Toerskiën Haute Route

9 dagen
4 - 6 avonturiers
Extreme
Mountain Network - toerskiën en freeriden_2
Frankrijk, Alpen, Zwitserland

toerskiën Haute Route

KLASSIEKE HAUTE ROUTE VAN CHAMONIX NAAR ZERMATT OP TOERSKI´S
Eerstvolgende vertrek
19 maart 2022
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
€ 1875
Deelnemers
4 - 6 avonturiers
Gids ratio
1:6

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme
15 / 20
Stijgconditie 4 / 5
Stijgtechniek 4 / 5
Afdaalconditie 4 / 5
Afdaaltechniek 3 / 5
Stijgconditie 4 / 5
Een klim met een rugzak van max. 15 kg die max. 4 uur of 1200 hoogtemeters duurt kun je prima aan. Het kan zijn dat je per dag in totaal 8-10 uur op pad bent (zowel klimmen als dalen).
Stijgtechniek 4 / 5
Je hebt veel ervaring met het lopen op toerski's. Spitzekehren is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw dieper of ijziger wordt.
Afdaalconditie 4 / 5
Je hebt een goede conditie. Een volle dag skiën met een rugzak van max. 15 kg is voor jou geen enkel probleem, ook niet als de sneeuw moeilijk is.
Afdaaltechniek 3 / 5
Je skiet of board soepel en zonder te vallen door de losse poeder. Je hebt ruime ervaring met off-piste gaan. Als de sneeuw moeilijker wordt komt het voor dat je valt of dat je niet zo snel meer skiet, maar dat je wel door kan blijven gaan. Bij deze tocht komt het zeer regelmatig voor dat er (lange) hellingen steiler dan 30 graden geskiet moeten worden en korte stukjes steiler dan ca. 35 graden. Ter vergelijking: de steilste zwarte piste in Oostenrijk is ca. 35 graden.

Van Chamonix naar Zermatt, langs de hoogste bergen van de Alpen: de haute route werd in 1911 voor het eerst als skitoer gedaan. Deze tocht van 180 kilometer heeft alles wat een toerskitocht groots maakt. Hij gaat over gletsjers, heeft technische passages, steile klimmen en lange afdalingen.

De haute route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Naast kennismaking en een materiaalcheck besteden we aandacht aan off-piste skitechniek en spitzekehrtechniek. De ‘echte tocht´ start met de afdaling over de steile gletsjer naar de Refuge d’Argentière waar we ook zullen overnachten. Vervolgens doorkruisen we de hoge toppen, gletsjers en collen tot we in Zermatt komen. De uitdaging en zwaarte van de tocht is soms op de lengte van de dag toe te schrijven, maar ook op het vergletsjerde terrein en de steile colletjes. Abseilen kan nodig zijn, net als het gebruik van pickel en stijgijzers.

Ga jij de uitdaging aan? De klassieker onder de toerskitochten. Je moet hiervoor ruime ervaring met het maken van toerskitochten hebben. Het uiterste wordt gevraagd van je conditie en je spitzekehr- en skitechniek. In alle soorten sneeuw moet jij goed uit de voeten kunnen. Hiervoor krijg je een spectaculaire toertocht terug met niet alleen veel hoogtemeters, maar ook vele horizontale meters en technische passages.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Technisch en fysiek een grote uitdaging
 • 5100 meter klimmen en 8100 meter dalen
 • 180 kilometer toeren langs de hoogste bergen van de Alpen

Ervaringen van andere deelnemers

Geweldige ervaring met leuk gezelschap en uitstekende gids (Guy). Uitdagend programma waarbij de gids grenzen heeft verlegd. Precies wat we zochten!!

Jos, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Ik ben zeer positief over Mountain Network. Van begin tot het eind was het perfect georganiseerd. Alle informatie vooraf was nuttig en iedereen die ik heb gesproken zeer behulpzaam. Kortom, een hele tevreden klant!

Ingrid, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Overal een 10 voor geven kan eigenlijk niet, maar als alles naar verwachting is kan ik niet anders. Contact is altijd snel, deskundig en vriendelijk. Als je in dik 2 maanden op 2 toppen heb mogen staan dan voldoet het programma boven verwachting. Veiligheid staat helemaal bovenaan, voel me erg veilig bij MN. Begeleiding: alleen maar toppers, dikke respect. Met deze gidsen en expeditieleiders durf ik iedere berg aan!

