclimatiseren. Je kan met wat kleine wandeling de omgeving verkennen en het Tashilunpo Monastery bezoeken. Dit klooster is het grootste actieve klooster in Tibet.

Dag 8 – Transfer naar Old Thingri (4380 m)

Je tijd verder door naar Tingri. Wederom rusten en acclimatiseren!

Dag 9 – Acclimatisatie en voorbereiding in Old Thingri

In Tingri is de laatste mogelijkheid om nog relatief lage hoogte te slapen. Daarom verblijf je hier een extra nacht om extra goed te acclimatiseren voordat je naar het basiskamp op 5200 meter rijd. Dit komt mooi overeen met de stelregel dat je per dag maximaal 300-500 meter hoger mag slapen. Je slaapt dus 2x op 4300 meter voordat je naar 5200 meter rijdt.

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-3
Foto: Wilco Dekker

Dag 10 – Transfer via het Rombuk klooster naar Basecamp (5200 m)

Er zijn niet veel plaatsen op de wereld waar je met een auto naar 5200 meter rijd maar hier kan het! Vanaf hier mag je er zelf hard voor gaan werken om hogerop te komen.

Dag 11 t/m 13 – Rust en acclimatiseren rondom Base Camp

Het basiskamp ligt 400 meter hoger dan de top van de Mont Blanc en op deze hoogte heb je nog ca. 50% van de zuurstof moleculen tot je beschikking t.o.v. zeeniveau. Daarom verblijf je hier meerdere nachten voordat je verder stijgt.

Iedere dag maak je kleine wandelingen om je lichaam te laten wennen aan de fysieke inspanning en kun je de Rongbuk Monastry bezoeken. Ook kun je een rondje door het basiskamp lopen om mensen van andere expedities te ontmoeten.

Het kamp is comfortabel en je krijt iedere dag 3 warme maaltijden met verse groenten! Zorg dat je goed eet zolang het nog kan want hoe hoger je komt des te moeilijker wordt dit.

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-2
Foto: Wilco Dekker

Dag 14 - Wandeling naar tussenkamp (5800 m)

Je loopt vandaag richting advanced basecamp tot een hoogte van ongeveer 5800 meter. Je wordt vergezeld door de Yaks die alvast wat uitrusting omhoog brengen. Je overnacht wederom in het Basecamp.

600 m stijgen, 600 m dalen

Dag 15 - Puja ceremonie

In de Sherpa cultuur is het not done om een berg te beklimmen voordat je de goden gunstig gestemd hebt voor een veilige beklimming. Dit doen ze met de puja ceremonie en vragen daarbij voor de zegening van Chomolungma (Mount Everest)

Dag 16 - Slapen in het tussenkamp (5800 m)

Tijdens de wandeling naar het Interim Camp kun je de machtige gletsjer bewonderen die versiert wordt door wat ze in Zuid-Amerika Penintentes noemen. Dat zijn grote stukken ijs de door verschillen in hardheid van het ijs en de zonnestralen gevormd worden.

600 m stijgen

 

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-7
Foto: Wilco Dekker

Dag 17 en 18 – Wandeling naar Advanced Basecamp (6400 m) en rust

Na aankomst in het Advanced Basecamp (ABC) ben je onder de indruk van de gigantische gletsjers en de enorme dimensies van de Himalaya.

600 m stijgen

Dag 19,20 en 21 - Rusten en acclimatiseren tot 7000 meter

Aan de hand van het weer wordt er bepaald wat er wanneer gedaan wordt. Vanaf ABC maak je eerst een wandeling naar ca. 6700 meter om vervolgens weer te slapen in ABC. Na nog een dag rust klim je de eerste keer naar Camp 1 op 7000 meter.

300-600 meter stijgen en dalen per dag

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-5
Foto: Wilco Dekker

Dag 22 t/m 28 - terug naar Basecamp om te herstelllen

De voorgaande dagen heb je je lichaam flink uitgeput en ben je naar 7000 meter geklommen. Om je lichaam de laatste keer de kans te geven om volledig te herstellen daal je af naar Basecamp op 5200 meter. Door de goede acclimatisatie zal je zien dat je stukken beter slaapt en weer goed kunt eten. Nadat je hersteld bent klim je weer terug naar ABC met als doel om zo min mogelijk energie te verspillen.

