Je zit in de auto en rijdt door een van de vele dalen die de Alpen rijk is. Iedere bocht, tunnel en passage wordt beloond met de meest adembenemende uitzichten op de reuzen van ons continent. En met ieder vergezicht op de witte toppen van 'het dak van Europa' vraag je jezelf weer af: hoe zou het zijn om bovenop deze toppen te staan? Heeft iemand deze bergen al eens beklommen? En zou ik deze bergen zelf kunnen beklimmen?

Bergbeklimmen is voor velen een bucketlist item. Of het nou gaat om het beklimmen van de hoogste berg ter wereld of om zelf het avontuur in de bergen te kunnen opzoeken; het avontuur en de uitdaging die de bergen te bieden hebben, hebben een aantrekkingskracht op velen. Klimmen is onze passie, dus wij begrijpen dit maar al te goed! Jaarlijks zoeken wij de bergen op en helpen we onze deelnemers verder met hun ambities binnen de bergsport. Dat betekent dat je zonder enige bergsportervaring met ons mee op pad kan.

Wat heb ik nodig?

Bij aanmelding voor een cursus, tocht of beklimming ontvang je van ons een uitrustingslijst met alles wat je nodig hebt voor jouw avontuur. Bij beginnersprogramma's is het bergsportmateriaal doorgaans inbegrepen (pickel, klimgordel, helm, stijgijzers). Controleer dit altijd tijdig voordat je weggaat! In grote lijnen heb je sowieso nog nodig:

 • Weersbestendige kleding
 • Thermokleding
 • Warme kleding
 • Alpinisme schoenen (categorie C of D)
 • Warme sokken
 • Handschoenen
 • Zonnebril
 • Rugzak
 • Flessen
 • Gammaschen
 • Prusiktouwtjes
 • Karabiners
 • Tochtenvoedsel (repen e.d.)

En een warme muts natuurlijk!

Trainen

Een goede training is voor het alpiene klimmen essentieel. Wie fit is komt makkelijker mee met gids en/of groepsgenoten, klimt en loopt sneller en effectiever en kan meer genieten van zijn/haar tijd in de bergen.

Een goede training ter voorbereiding van een alpiene avontuur bestaat uit de volgende onderdelen:

Duurtraining, meters maken dus! Lange wandelingen en fietstochten zorgen ervoor dat je conditie en uithoudingsvermogen bij langdurige, lagere intensiteit van inspanning verbeteren.

Cardiotraining, hardlopen, fietsen op hogere intensiteit, traplopen. Door wekelijks meermaals cardiotraining in je trainingsschema in te plannen zorg je voor een verbetering van je conditie (bij middelhoge inspanning).

Krachttraining, in de laatste paar maanden in aanloop naar jouw avontuur is het verstandig krachttraining in je schema in te lassen. Het implementeren van krachttraining zorgt voor verbetering van je kortstondige, meer explosieve krachtlevering, maar draagt ook bij aan de algehele verbetering van je conditie.

Stabiliteitstraining, geen vereiste, maar wel een mooie aanvulling op een volledig trainingsschema. Door aan je algehele stabiliteit te werken zal je meer effectief door de bergen lopen en met meer vertrouwen en tredzekerheid klimmen.

Diversiteit in soorten training zorgen ervoor dat je traint in verschillende hartstagzones en intensiteiten van inspanning. Welke allemaal relevant zijn bij het alpiene klimmen! Bij je boeking ontvang je van ons een trainingshandleiding met verdere uitleg over de theorie en praktijk van een goede training.

Dus, waar begin je dan?

Wil je het alpinisme eens op ''kleine'' schaal ervaren, dan is een van onze beklimmingen voor wie nog geen ervaring met het alpinisme heeft ideaal. Tijdens deze beklimmingen neemt een gids je mee op beklimming van één of meerdere toppen. Her en der wordt je wat bijgebracht over het alpiene klimmen, maar de focus ligt vooral op het genieten van de bergen en het bereiken van de top!

Voorbeelden van beklimmingen voor de beginnende alpinist zijn:

 • Zugspitze beklimmen, een tweedaagse klim waarin een flink aantal facetten van het alpinisme aan bod komen. Deze beklimming staat bekend als uitzonderlijk mooi en het ideale korte avontuur.
 • Gran Paradiso beklimmen, een beklimming van de hoogste volledige Italiaanse berg. Een beklimming die dankzij de goede acclimatisatie en training goed te doen is voor wie de Alpen wilt ervaren en meteen een 4000er wilt beklimmen.
 • Monte Rosa Summits, een uitdagende week vol beklimmingen van 4000ers. Uitermate geschikt voor wie meteen voor een serieuze uitdaging wilt gaan. Daarmee wordt je wel de hele week beloond met de meest prachtige uitzichten van de Alpen.
 • Mont Blanc expeditie, het beklimmen van de Mont Blanc is geen 'walk in the park' en een pittige onderneming. Met de juiste voorbereiding en training is deze echter goed mogelijk voor wie nog geen ervaring met alpiene klimmen heeft en meteen de hoogste berg van de Alpen wilt beklimmen.