Harry, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

toerskiën Haute Route programma

Het hieronder beschreven programma is een mogelijke variant. Door de logistiek, het weer en/of de lawinesituatie kan het zijn dat er vooraf of tijdens het programma besloten wordt om het programma aan te passen. Omdat de haute route extreem populair is, is het soms moeilijk of onmogelijk om bepaalde hutten te boeken. Grofweg zijn er 3 varianten. Hieronder beschrijven we de makkelijkste variant die onze voorkeur heeft. Per dag geven we aan wat een eventuele alternatieve hut zou kunnen zijn.

Dag 1 - Reisdag en aankomst in Chamonix

Dag 2 - Inskiën en afdalen naar Refuge d'Argentière

De haute route start in het dorpje Argentière in de buurt van Chamonix. Je maakt kennis met de gids, er volgt een materiaalcheck en dan ga je aan de slag met je off-piste skitechniek. Daarna volgt de afdaling over de steile gletsjer richting de Refuge d’Argentière (2771 m) waar je overnacht. ’s Middags fris je de ‘spitzekehrtechniek’ nog even op en zal de gids eventueel het abseilen oefenen, dat de volgende dag aan bod kan komen.

130 m stijgen, 660 m dalen
Alternatieve hut: Refuge Premier Albert

Dag 3 - Een lange dag naar Cabane du Trient

Afhankelijk van het weer en de lawinesituatie ga je via de Col du Passon óf de Col du Chardonnet richting de Cabane du Trient (3170 m). Beide routes verlopen over sterk vergletsjerd terrein. Extreem veel hoogtemeters staan vandaag niet op het programma maar het technisch lastige en afwisselende terrein kost toch een hoop tijd. Er staan 2 colletjes op het programma waar soms zelfs abgeseild moet worden.

1040 m stijgen, 640 m dalen
Alternatieve hut: hotel in Val de Bagnes

Mountain Network - toerskiën en freeriden_15

Dag 4 - Via het Val d'Arpette richting Verbier

De ochtend begint lekker met de prachtige afdaling over de Glacier du Trient. Tijdens de korte maar steile klim naar de Col des Ecandies (2793 m) word je pas echt wakker. De afdaling door het idyllische Val d’Arpette is onvergetelijk. Vanuit Champex pakken we een taxi richting Le Chable om vervolgens met de lift en het skigebied van Verbier bij de Cabane du Mont Fort (2457 m) uit te komen.

80 m stijgen, 2000 m dalen
Alternatieve hut: Cabane de Prafleuri of Cabane de Valsorey

Dag 5 - De Rosablanche, een echte top!

Je staat zoals iedere dag weer vroeg op en bedwingt 2 colletjes waarna de beklimming van de Rosablanche (3336 m) op het programma staat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het Mont Blanc massief, de Grand Combin en zelfs de 4000’ers boven Zermatt kunnen we al zien liggen. Na weer een prachtige afdaling overnachten we op de Cabane de Prafleuri (2624 m).

1090 m stijgen, 890 m dalen
Alternatieve hut: Cabane des Dix of Cabane de Chanrion

Mountain Network - toerskiën en freeriden_4
Hard werken op de weg omhoog

Dag 6 - Via het Lac des Dix naar de gelijknamige hut

Vroeg in de ochtend bereik je via de Col des Roux (2804 m) het Lac des Dix. Vanaf nu volgen we voor een groot deel in omgekeerde richting de route die de ‘Patrouille des Glacier’ volgt. Parallel aan de rand van het meer en via de Pas de Chat verplaats je je richting de Cabane des Dix (2981 m). Deze gezellige hut heeft een prachtig uitzicht op de Pigne d’Arolla en de Mont Blanc de Cheillon.

690 m stijgen, 420 m dalen
Alternatieve hut: Rifugio Nacamuli of Cabane des Vignettes

Dag 7 - Het letterlijke hoogtepunt van de week

Tijdens de voorgaande dagen zijn we goed geacclimatiseerd en dat is maar goed ook! De Pigne d’Arolla vormt met haar 3790 meter hoogte het letterlijke hoogtepunt van de haute route tussen Chamonix en Zermatt. Het routeverloop over de gletsjer is magnifiek! De afdaling naar de Cabane des Vignettes (3160 m) heeft de perfecte steilheid en is een waar genot.

970 m stijgen, 740 m dalen
Alternatieve hut: Cabane de Bertol of Rifugio Nacamuli

Dag 8 - Via 3 colletjes naar Zermatt

De laatste en waarschijnlijk ook langste dag van de week! Via de Col de l’Evêque daal je af richting de Col du Mont Brulé waar het in 40 graden steil terrein spitzekehren geblazen wordt. Je klimt de laatste hoogtemeters richting de Col de Valpelline waar de gigantische afdaling over de Stockjigletsjer op ons wacht. In Zermatt staat het bier al klaar en vier je de prachtige tocht met uitzicht op de Matterhorn! Met een voldaan gevoel rijd je met de trein en de taxi terug naar het dal van Chamonix.