Dag 29 - Eerste keer slapen in Camp 1 (7000 m)

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-11
Foto: Wilco Dekker

Dag 30 - Verkenning naar Camp 2 (7500 m)

De hoogte laat zich nu echt goed voelen en hakt er behoorlijk in!! Om te herstellen daal je weer af naar Camp 1.

Dag 31 t/m 37 - Wederom herstellen

Gedurende deze dagen daal je wederom helemaal af naar Basecamp. Als je wil kun je ervoor kiezen om met de auto nog verder af te dalen om nog beter te herstellen. Nadat je hersteld bent klim je weer terug naar Camp 1

0-600 meter stijgen en dalen per dag

Dag 38 - Klim naar camp 1 (7000 m)

Je maakt je klaar voor de toppoging! Je klimt naar Camp 1 en slaapt hier.

600 m stijgen

Dag 39 - Eerste keer slapen in Camp 2 (7500 m)

Slapen op 7500 meter kun je bijna geen slapen noemen! Het is meer afwachten tot de nacht voorbij is. Alleen het opstaan in de ochtend is al zwaar en je moet jezelf motiveren voor iedere beweging die je maakt. De top komt dichterbij dus blijf gemotiveerd!

500 m stijgen

Mountain Network - Mount Everest_Wilco Dekker-13
Foto: Wilco Dekker

Dag 40 Klim naar Camp 3 (8300 m)

Je bent nog maar 548 meter van de top verwijdert maar het moeilijkste moet nog komen! Je klim en slaapt inmiddels met zuurstof en je bent blij met je persoonlijke Sherpa die je helpt en ondersteund.

800 m stijgen

Mountain Network - Mount Everest-1

Dag 41 - Toppoging Mount Everest (8848 m)

Eindelijk is het zover! Het voordeel van de Noordzijde is dat het hoogste kamp op 8300 meter ligt. Dat is hoger dan het hoogste kamp aan de Zuidzijde maar er zitten ook nadelen aan. De topgraat is lang en uitgerekt en je moet nog een aantal moeilijke rotspassages zoals de 1st, 2nd en 3rd step overwinnen. Wereld beroemd door klimmers als George Mallory. Het is moeilijk voor te stellen dat die mannen bijna 100 jaar geleden met zulke slechte uitrusting zou moeilijk konden klimmen!

Tegenwoordig wordt je geholpen door vaste touwen en Sherpa's maar ondanks dat is het nog steeds keihard werken. Het uitzicht op de top en de wetenschap dat je de top gehaald hebt zorgen voor een gigantische euforie en fantastisch gevoel!

548 m stijgen, zover mogelijk afdalen

Mountain Network - Mount Everest-7
Summit view!

Dag 42 t/m 48 - Afdaling naar Basecamp en/of reservedagen

Afhankelijk van het weer en de conditie kan het zijn dat je later dan dag 41 een toppoging doet. Na je toppoging daal je zo snel en ver mogelijk af naar Basecamp.

Mountain Network - Mount Everest-5

Dag 49 - Logistieke afwikkeling

De Yaks dragen het materiaal naar beneden en de teamleden ruimen het basiskamp op en pakken in. Laatste overnachting in Basecamp.

Dag 50 Terugrit naar Nepalese grens

Je rijd naar Kerung bij de Chinees/Nepalese grens.

Dag 51 - Oversteken van de grens

Dag 52 - Reservedag voor het geval van vertragingen

Afhankelijk van hoe de bureaucratie in China verloopt kan het zijn dat je nog een dag moet wachten of dat je vandaag al in Kathmandu aankomt.

Dag 53 - Terugvlucht naar NL

Vanaf Kathmandu vlieg je terug naar Nederland. Met een beetje mazzel kun je vanuit het vliegtuig 'jouw berg' zien liggen! Onvoorstelbaar dat je daar op de top stond!

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp. De lokale Chinese autoriteiten zijn onvoorspelbaar en kunnen roet in het eten gooien.

Accommodatie en maaltijden

In Kathmandu slaap je in een basic maar prima hotel. In de basiskampen slaap je in koepeltentjes en nuttig je de maaltijden (normale maaltijden) in een grotere gezamenlijke tent met tafels en stoelen. In het BC kan er nog gedoucht worden. In BC en ABC slaapt er 1 deelnemer in 1 koepeltent. In de hoger gelegen kampen eet (droogvoermaaltijden), drink en slaap je in hetzelfde koepeltentje wat gedeeld wordt door 2 deelnemers.

