In onze klimcentra, op de rotsen van de Ardennen en in klimgebieden door heel Europa kan je klimcursussen volgen met Mountain Network. De opbouw van cursussen en het vereiste niveau kan soms verwarrend zijn. Wanneer kan je doorstromen naar welke cursus? We zetten het voor je op een rijtje.

Stap 1: Indoor toprope
Het klimvaardigheidsbewijs indoor toprope is het startpunt voor alle klimmers. Wanneer je in het bezit bent van dit klimvaardigheidsbewijs (afgekort KVB), kan je in alle klimcentra in Nederland zelfstandig klimmen. Je behaalt dit KVB via een cursus in de klimhal óf op de rotsen. In de cursus leer je de basis van het klimmen en zekeren aan een 'toprope'. Dat betekent dat het touw al uithangt in de route.

Voor het behalen van je KVB Indoor Toprope volg je één van deze cursussen:
- Basiscursus Klimmen (klimcentra)
- Introductie Rotsklimmen (Ardennen)
- Basiscursus Rotsklimmen (Wilder Kaiser, Oostenrijk)

Stap 2: Indoor voorklimmen
Na het behalen van je KVB indoor toprope kan je doorstromen naar het voorklimmen. Bij het voorklimmen hangt er nog geen touw in de route. Als klimmer neem je het touw dus mee omhoog in de route en clip je het touw in setjes aan ankerpunten in de wand. Doordat je het touw mee omhoog neemt, klim je boven je laatste zekerpunt uit. In wedstrijden, maar ook op de rotsen en in veel klimhallen in het buitenland is voorklimmen de standaard. Je behaalt het klimvaardigheidsbewijs indoor voorklimmen tijdens een cursus in de klimhal, óf op de rotsen in de Ardennen.

Voor het behalen van je KVB Indoor Voorklimmen volg je één van deze cursussen:
- Cursus Indoor Voorklimmen (Klimcentra)
- Introductie Outdoor Voorklimmen (Ardennen)

Stap 3: Outdoor Voorklimmen Single Pitch
Wil je de stap naar buiten maken? Dan is de cursus Outdoor Voorklimmen Single Pitch het juiste vervolg. In deze cursus ga je voorklimmen op de rotsen en leer je de benodigde touwvaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig buiten te klimmen. Hoe krijg je al je materiaal terug uit de route? En hoe kan je een route veilig afbreken als bijvoorbeeld het weer omslaat? In deze cursus wordt het ombouwen op een standplaats, ombouwen op een enkele haak en abseilen wordt behandeld. Wanneer je de cursus met goed gevolg doorloopt, ben je klaar om zelfstandig buiten te klimmen!

Voor het behalen van je KVB Outdoor Voorklimmen Single Pitch volg je deze cursus:
- Cursus Single Pitch (Ardennen)
- Cursus Single Pitch (Ötztal, Oostenrijk)

Stap 4: Multi-Pitch
Wie nog meer uitdaging en avontuur zoekt kan aan de slag met multi-pitch klimmen. Multi-pitch duidt op routes die langer zijn dan één touwlengte of 'pitch'. De lengte van routes kan variëren van twee tot soms wel twintig touwlengtes of meer. Doordat je je hoog in een rotswand bevind, vraagt multi-pitch klimmen om een hogere mate van zelfredzaamheid. In de multi-pitch cursus leer je alle ins en outs van het klimmen van lange routes en de nodige reddingsvaardigheden. Je kan deze cursus volgen in twee weekenden in de Ardennen, óf tijdens een week in de zomer in de Ardennen of in Frankrijk.

Voor het behalen van je KVB Outdoor Voorklimmen Multi-Pitch volg je één van deze cursussen:
- Cursus Multi-Pitch deel 1 én Cursus Multi-Pitch deel 2 (Ardennen)
- Weekcursus Multi-Pitch (Ardennen)
- Weekcursus Multi-Pitch (Ailefroide, Frankrijk)

Stap 5: Specialisatiecursussen
Naast de bovenstaande cursussen, bieden we een reeks specialisatiecursussen en trainingen voor wie zijn klimtechniek wilt aanscherpen, of met een specifieke discipline in de klimsport aan de slag wilt. De instroomeisen wisselen per cursus en vindt je vermeld bij de programma informatie.

Een overzicht van alle specialisatiecursussen:
- Cursus Trad klimmen (Ardennen)
- Cursus Trad klimmen (Ettringen)
- Cursus Artificieel klimmen (Ardennen)
- Cursus Big Wall klimmen (Ardennen)
- Cursus Alpien Rotsklimmen (Dolomieten, Italië)
- Cursus Outdoor Klimtechniek (Ardennen)

Klimreizen
Naast cursussen organiseren we ook een aantal klimreizen. Daarbij draait het met name om het opdoen van klimervaring en kan je werken aan je klimtechniek en vaardigheid onder begeleiding van een instructeur. Intussen ontdek je het klimgebied en ontmoet je nieuwe klimmaatjes. Ga bijvoorbeeld mee boulderen in Fontainebleau of Albarracín, of ga mee sportklimmen in het klimgebied van Chulilla!