Bovenstaande programma's zijn goede voorbeelden van eerste gegidste beklimmingen. Je ervaart de bergen ten volste en voelt hoe het is om als alpinist een berg te bedwingen! Tijdens deze beklimmingen brengt de gids je de noodzakelijke technieken bij die je helpen de top te bereiken. Echter ligt de focus bij deze beklimmingen niet op het zelfredzaam worden in de bergen. Mocht je zelfstandig alpinist willen worden en zelf (zonder gids) beklimmingen kunnen uitvoeren, dan adviseren we je een alpinisme cursus te volgen

Zelfredzaam worden in de bergen

Tijdens onze cursussen leer jij zelfstandig te handelen in de bergen. Iets wat niet van de een op de andere dag te leren is, want er komt veel bij het alpiene klimmen kijken! Loop-, touw-, klim- en reddingstechnieken, route planning en navigatie zijn nog maar enkele voorbeelden van facetten van het alpinisme. Wil jij graag alpinist worden, maar heb je verder nog geen (of beperkte) ervaring met het alpiene klimmen? Dan zijn onze beginnerscursussen de opstap naar het zelfstandig leren bergbeklimmen.

 • Beginnerscursus Alpinisme Arolla, onze meest laagdrempelige alpinisme cursus. Twijfel je nog aan je eigen kunnen of heb je mogelijk zelfs een beetje hoogtevrees? Dan is dit de cursus voor jou. Vanuit het Zwitserse Arolla maak je een mooie tocht, waarbij je de belangrijkste aspecten van het alpiene klimmen worden bijgebracht.
 • Beginnerscursus Alpinisme Chamonix, een uitdagend begin van je carrière als alpinist! Tijdens deze cursus leer je veilig en efficiënt bewegen in Alpine terrein. Steil ijs, sneeuw en rots. En dat in de indrukwekkende omgeving van het Mont Blanc massief.
 • Beginnerscursus Alpinisme Wildspitze, een cursus met als kers op de taart de beklimming van de 3774 meter hoge Wildspitze. Je begeeft je gedurende deze cursus meteen langer in het hooggebergte. Wat, met alles wat de gids je over het bergbeklimmen bij brengt, tot een erg volledige alpiene ervaring maakt!

Na een van de beginnerscursussen kun je, afhankelijk van je eigen kunnen en wat de gids mogelijk acht, al zelf enige eenvoudige beklimmingen doen.

En dan?

Heb je enkel gegidst tochten gemaakt, dan kun je het samen met een gids hoger, technischer en zwaarder zoeken. Enkele mooie voorbeelden zijn de Monte Rosa Spaghetti tour, 4000ers Wallis of beklimming van de Mönch en Jungfrau. Er valt genoeg te beleven!

Heb je een beginnerscursus gedaan? Dan is er, naast bovenstaande alpiene avonturen, nog veel meer te beleven! Mocht je willen voortborduren op de kennis en vaardigheden die je hebt vergaard tijdens de beginnerscursus, dan is de gevorderdencursus een mooie vervolgstap. Tijdens deze cursus ga je dieper in op verschillende vaardigheden en technieken, en ligt de nadruk meer op zelf doen. De gids zal er voor zorgen dat jij met meer zekerheid en zelfstandigheid de bergen in kunt. Na de gevorderdencursus kun je (afhankelijk van het advies van de gids) al meer uitdagende tochten en beklimmingen doen. Iets wat zeker aan te raden is om jouw vaardigheden in de bergen up to date te houden en ervaring op te doen! Na de gevorderdencursus (en het zelfstandig uitvoeren van beklimmingen) kun je er nog voor kiezen om een vergevorderdencursus te doen. Binnen deze cursus ligt dat wat jij wilt leren centraal en zal de gids voornamelijk mee gaan als coach. Zo is er aandacht voor wat jij wilt leren en waarin de gidst denkt dat je nog kunt verbeteren.

Er valt als alpinist altijd wat te beleven

Het verder komen en verbeteren van jouw klimvaardigheid is altijd een mooi streven. Hoe meer vaardig en zelfzeker jij in de bergen bent, hoe meer je uiteindelijk kunt genieten tijdens jouw tocht of beklimming! Dat betekent natuurlijk niet dat je de beste alpinist ter wereld moet zijn om optimaal te kunnen genieten; er is namelijk voor klimmers van ieder niveau genoeg te beleven. Ook wie nog weinig tot geen ervaring met het bergbeklimmen heeft bevelen we ten alle tijden aan van de bergen te genieten en de veelzijdigheid en avontuur te ervaren die de Alpen en andere gebergtes te bieden hebben. Zolang je maar veilig en verantwoord (waar nodig altijd met gids) op pad gaat natuurlijk.

Twijfel jij nog over welke cursus, tocht of beklimming het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op. We kunnen dan samen kijken naar wat voor jou een logische eerste/vervolgstap is.