Medisch

De expeditieleider heeft zeer veel ervaring met het herkennen van hoogteziekte. De expeditie heeft medicijnen tegen hoogteziekte beschikbaar en beschikt over een gammobag (tent waarmee je fictief kunt afdalen bij een calamiteit) plus reserve zuurstof in geval van nood. Er wordt naar gestreefd om een arts in het expeditieteam mee te laten gaan maar dat kan niet gegarandeerd worden.

Zuurstof

Tijdens de toppoging heb je maximaal 5 zuurstof flessen tot je beschikking. Dat aantal wordt ingezet over meerdere dagen en vaak vanaf een hoogte van ca. 7500 meter. Afhankelijk van hoe hoe fit je bent en hoe goed je acclimatiseert bepaald de expeditieleider wanneer deze gebruikt worden. Alle flessen worden met hard werken en alle risico's van dien door de Sherpa's omhoog gedragen. Wees je bewust van de impact die dat heeft! Extra zuurstof flessen bovenop deze 5 zijn tegen betaling mogelijk.

Communicatie

In het team is er in BC en ABC een satelliet telefoon aanwezig. Die kan gebruikt worden om tegen betaling het thuisfront in te lichten, voor nood en natuurlijk voor het opvragen van de weerberichten. Daarnaast beschikt iedere klimmer en Sherpa over een eigen radio.

Instroomeisen

Zie ook hierboven onder 'hoe uitdagend is deze reis'. Je hebt reeds expeditie ervaring op bergen hoger dan 7000 meter of minimaal Aconcagua of Denali. Je klimt zelfverzekerd en stabiel in gemengd terrein (rots, sneeuw en ijs) en hebt veel ervaring met stijgijzers en pickel. Klimmen in 50 graden steil terrein of 3e graads rots met vaste touwen en een rugzak van 10kg bij temperaturen tot -30 graden is voor jou geen probleem. Vraag je je of of je voldoende skills en ervaring hebt? Stuur ons een mail naar travel@mountain-network.nl.

Voorbereiden op je avontuur

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network Training
Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network uitrustingslijst zomer

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 • Voorbereidingsweek in de Alpen
 • Alle permits en belastingen te betalen aan de Chinese overheid
 • Chinese Tibet Visa voor de gehele groep
 • 4x overnachting in hotel in Kathmandu voorafgaand aan expeditie
 • 2x overnachting in hotel in Kathmandu na afloop van expeditie
 • Alle tenten (eettenten en slaaptenten)
 • Vaste touwen en groepsuitrusting
 • Communicatiemiddelen (1x radio per klimmer, 1 sattel per team)
 • Medisch veiligheidsmateriaal (gammobag, reserve zuurstof, noodmedicatie)
 • Alle maaltijden (ontbijt, lunch, diner, tochtenvoer) (niet in Kathmandu), brandstof en kookgerei
 • Trucks, jeeps, yaks, dragers
 • Basecamp en Advanced Basecamp services (kok, kokshulp, tafels, stoelen, douche)
 • Persoonlijke klimsherpa (1 sherpa per persoon)
 • 5x zuurstoffles per klimmer + zuurstofmaske

Niet inbegrepen

 • Calamiteitenfonds (het calamiteitenfonds geeft geen dekking bij een reissom hoger dan € 12.500.
 • Vlucht naar en van Kathmandu
 • Persoonlijke uitrusting en kleding
 • Maaltijden in Kathmandu
 • Tips en sherpa bonus (€ 250 per klimmer, € 1500,- per sherpa die jou naar de top gidst (normaal gesproken 1 sherpa)
 • Extra eten buiten de groepsmaaltijden tijdens de expeditie om.
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • SGR bijdrage (€ 5,-)

Mountain Network gidsen en instructeurs

De Mount Everest expeditie wordt georganiseerd in samenwerking met Arnold Coster. Arnold is de enige Nederlander die vaker dan één keer op de top van Mount Everest heeft gestaan en hij heeft inmiddels al 15 Everest expedities en talloze andere expedities begeleid. Tijdens de Everest expeditie zal je in het voortraject in Nederland en eventueel de Alpen begeleid worden door experts van Mountain Network en op de berg wordt je ondersteund door Arnold en een team van climbing sherpa’s.

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Expeditieleider Arnold Coster en 1 op 1 begeleiding van climbing sherpa’s

Data & prijzen

Er zijn op dit moment geen toekomstige reisdata bekend. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Mount Everest Header_Wilco Dekker-1

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op