Aconcagua beklimmen
Hoe uitdagend is deze reis?
Aconcagua is gelegen op de grens met Argentinië en Chili en is met 6962 m de hoogste berg van het zuidelijk halfrond én de hoogste top buiten Azië. Het is een van de ‘iconen’ van de 7 summits. Deze berg biedt klimmers de kans om een bijna 7000-er in expeditie stijl in een relatief korte periode te beklimmen. Voor veel bergsporters is het beklimmen van de Aconcagua een opstap naar grotere (en hogere) expedities in Azië.
De Aconcagua beklimmen we via de relatief rustige ‘False Polish Traverse’ aan de oostzijde van de berg. De Poolse route toont je een uniek landschap met de pracht van de Poolse gletsjer, de grootsheid van de Andes en misschien wel het belangrijkste: het geeft je de mogelijkheid om optimaal te acclimatiseren. Onze variant van de Poolse Route combineert de beklimming van de Aconcagua via de Vacas vallei en de afdaling langs de normale route via Plaza de Mulas. Deze route wordt door velen gezien als de mooiste en meest gevarieerde route op de Aconcagua. Doordat je de berg 'traverseert' en in feite een rondje om de berg loopt ontdek je iedere dag nieuwe uitzichten. We kiezen dus bewust niet voor de normaal route omdat de afdaling daar via exact dezelfde weg verloopt als de beklimming.
Waarom deze reis?
- Aconcagua is één van de 7 summits
- Beklimming via de 'False Polish Route': rustig, mooi en gevarieerd
- Beklim een technisch ‘eenvoudige’ bijna 7000’er
- Doe ervaring op voor grotere expedities
- Uitstekende begeleiding, inclusief voorbereidingsdag op de Veluwe of Utrechtse heuvelrug
Aconcagua Expeditie video
Bekijk de video voor een impressie van de expeditie naar de Aconcagua en ontdek of deze beklimming wat voor jou is!
Ervaringen van andere deelnemers
Het was een prachtige uitdaging met een goede, veilige organisatie. Na anderhalf jaar geleden de Kilimanjaro te hebben beklommen is dat echter een "wandelingetje" in vergelijking met deze beklimming. Een gedegen en goede conditionele voorbereiding is noodzakelijk, maar wordt door het...
Jos, beoordeelde ons met een 8,0 op klantenvertellen.nl
Supermooie expeditie waarbij alles goed geregeld was. Ook met de voorbereiding altijd alles kunnen vragen.
Inge, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl
Wat een waanzinnige trip en zo lekker dat je een organisatie hebt waar je op kan bouwen. Alles geregeld zodat je de volle focus hebt op de beklimming. Goede organisatie met direct en snel contact bij vragen.
Ties, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl
Aconcagua beklimmen programma
Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland
Afhankelijk van je geboekte vlucht vlieg je via Buenos Aires of Santiago de Chili naar Mendoza. Eventueel kun je vooraf die steden nog bezoeken. Het mooiste plan is om vooraf het extra acclimatisatieprogramma te boeken om perfect geacclimatiseerd aan de expeditie te beginnen.
Dag 2 – Aankomst in Mendoza
Aankomst op Mendoza Airport of busstation (indien je per bus vanuit Buenos Aires aankomt). Transfer naar het hotel. ’s Avonds gezamenlijk diner en ontmoeting met de gidsen.
Dag 3 – Penitentes
Vandaag haal je de klimpermits op en kun je Mendoza even snel bekijken. Vervolgens wordt je naar Penitentes (2600 m) gebracht waar je in de laatste keer in een prima hotel overnacht. Penitentes is vernoemd naar de bijzondere ijsformaties die je alleen in Zuid-Amerika tegenkomt.
Dag 4 – Hiken naar Pampa de Lenas
Vandaag gaat het beginnen! Tijdens de eerste hike start je op 2400 meter en wandel je in een desolaat woestijnlandschap naar Pampa de Lenas (2800 m). Hier overnachten we de eerste nacht in tenten.
4-5 uur hiken, 400 m stijgen
Dag 5 – Door naar Casa Piedra
Hike naar Casa Piedra (3200 m). Casa Piedra betekent vrij vertaald stenen huis. Dit is het kampement waar we de tweede nacht verblijven. Je uitrusting wordt deze expeditie met ezels vervoerd. De 'arrieros' oftewel de ezeldrijvers overnachten in het stenen huis. Vlak voordat je bij het kamp aankomt heb je voor het eerst een indrukwekkend uitzicht op de Aconcagua!
6-7 uur hiken, 400 m stijgen
Dag 6 – Naar het basiskamp
Vandaag staat de eerste zware dag voor de boeg. Vroeg in de ochtend kun je kiezen om de rivier zelf te doorwaden of dit op de rug van een ezel te doen. De hoogte laat zich flink merken en je overnacht op een hoogte waar een hoop 4000-ers in de Alpen jaloers op zijn. Plaza Argentina ligt op ca. 4200 m hoogte.
