Aconcagua beklimmen
Hoe uitdagend is deze reis?
Aconcagua is gelegen op de grens met Argentinië en Chili en is met 6962 m de hoogste berg van het zuidelijk halfrond én de hoogste top buiten Azië. Het is een van de ‘iconen’ van de 7 summits. Deze berg biedt klimmers de kans om een bijna 7000-er in expeditie stijl in een relatief korte periode te beklimmen. Voor veel bergsporters is het beklimmen van de Aconcagua een opstap naar grotere en en zwaardere expedities in Azië.
Bij deze expeditie beklimmen we de Aconcagua via de relatief makkelijke ‘normal route’. Klimtechnisch gezien is de normal route niet moeilijker dan de 360° traverse maar de afstanden tussen de kampen zijn korter waardoor de beklimming minder zwaar wordt. De tijden tussen de kampen duren vaak 3 tot 4 uur in plaats van 5 tot 7 uur bij de andere route.
Ben je dus bang dat de beklimming van de Aconcagua net te zwaar voor je zal zijn kies dan voor de normal route. Het voordeel van de 360° traverse is dat je een rondje loopt waardoor je iedere dag en dus ook bij de afdaling een prachtig mooie nieuwe omgeving ontdekt! Daarbij is het op de 360° traverse wat rustiger. Als je écht goed de verschillen tussen de beide routes wil weten kom dan langs bij onze informatieavonden!
Waarom deze reis?
- Aconcagua is één van de 7 summits
- Beklimming via de 'Normal route': door de kortere afstanden tussen de kampen klim je 'directer' en sneller tussen de kampen in vergelijking tot de '360° traverse' route of de Poolse Traverse Route.
- Doordat je bij de afdaling dezelfde route volgt als bij de beklimming is dat 'psychologisch' wat makkelijker dan bij de '360° traverse'
- Beklim een technisch ‘eenvoudige’, bijna 7000’er
- Doe ervaring op voor grotere expedities
- Uitstekende begeleiding, inclusief voorbereidingsdag op de Veluwe
Aconcagua Expeditie video
Bekijk de video voor een impressie van de expeditie naar de Aconcagua en ontdek of deze beklimming wat voor jou is!
Ervaringen van andere deelnemers
Het was een prachtige uitdaging met een goede, veilige organisatie. Na anderhalf jaar geleden de Kilimanjaro te hebben beklommen is dat echter een "wandelingetje" in vergelijking met deze beklimming. Een gedegen en goede conditionele voorbereiding is noodzakelijk, maar wordt door het...
Jos, beoordeelde ons met een 8,0 op klantenvertellen.nl
Supermooie expeditie waarbij alles goed geregeld was. Ook met de voorbereiding altijd alles kunnen vragen.
Inge, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl
Wat een waanzinnige trip en zo lekker dat je een organisatie hebt waar je op kan bouwen. Alles geregeld zodat je de volle focus hebt op de beklimming. Goede organisatie met direct en snel contact bij vragen.
Ties, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl
Aconcagua beklimmen programma
Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland
Afhankelijk van je geboekte vlucht vlieg je via Buenos Aires of Santiago de Chili naar Mendoza. Eventueel kun je vooraf die steden nog bezoeken. Het mooiste plan is om vooraf het extra acclimatisatieprogramma te boeken om perfect geacclimatiseerd aan de expeditie te beginnen.
Dag 2 – Aankomst in Mendoza
Aankomst op Mendoza Airport of busstation (indien je per bus vanuit Buenos Aires aankomt). Transfer naar het hotel. ’s Avonds gezamenlijk diner en ontmoeting met de gidsen.
Dag 3 – Penitentes
Vandaag ontvang je je klimpermits en kun je Mendoza nog even snel bekijken. Vervolgens word je naar Penitentes (2600 m) gebracht waar je de laatste keer in een prima hotel overnacht. Penitentes is vernoemd naar de bijzondere ijsformaties die je alleen in Zuid-Amerika tegenkomt.