1150 m stijgen, 2700 m dalen

Mountain Network - toerskiën en freeriden_6

Dag 9 - Vertrek en terugreisdag

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je in een prima maar basic pension of hotel. Daarnaast slaap je deze week ook in verschillende berghutten: Refuge d’Argentière, Cabane du Trient, Cabane du Mont Fort, Cabane de Prafleuri, Cabane des Dix, Cabane des Vignettes, Cabane de Bertol, Rifugio Nacamuli, Cabane de Chanrion of de Cabane de Valsorey waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt. De haute route kent vele varianten en afhankelijk van de lawine situatie, het weer en het niveau van de deelnemers wordt er bepaald waar je uiteindelijk overnacht.

Instroomeisen

Voorafgaand aan deze reis heb je minimaal 2 weken toerski ervaring. Je hebt een uitstekende conditie en kunt stabiel off-piste skiën. Met stabiel bedoelen wij dat je ook in moeilijkere sneeuw zonder heel vaak te vallen kunt afdalen. Bij het skiën is geen haast en je kunt het rustig aan doen. Bovendien is spitzekehren in zeer steil terrein voor jou geen probleem!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Programma
 • Gidsen
 • Logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_26

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network uitrustingslijst winter

Gedetailleerde uitrustingslijst

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.

Mountain Network - voorbereidingsdag skiën_12

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dagen krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar we gaan wel oefenen tijdens een clinic spitzekehren. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur clinic spitzekehren
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Spitzekehr clinic
 • Lunch
 • Materiaal workshop
 • Informatieve presentatie

Alpen programma:

 • 7 dagen begeleiding door UIAGM berg- en skigidsen (1 gids per 6 deelnemers)
 • 6x overnachting in berghut inclusief halfpension
 • 2x overnachting in het dal inclusief ontbijt
 • 1x taxi Champex – Le Chable
 • 1x taxi Zermatt – Chamonix

Niet inbegrepen

Voorbereidingsdag Nederland:

 • Optioneel: Huur ski-uitrusting spitzekehr clinic (€ 35,- bij Basecamp)

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Toerski-uitrusting
 • Lawineveiligheidsmateriaal: rugzak, pieper, sonde en schep (te huur via ons bij Base Camp met 10% korting)
 • Bergsportmateriaal (gordel, stijgijzers, bij Basecamp te huur)
 • Liftpas Grand Montets (ca. € 35,-)
 • Liftpas Le Chable-Cabane de Mont Fort (ca. € 60,-)
 • Taxiritten anders dan genoemd onder ‘inbegrepen’
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)

Mountain Network gidsen

Onze skireizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van skitechniek en lawineveiligheid. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland bijvoorbeeld artsen en advocaten dat zijn. Staatlich Geprüfter skileraren zijn specialist op het gebied van skitechniek. Al onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij deze reis ben je per gids met maximaal 6 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Reservelijst: Als een reis is volgeboekt (geen plaatsen beschikbaar), kan je je inschrijven voor de reservelijst. Mocht er later alsnog een plek vrij komen krijg je vanzelf een melding.

Gids: Tijdens de reis kan het zijn dat er meerdere gidsen aanwezig zijn. Een daarvan fungeert als hoofdgids. Welke gids je krijgt is altijd onder voorbehoud aangezien gidsen bijv. geblesseerd kunnen raken.

Deze reis boeken als privégroep: Bij de data in onderstaande agenda sluit je aan bij andere deelnemers die je mogelijk niet kent. Wil je bij jouw reis niet belemmert worden door de mindere conditie, ervaring of skills van de overige deelnemers of heb je andere data op het oog dan is het mogelijk om deze reis privé te boeken. Hieronder vind je de prijzen per persoon bij een privéboeking:

 • Bij 3 personen: € 2625,-
 • Bij 4 personen: € 2375,-
 • Bij 5 personen: € 2125,-

Stuur een mail naar travel@mountain-network.nl als je deze reis op een andere datum of als privégroep wil boeken.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
19 maart 2022 - 27 maart 2022
6 van de 6 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1875
2 april 2022 - 10 april 2022
6 van de 6 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1875
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt deze reis je aan maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - toerskiën en freeriden_2

Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit?

Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl.

Neem contact op