Mont Blanc Summit

9 dagen
3 - 8 avonturiers
4810 meter
Medium
Mountain Network - Mont Blanc-49
Frankrijk, Alpen

Mont Blanc Summit

NAAR DE TOP VAN DE MONT BLANC
Eerstvolgende vertrek
2 juni 2025
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
€ 2995
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium 8 / 20
Score Medium 8 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Heb je al wat ervaring met bergwandelen en kies je ervoor om zelfstandig te trainen en te acclimatiseren voor je Mont Blanc beklimming? Ga dan voor de Mont Blanc Summit. De eerste dagen staan in het teken van acclimatiseren. De laatste 3 dagen staat de beklimming van de  Mont Blanc op het programma. Twijfel je of je ervaring voldoende is? Kijk dan ook eens naar ons Mont Blanc expeditie programma. Daarbij is een uitgebreid voorbereidingstrajact inbegrepen!

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

  • Acclimatisatieprogramma in Italië
  • Met beklimming van de Gran Paradiso
  • Driedaagse beklimming van de Mont Blanc
  • Zelfstandig acclimatiseren en voorbereiden, daardoor iets goedkoper dan de Mont Blanc Expeditie

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer mooi programma en goed gefaciliteerd, niet alleen qua onderkomens in Chamonix, materiaal en gidsen. Ook de voorbereiding in Nederland was goed. Vooral de optie die geboden werd vanuit de klimhal dat er een extra klimhal-training kon worden gegeven vond ik heel erg fijn.

Oscar, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Prachtige reis met goede begeleiding door de gidsen. Heerlijk gegeten in de berghutten.

Lianne, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Geweldig deskundige gidsen, goed verzorgd programma!

Daniel, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Mont Blanc Summit programma

Zelfstandig acclimatiseren

Trek voorafgaand aan dit programma een aantal dagen uit te trekken om vast te acclimatiseren. Dat kan door te gaan wandelen op hoogte, liefst rond de 2500 meter. Vanuit Chamonix en de Aostavallei zijn veel mogelijkheden hiervoor. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om op de Sint Bernardspas in het gelijknamige Hospice te slapen, zodat je goed acclimatiseert. Tijdens het programma ga je al snel naar hoogte, dus deze extra acclimatisatie is belangrijk!

Verblijf tijdens de beginnerscursus alpinisme
Chalet Tissières

Dag 1: Aankomst Courmayeur

In de namiddag kom je aan in Courmayeur, aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Je verblijft hier in een hotel, chalet of gîte. Vanuit Courmayeur kijk je tegen de indrukwekkend zuid-oostwanden van het Mont Blanc massief.

Dag 2: Training en acclimatisatie

Bij het ontbijt schuiven de gidsen aan. Je bespreekt het programma van de week en vertrekt daarna naar Entrêves, een klein dorpje naast Courmayeur. Vanuit hier nemen we de Skyway Monte Bianco, een lift die je direct naar 3462 meter brengt. Je gaat meteen naar hoogte en daarom is de acclimatisatie vooraf ook zo belangrijk. We gaan vandaag trainen op de gletsjer. Je leert hoe je omgaat met stijgijzers, remt in de sneeuw en hoe je de pickel gebruikt. Na de nodige oefening maken we een klein tochtje naar de Petit Flambeau (3440m). We slapen in Rifugio Torino. Deze hut ligt vlak onder het liftstation op 3375 meter.

Gevorderdencursus alpinisme Chamonix1

Dag 3: Aanloop Vittorio Emanuele

Na het ontbijt dalen we met de lift af, terug naar het dal. In plusminus een uurtje rijden we naar Valsavarenche. Aan het einde van dit doodlopende dal ligt Pont, het vertrekpunt voor de wandeling naar Rifugio Vittorio Emanuele. De wandeling naar deze hut duurt zo'n 2,5 uur. De kans is groot dat we steenbokken tegen het lijft lopen! In de avond bereiden we ons voor op de beklimming van morgen; de 4061 meter hoge Gran Paradiso.