Dag 4 – Hiken naar Confluencia Camp (3300 m)
Na het ontbijt maken we een korte rit naar de ingang van het park. Hierna starten we onze 3,5 uur durende trektocht naar Confluencia Camp (3300 m). Confluencia is het laatste kamp waar alles nog groen is. Hogerop begeef je je in een prachtig woestijnachtig berglandschap!
3-4 uur hiken, 700 m stijgen
Dag 5 – Hiken naar Plaza Francia & terug naar Confluencia Camp
Vandaag trekken we naar Plaza Francia en terug naar Confluencia Camp. Op Plaza Francia zullen we lunchen en zijn we in de gelegenheid om de spectaculaire zuidwand van Aconcagua te bekijken terwijl je verder acclimatiseert. De zuidkant van Aconcagua staat bekend om zijn moeilijke beklimmingen waar veel van de beste klimmers ter wereld hebben komen om hun vaardigheden te testen. Na het verkennen van het gebied, dalen we terug af naar Confluencia Camp voor de nacht.
6-7 uur hiken, 700 m stijgen, 700 m dalen
Dag 6 – Hiken naar Plaza de Mulas (4260 m)
We hiken naar Plaza de Mulas Base Camp. Dit zal samen met de topdag de zwaarste dag van de expeditie worden. De trektocht volgt de Horcones Superior River en stijgt dan naar een laterale stuwwal naast de Horcones-gletsjer. Het landschap is prachtig maar desolaat en het kamp lijkt maar niet dichterbij te komen! Eenmaal in het basiskamp wacht er een heerlijke maaltijd en kun je bijkomen in de lounge tent. Wifi en warme douches zijn op aanvraag beschikbaar.
7-9 uur hiken, 960 m stijgen
Dag 7 – Rust
Voor een goed en verstandig acclimatisatieproces is het slim om per dag maximaal 300-500 meter hoger te slapen. Omdat je gister bijna 1000 meter gestegen bent hou je vandaag rust om te acclimatiseren. In het basiskamp is de laatste mogelijkheid om te douchen en je familie via wifi nog een berichtje te sturen.
Dag 8 – Mt. Bonete (5100 m)
Dit is een spannende dag naar de top van de Mt. Bonete. Vanaf de top hebben we een geweldig uitzicht op de Aconcagua en de omliggende bergen. De klim van Mt. Bonete geeft ons ook de essentiële acclimatisatie die nodig is voor we hogerop gaan slapen. Na onze klim keren we terug naar Plaza de Mulas en genieten we van een leuke avond in Base Camp.
6-7 uur hiken, 840 m stijgen, 840 m dalen
Dag 9 – Acclimatisatie trektocht naar kamp 1 (4910 m)
Vandaag maak je een acclimatisatietocht naar kamp 1 dat bekend staat als 'Camp Canadá'. De teamleden dragen voedsel, branders en brandstof en andere groepsuitrusting voor gebruik in de kampen hoger op de berg. Vanuit het kamp gaat het direct vrij steil omhoog! Zodra we het kamp bereiken slaan we onze spullen in de 'cache' op. Terwijl we genieten van het fantastische uitzicht eten we ons lunchpakket en kan ons lichaam verder acclimatiseren. Tijdens de afdaling naar het basiskamp kunnen we het rennen in 'geröl' oefenen. Losse stenen op een steile helling worden in Oostenrijk geröl genoemd omdat je met een goede looptechniek snel naar beneden kunt 'rollen' oftewel rennen!
3-4 uur hiken, 650 m stijgen, 650 m dalen
Dag 10 – Rustdag
Op de rustdag kom je bij in de lounge tent of kun je gaan zwemmen in een ijskoud maar heerlijk verfrissend bergmeertje!
De dokter checkt je hartslag, zuurstofsaturatie en je bloeddruk om te kijken hoe goed je geacclimatiseerd bent en of het verantwoord is om hogerop te klimmen en te slapen.
Dag 11 – Hike naar kamp 1 (Camp Canadá)
Deze ochtend hiken we naar Camp Canadá waar we deze keer ook overnachten. Teamleden dragen hun persoonlijke uitrusting plus 2 kg groepsuitrusting. De dragers dragen de tenten en ander zwaar materiaal. Eenmaal in Camp Canadá zal de groep genieten van een lunch.