5-6 uur hiken, 1000 m stijgen
Dag 7 – Rust
Voor een goed en verstandig acclimatisatieproces is het slim om per dag maximaal 300-500 meter hoger te slapen. Omdat je gister 1000 meter gestegen bent hou je vandaag rust om te acclimatiseren. In het basiskamp is de laatste mogelijkheid om te douchen en je familie via de wifi nog een berichtje te sturen.
Dag 8 – Acclimatiseren
Acclimatisatietocht en 'carry' naar kamp 1 (Campo Polacos) op 4900 meter. Het doel van vandaag is om verder te acclimatiseren maar ook om alvast wat persoonlijke en groepsuitrusting omhoog te brengen. Je laat het lichaam even schrikken maar daalt weer af om goed te kunnen herstellen. Overnachting in basiskamp Plaza Argentina.
4-5 uur hiken, 700 m stijgen, 700 m dalen
Dag 9 – Rust
Rustdag in Plaza Argentina.
Dag 10 – Op naar kamp 1
Wederom klim je naar Campo Polacos maar nu om er te overnachten. Het devies is klim high, sleep low maar uiteindelijk moet je toch verder omhoog om verder te acclimatiseren.
4-5 uur hiken, 700 m stijgen
Dag 11 – Acclimatiseren
Acclimatisatietocht en carry naar kamp 2 (Campo Guanacos II) op 5500 meter. Vandaag is de eerste keer dat je van het uitzicht richting het noorden kan genieten. Bij goed weer kan je zelfs Chili en de Pacifische Oceaan zien liggen. Overnachting in kamp 1.
6-7 uur hiken, 600 m stijgen, 600 m dalen
Dag 12 – Op naar kamp 2
Klimtocht naar kamp 2 waar die nacht ook overnacht wordt. Vanaf het kamp kijk je neer op toppen boven de 5000 meter. Het uitzicht is werkelijk magistraal!
4-5 uur hiken, 600 m stijgen
Dag 13 – Rust
Rustdag in kamp 2. Vandaag is de eerste dag waarop er door de gidsen écht goed naar het weer gekeken gaat worden op welke dag er precies een toppoging ondernomen gaat worden. De spanning stijgt!
Dag 14 – Acclimatiseren
Acclimatisatietocht van 4 uur naar kamp 3 (Campo Cólera) op 5900 meter hoogte. Dit is het kamp van waaruit je een toppoging zal ondernemen. Je kan vanuit hier ook een groot deel van de normaalroute zien liggen waar je na de toppoging zult afdalen. Je overnacht de laatste keer in kamp 2.
4-5 uur hiken, 400 m stijgen, 400 m dalen
Dag 15 – Op naar kamp 3
De laatste klim voor de toppoging. Zorg ervoor dat je rustig aan doet zodat je al je krachten bewaard voor morgen. Na de laatste briefing ga je vroeg naar bed! Overnachting in kamp 3
3-4 uur hiken, 400 m stijgen
Dag 16 – De top!
Afhankelijk van de wind start je 's nachts of vroeg in de ochtend. Na een paar uur klimmen zie je de gigantische driehoekige schaduw van de top over het dal heen vallen. Op de top van de Aconcagua (6962 m) sta je op de hoogste berg van het zuidelijk halfrond en Zuid-Amerika! Vervolgens daal je af naar kamp 3 waar overnacht wordt.
10-12 uur hiken, 1100 m stijgen, 1100 m dalen
Dag 17 – Terug naar basiskamp
De afdaling van kamp 3 naar basiskamp Plaza de Mulas is snel en direct maar door de vermoeidheid van de vorige dag is het geen makkie. De pizza en het bier zullen je goed smaken en je eerste douche sinds weken is er één om nooit meer te vergeten!
4-5 uur hiken, 2700 m dalen
Dag 18 – Afdalen en naar Mendoza
Vandaag daal je af van Plaza de Mulas naar Penitentes. De laatste fysieke dag is er één om niet te onderschatten. Het desolate maar ook monotone woestijnlandschap is prachtig maar je lijkt maar niet dichterbij die stip op de horizon te komen. Aansluitend vervoer naar Mendoza waar je overnacht in het hotel.
7-8 uur hiken, 1800 m dalen
Dag 19 – Reservedag
Dag 20 – Reservedag
Dag 21 – Vertrek naar Nederland
Dag 22 – Aankomst in Nederland
Extra informatie
Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.
Accommodatie
In Mendoza slaap je in een comfortabel hotel met zwembad; de perfecte plek om voor de expeditie op te laden en je jetlag bij te slapen en bij te komen na de tocht. Tijdens de tocht naar het basiskamp en in het basiskamp slaap je in tenten en kun je gebruik maken van een grotere groepstent. Er wordt met verse producten voor je gekookt. In het basiskamp is er daarnaast de mogelijkheid om te douchen. In de hoogtekampen slaap je in koepeltentjes en smelt je zelf sneeuw om gedroogde expeditie maaltijden te bereiden. In verband met veiligheid is het niet mogelijk om een éénpersoonstent op de hoogtekampen te hebben. In het hotel en tot en met het basiskamp is dat wel mogelijk.