Dag 4 - Beklimming Gran Paradiso (4061m)

In de vroege ochtend ga je in het donker op pad. Vandaag beklimmen we de Gran Paradiso. Dit is niet alleen een belangrijke stap in je acclimatisatie, maar ook een goede oefening voor de Mont Blanc. Het eerste deel loop je door blokkenterrein. Daarna gaan de stijgijzers onder en klim je over de Gletsjer richting deze machtige top. Het laatste stukje leidt de route steil over een rotsgraatje naar de indrukwekkende top. Na de beklimming dalen we helemaal af naar het dal en dat voel je aan je benen! De klim is zo'n 1300 hoogtemeters en de afdaling naar de auto nog eens 2100 hoogtemeters. Tijd om uit te rusten. We keren terug naar het hotel voor een goede nachtrust.

Stijgen1300 meter, dalen: 2100 meter

Mountain Network - Gran Paradiso-11

Dag 5 - Rust of optioneel beklimming Aiguille de Marbrées

Na de inspanning van afgelopen dagen, kan je vandaag rustig aan doen en herstellen voor de beklimming van de Mont Blanc.

Optioneel kan je tegen een meerprijs een halve dag met de gids op pad gaan. Een optie is bijvoorbeeld op de Aiguille de Marbrees (3535m) te beklimmen, vanuit de Skyway Monte Banco. Bij slechter weer kan je een ochtend in het dal gaan rotsklimmen, om je klimtechniek op bergschoenen te verbeteren.

Mountain Network - Mont Blanc-47
Op de top!

Dag 6 - Aanloop Refuge Tête Rousse

Vanuit het plaatsje Les Houches nemen we het kabelbaantje omhoog om vervolgens over te stappen op de Tramway du Mont Blanc. Vanaf het Nid d’Aigle (adelaarsnest) begint onze weg naar de Refuge de Tête Rousse op 3167m, waar we overnachten. Deze tocht duurt zo’n 3 uur.

Stijgen805 m

Dag 7 - Toppoging

In alle vroegte vertrek je van de hut. Na een kort stukje over sneeuwvelden steken we het Couloir du Goûter over, waarna de lange klim richting de Refuge du Goûter begint. De route leidt je door steil rotsterrein met veel klauterwerk naar deze hut op ruim 3800 meter. In sommige gevallen (bij goed weer en goede condities) kunnen we even snel opwarmen in de hut, voor we een toppoging doen. Vanaf de Refuge du Goûter is het nog zo’n 1000 meter klimmen naar de top, door sneeuw en over de gletsjer. Het eerst stuk stijg je gelijkmatig tot de 4306 meter hoge Dôme du Goûter. Na dit topje daal je een klein stukje af om vervolgens aan de steile klim over de graat naar de top te beginnen. Aan de linkse kant kijk je uit op de beroemde Aiguille du Midi en Chamonix, enkele duizenden meters lager. Aan de andere kant ligt de spectaculaire Italiaanse kant van de Mont Blanc. Vanaf de top daal je dezelfde weg af, terug naar de Refuge du Goûter of Tête Rousse. Op welke hut je slaapt is afhankelijk van de reserveringen: door de grote drukte op de berg is het namelijk niet altijd mogelijk om Refuge du Goûter te reserveren. In dat geval daal je dus af naar de lagergelegen Tête Rousse hut.

Stijgen1643 m
Dalen935 m of 1643 m

Mountain Network - Mont Blanc-47
Op de top!

Dag 8 - Afdaling

Als we op de Refuge du Goûter overnachten, staan we wederom vroeg op. We hebben immers nog een flinke afdaling voor de boeg! Op de terugweg ontbijten we op de Tête Rousse hut, alvorens we onze weg vervolgen naar de Nid d’Aigle. Vanaf daar dalen we weer met het treintje en de lift af, terug naar Chamonix. Eenmaal in het dal is het tijd om na te genieten en de week samen af te sluiten.

Dag 9 - Einde programma

Na een goed ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van je teamgenoten.