3-4 uur hiken, 650 m stijgen
Dag 12 – Op naar kamp 2 Nido de Cóndores (5250 m)
Vandaag gaan we van Camp Canadá naar kamp 2 "Nido de Cóndores", waar we drie nachten doorbrengen om te rusten en acclimatiseren. Op deze dag is elke klimmer verantwoordelijk voor het dragen van persoonlijke spullen. De porters zullen het expeditiemateriaal, voedsel en slaaptenten vervoeren.
3-4 uur hiken, 200 m stijgen
Dag 13 – Rust
Vandaag is een rustdag en een gelegenheid om verder te acclimatiseren en te genieten van het comfort van het kamp. Rusten op deze dag zal jouw prestaties op de topdag verbeteren en jouw kansen aanzienlijk vergroten voor het succesvol bereiken van de top.
Dag 14 – Hike kamp 3 (6000 m)
Hike naar High Camp of ook wel 'Camp Cólera' genoemd. Alle klimmers zullen expeditievoedsel en brandstof meenemen die we nodig hebben in Cólera en voor onze toppoging.
4 uur hiken, 750 m stijgen.
Dag 15 – De top!
Eindelijk staat de toppoging op het programma! We zullen vroeg in de ochtend wakker worden. Ondanks dat je door de hoogte waarschijnlijk geen trek hebt moet je jezelf dwingen om te eten! Vanuit het kamp gaat de klim geleidelijk omhoog en volgen we het pad gedurende twee uur totdat we bij een klein hutje komen: Independencia. De lange schaduw valt door de laagstaande opkomende zon bijna over de horizon. Wat een uitzicht! Vanaf hier start de lange traverse en kun je linksboven je de top al zien. Let op: het lijkt dichtbij maar dat vertekend. De hoogte laat zich inmiddels behoorlijk voelen en daardoor klim je zeer langzaam. Het laatste stuk klim je door een couloir (canaleta) met veel losse stenen dus zet, je helm op! Nadat we alle topfoto's hebben gemaakt zullen we beginnen aan onze afdaling terug naar Camp Cólera.
8-12 uur hiken, 1100 m stijgen, 1100 m dalen
Dag 16 – Terug naar basiskamp
De afdaling van kamp 3 naar basiskamp Plaza de Mulas is snel en direct maar door de vermoeidheid van de vorige dag is het geen makkie. De pizza en het bier zullen je goed smaken en je eerste douche sinds weken is er één om nooit meer te vergeten!
4 uur hiken, 1600 m dalen
Dag 17 – Afdalen en naar Mendoza
Vandaag daal je af van Plaza de Mulas naar Penitentes. De laatste fysieke dag is er een om niet te onderschatten. Het desolate maar ook monotone woestijnlandschap is prachtig maar je lijkt maar niet dichterbij die stip op de horizon te komen. Aansluitend word je vervoerd naar Mendoza waar je overnacht in het hotel.
6-7 uur hiken, 1660 m dalen
Dag 18 – Einde expeditie
Dag 19 – Reservedag
Dag 20 – Reservedag
Dag 21 – Terug vlucht naar Nederland
Extra informatie
Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.
Accommodatie
In Mendoza slaap je in een comfortabel hotel met zwembad; de perfecte plek om voor de expeditie op te laden en je jetlag bij te slapen en bij te komen na de tocht. Tijdens de tocht naar het basiskamp en in het basiskamp slaap je in tenten en kun je gebruik maken van een grotere groepstent. Er wordt met verse producten voor je gekookt. In het basiskamp is er daarnaast de mogelijkheid om te douchen. In de hoogte kampen slaap je in koepeltentjes en smelten de gidsen sneeuw om te koken.
Instroomeisen
Deelname aan de expeditie staat open voor bergsporters met een meer dan uitstekende conditie en hooggebergte-ervaring op bergen boven de 5000 meter. Heb je eerder bijvoorbeeld de Elbrus in Rusland, een vulkaan in het Andes gebergte of een trekkingpeak in de Himalaya beklommen, dan is dit een mooie nieuwe uitdaging. Als je de Kilimanjaro hebt beklommen en daarnaast ruime ervaring de Alpen hebt, kan je ook deelnemen.