Instroomeisen
Deelname aan de expeditie staat open voor bergsporters met een meer dan uitstekende conditie en hooggebergte-ervaring op bergen boven de 5000 meter. Heb je eerder bijvoorbeeld de Elbrus in Rusland, een vulkaan in het Andes gebergte of een trekkingpeak in de Himalaya beklommen, dan is dit een mooie nieuwe uitdaging. Als je de Kilimanjaro hebt beklommen en daarnaast ruime ervaring de Alpen hebt, kan je ook deelnemen.
Acclimatisatie trektocht
Ter voorbereiding aan de beklimming van de Aconcagua bieden wij een acclimatisatie trektocht aan naar de Cordon del Plata bergketen. Dit bergmassief ligt op een uur rijden van Mendoza en bestaat uit bergtoppen die ruim boven de 4000 meter uitkomen. De hoogste berg is de Cerro Plata (5938 m). De Cordon del Plata is een ideaal gebied om enkele dagen te acclimatiseren voor de start van de Aconcagua beklimming. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat deelname aan deze tocht de kans op het bereiken van de top van de Aconcagua vergroot. In het informatiedocument tref je meer informatie aan.
Lees het verhaal over de expeditie van Wilco Dekker naar de Aconcagua
In februari 2020 stond er wederom Mountain Network een team op de top van de Aconcagua. Dit is het achtste achtereenvolgende jaar dat Mountain Network met succes een expeditie heeft georganiseerd naar de Aconcagua. Lees het verhaal van Wilco Dekker over zijn beklimming van de Aconcagua.
Galerij van de Aconcagua beklimmen
Voorbereiden op je avontuur
Gratis informatiedocument
Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:
- Het programma
- De gidsen
- De logistiek
- Benodigd materiaal
- Acclimatiseren
- Kosten en meer
Informatiebijeenkomst
Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:
- Voorbereiding
- Programma op de berg
- Kleding en materiaal
- Trainingsadvies
- Praktische informatie
Uitgebreide trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.
Gedetailleerde uitrustingslijst
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!
De belangrijkste items die jij mee moet nemen:
- Stevige bergschoenen
- Geïsoleerde schoenen categorie D
- Sandalen
- Expeditiewanten
- Loopstokken
- Duffel (+/- 90 liter)
- Rugzak (70 - 90 liter)
- Slaapzak
- Lakenzak
- Slaapmat
- Waterdichte kleding
- Thermokleding
- Donsjas
- Fleecetrui/-vest
- Wandelbroek
- Sokken en ondergoed
- Dikke en dunne handschoenen
- Pet
- Zonnebril (categorie 4)
- Skibril
- Klimhelm
- Pickel
- Stijgijzers
- Schroefkarabineres
- Bandschlinge
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland
Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?
Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!
Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:
- Ontvangst met kop koffie (of thee)
- Wandeling
- Lunch
- Materiaaluitleg
- Presentatie over het programma
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Voorbereidingsdag Nederland:
- Wandeling
- Lunch
- Materiaal workshop
- Informatieve presentatie
Lokaal programma:
- 18-daagse beklimming Aconcagua via de False Polish Glacier
- Volledige begeleiding door EPGAMT berggidsen
- Alle overnachtingen tijdens de beklimming
- 2x overnachtingen in hotel in Mendoza inclusief ontbijt
- Maaltijden tijdens de beklimming (ontbijt, avondmaaltijden en lunchpakket overdag)
- Lokaal vervoer (incl. transfer van vliegveld Mendoza)
- Bagagevervoer door ezels naar basiskamp
- Communicatiemiddelen (waaronder satelliettelefoon)
- Medische voorzieningen
- Toeristenbelasting
Niet inbegrepen
- Retourvlucht Nederland - Argentinië
- Klimpermit
- Bergsportuitrusting
- Vaccinaties
- Lunch en avondmaaltijden in Mendoza
- Consumpties
- Extra overnachtingen in Mendoza bij niet gebruikte reservedagen
- Kosten die voortvloeien uit het vroegtijdig beëindigen van de expeditie
- Eventueel persoonlijke bagageporters tot en met kamp 3
- Éénpersoonstoeslag voor het hotel en de overnachtingen tot en met het basiskamp
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50) en SGR (€ 5,-)
Mountain Network gidsen en instructeurs
Tijdens de Aconcagua expeditie word je begeleid door een team van Argentijnse gecertificeerde EPGAMT berggidsen (equivalent van Europese UIAGM). De gidsen spreken uitstekend Engels en helpen de deelnemers in Mendoza met het verkrijgen van de benodigde klim permit, reizen mee naar Penitentes en begeleiden de teamleden gedurende de gehele beklimming. Eén berggids begeleidt maximaal 3 tot 4 deelnemers.
Onze Aconcagua expeditie wordt begeleid door ervaren EPGAMT berggidsen. De ervaring leert dat door de begeleiding van onze berggidsen niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving.
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Gecertificeerde EPGAMT berggidsen (equivalent van Europese UIAGM). Eén berggids begeleidt maximaal 3 tot 4 deelnemers.