Extra informatie

Veiligheid staat voorop. Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut. Soms kan daardoor geen toppoging ondernomen worden. De gids zal altijd trachten een goed alternatief te vinden in een dergelijke situatie.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc in Chalet Rubicon. Chalet Rubicon heeft de sfeer van een moderne berghut, maar dan comfortabeler. Mooi ingericht, goed eten én een prachtig uitzicht op de omgeving.

Let op: In sommige gevallen kan het voorkomen dat je in een andere gelijkwaardige accommodatie / hotel verblijft.

Je slaapt ook in verschillende berghutten: Refuge Albert 1er, Refuge de Tête Rousse en Refuge du Goûter. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de Mont Blanc Summit heb je ruime bergsportervaring: minimaal 1-2 weken ervaring met alpinisme en specifiek op stijgijzers. Daarnaast beschik je over een zeer goede conditie en lichaamscoördinatie en heb je een flinke dosis motivatie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

  • Het programma
  • De gidsen
  • De logistiek
  • Benodigd materiaal
  • Acclimatiseren
  • Kosten en meer
Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network informatiedocument 2
Informatiebijeenkomsten

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

  • Voorbereiding
  • Het programma op de berg
  • Kleding en materiaal
  • Trainingsadvies
  • Praktische informatie
Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network voorbereidingsdag
Uitgebreide trainingshandleiding

Voor de beklimming van de Mont Blanc is een zeer goede conditie een vereiste. De juiste fysieke (en mentale) voorbereiding is dan ook essentieel. Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network Training
Uitrustingslijst en materiaalvideo's

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!

Dit regelen wij voor je:

  • Pickel
  • Helm
  • Klimgordel
  • Stijgijzers

De belangrijkste items die jij mee moet nemen:

  • HMS triple lock karabiner
  • Bergschoenen, minimaal categorie C
  • Loopstokken
  • Rugzak (35 tot 45 liter)
  • Lakenzak
  • Waterdichte kleding
  • Thermokleding
  • Donsjas
  • Fleecetrui/-vest
  • Wandelbroek
  • Sokken en ondergoed
  • Dikke en dunne handschoenen
  • Zonnebril (categorie 4)
  • Skibril
Mountain-Network-uitrustingslijst-zomer-1600x1200

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland (voorjaar)

  • Introductie klimmen
  • Lunch
  • Uitgebreide presentatie

Alpen programma:

  • 6 dagen begeleiding door UIAGM gecertificeerde berggidsen
  • 8x Halfpension
  • 3x Overnachtingen in het dal
  • 4x Overnachtingen in berghutten
  • Gebruik van bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
  • Trainingshandleiding

Optioneel:

• Extra gidsdag op dag 5. Meerprijs: €250 per persoon bij minimaal 2 deelnemers.

Niet inbegrepen

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertisel onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij de eerste dagen is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij de laatste 3 dagen bij de toppoging van de Mont Blanc zijn er max. 2 deelnemers per gids.

Data & prijzen

We organiseren de beklimming uitsluitend in juni, begin juli en september (in verband met condities en veiligheid op de berg).

Reisdata onder voorbehoud! De berghutten op de Mont Blanc zijn snel volgeboekt. Het komt daardoor soms voor dat we er op de gewenste datum geen plek meer is en we de reisdatum een of enkel dagen verplaatsen. Houdt er daarom rekening mee dat de definitieve reisdatum nog 1 of 2 dagen kan naar voren of achteren kan verschuiven. Doorgaans kunnen we in januari de berghutten reserveren voor de opvolgende zomer, waarna we de reisdata definitief kunnen maken.

Privé op pad?
Dat kan ook, op een reisdatum van jouw keuze. Prijzen:
Bij 2 deelnemers: €3195 p.p.
Bij 3 deelnemers: €3095 p.p.
Bij 4 deelnemers: €2895 p.p.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
2 juni 2025 - 10 juni 2025
Geen plaatsen beschikbaar
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2995
3 september 2025 - 11 september 2025
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2995
4 september 2025 - 12 september 2025
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2995
14 september 2025 - 22 september 2025
2 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2995
15 september 2025 - 23 september 2025
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2995
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Mont Blanc-49

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op