Acclimatisatie trektocht
Ter voorbereiding aan de beklimming van de Aconcagua bieden wij een acclimatisatie trektocht aan naar de Cordon del Plata bergketen. Dit bergmassief ligt op een uur rijden van Mendoza en bestaat uit bergtoppen die ruim boven de 4000 meter uitkomen. De hoogste berg is de Cerro Plata (5938 m). De Cordon del Plata is een ideaal gebied om enkele dagen te acclimatiseren voor de start van de Aconcagua beklimming. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat deelname aan deze tocht de kans op het bereiken van de top van de Aconcagua vergroot. In het informatiedocument tref je meer informatie aan.
Lees het verhaal over de expeditie van Wilco Dekker naar de Aconcagua
In februari 2020 stond er wederom een Mountain Network team op de top van de Aconcagua. Dit is het achtste achtereenvolgende jaar dat Mountain Network met succes een expeditie heeft georganiseerd naar de Aconcagua. Lees het verhaal van Wilco Dekker over zijn beklimming van de Aconcagua via de 360° traverse.
Galerij van de Aconcagua beklimmen
Voorbereiden op je avontuur
Gratis informatiedocument
Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:
- Het programma
- De gidsen
- De logistiek
- Benodigd materiaal
- Acclimatiseren
- Kosten en meer
Informatiebijeenkomst
Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:
- Voorbereiding
- Programma op de berg
- Kleding en materiaal
- Trainingsadvies
- Praktische informatie
Uitgebreide trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.
Gedetailleerde uitrustingslijst
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen.
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland
Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?
Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!
Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:
- Ontvangst met kop koffie (of thee)
- Wandeling
- Lunch
- Materiaaluitleg
- Presentatie over het programma
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Voorbereidingsdag Nederland:
- Wandeling
- Lunch
- Materiaal workshop
- Informatieve presentatie
Lokaal programma:
- 18-daagse beklimming Aconcagua via de Normal route
- Volledige begeleiding door EPGAMT berggidsen
- Alle overnachtingen tijdens de beklimming
- 2x overnachtingen in hotel in Mendoza inclusief ontbijt
- Maaltijden tijdens de beklimming (ontbijt, avondmaaltijden en lunchpakket overdag)
- Lokaal vervoer (incl. transfer van vliegveld Mendoza)
- Bagagevervoer door ezels naar basiskamp
- Communicatiemiddelen (waaronder satelliettelefoon)
- Medische voorzieningen
Niet inbegrepen
- Retourvlucht Nederland - Argentinië
- Klimpermit
- Bergsportuitrusting
- Vaccinaties
- Lunch en avondmaaltijden in Mendoza
- Consumpties
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage VZR Garant (€2,50)
- Extra overnachtingen in Mendoza bij niet gebruikte reservdagen
- Kosten die voortvloeien uit het vroegtijdig beëindigen van de expeditie
Mountain Network gidsen en instructeurs
Tijdens de Aconcagua expeditie word je begeleid door een team van Argentijnse gecertificeerde EPGAMT berggidsen (equivalent van Europese UIAGM). De gidsen spreken uitstekend Engels en helpen de deelnemers in Mendoza met het verkrijgen van de benodigde klim permit, reizen mee naar Penitentes en begeleiden de teamleden gedurende de gehele beklimming. Eén berggids begeleidt maximaal 3 tot 4 deelnemers.
Onze Aconcagua expeditie wordt begeleid door ervaren EPGAMT berggidsen. De ervaring leert dat door de begeleiding van onze berggidsen niet alleen het krijgen van hoogteziekte wordt verkleind en de kans op het behalen van de top aanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goede komt aan de veiligheid en het optimaal beleven van de expeditie. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving.
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Gecertificeerde EPGAMT berggidsen (equivalent van Europese UIAGM). Eén berggids begeleidt maximaal 3 tot 4 deelnemers.