Beginnerscursus Alpinisme Chamonix

8 dagen
3 - 8 avonturiers
4061 meter
Medium
WhatsApp Image 2023-06-14 at 11.47.08
Frankrijk, Alpen, Italië

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix

VEILIG LEREN BEWEGEN IN HET HOOGGEBERGTE
Eerstvolgende vertrek
10 augustus 2024
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 1895
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium 7 / 20
Score Medium 7 / 20
Conditie 2 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 2 / 5
Je hebt een goede conditie en kunt een stevige dagtocht van zo’n 8 uur maken met een rugzak van 8-10 kg.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Tijdens de beginnerscursus alpinisme in Chamonix  leer je veilig en efficiënt bewegen in Alpine terrein. Steil ijs, sneeuw en rots. En dat in de indrukwekkende omgeving van het Mont Blanc massief. Aan het einde van de week beklim je als hoogtepunt de Gran Paradiso (4061 m), waarbij je alles wat je geleerd hebt in praktijk brengt en onder toezicht van de gids zelfstandig je touwgroepje leidt.

Veiligheid in de bergen begint bij je tredzekerheid en klim/wandelniveau. Als jij vol zelfvertrouwen soepel en vlot door het terrein heen beweegt, is de kans op succesvolle tochten het grootst en de kans op ongelukken het kleinst. Tijdens de Beginnerscursus Alpinisme staat bewegen in alle mogelijke typen terrein centraal (ijs, rots, sneeuw, blokkenterrein…etc). Je legt hiermee een enorm goede basis voor Alpiene beklimmingen of een carrière als zelfstandig Alpinist. Een volle en intensieve week in de bergen dus!

Deze week komen onder andere aan bod:

 • Lopen in touwgroepen op stijgijzers
 • Looptechnieken in sneeuw en ijs (tot 40 graden)
 • Klimtechnieken met stijgijzers in steiler sneeuw en ijs (tot 50 graden)
 • Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
 • Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
 • Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
 • Remtechnieken in sneeuw en ijs
 • Diverse touw- en reddingstechnieken

Deze beginnerscursus alpinisme is zeer uitdagend! Onze beginnerscursus alpinisme in Arolla is een dagje korter, minder fysiek en technisch ietsje makkelijker. Twijfel je dus of je voor de cursus in Chamonix niet fit genoeg bent of heb je snel last van hoogtevrees? Kies dan voor de beginnerscusus alpinisme in Arolla. Wil je graag de hele hele week van het huttenleven genieten? Kijk dan eens bij de beginnerscusus alpinisme bij de Wildspitze.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze alpinisme cursus?

 • De eerste stap naar zelfstandig tochten maken
 • Leren bewegen in rots, sneeuw en ijs en oefenen door te doen
 • Leer de basis van touw- en reddingstechnieken
 • Max. 4 deelnemers per gids en veel persoonlijke aandacht
 • Beklim als afsluiting de 4061 meter hoge Gran Paradiso!

Video beginnerscursus alpinisme in Chamonix

Benieuwd of de beginnerscursus alpinisme iets voor jou is? Bekijk deze video voor een impressie van de cursus!

Video door Sjors Ruijter.
Mountain Network - Beginnerscursus Alpinisme-1

Beginnerscursus Alpinisme Chamonix programma

Foto's: Bram Berkien

Dag 1. Aankomst Chamonix

In de namiddag kom je aan in de Chamonix vallei. Vanaf 16:00 uur kun je terecht bij het Chalet en ontmoet je de andere deelnemers met wie je gezellig een heerlijke bergmaaltijd nuttigt.

Verblijf tijdens de beginnerscursus alpinisme

Dag 2. IJsoefeningen Mer de Glace

Samen met de gidsen, die bij het ontbijt aanschuiven, controleer je het materiaal en bespreek je het programma. Vandaag ga je van start met ijsoefeningen op de gletsjer. De gidsen kunnen kiezen tussen de ‘Mer de Glace’, de Glacier d’Argentière of een andere gletsjer waar op dat moment de condities optimaal zijn. Hier oefen je vooral je klim- en looptechniek met stijgijzers. Na een stevige gletsjertocht laat de gids je in een gletsjerspleet afdalen. Je mag er zelf uitklimmen op de punten van je stijgijzers. Na dit eerste avontuur sluit je af met een lekker diner en overnachting in chalet Tissières.

300 m stijgen, 300 m dalen

gletsjertraining tijdens de beginnerscursus alpinisme
Oefenen op de gletsjer

Dag 3. Rotsoefeningen Aiguilles Rouges

Vandaag vertrek je na een heerlijk ontbijt naar de Aiguilles Rouges aan de westzijde van Chamonix. Deze verzameling van rotstorens biedt voor klimmers van alle niveaus uitdagingen. Hier ga je oefenen met bewegen in de rotsen. Je klautert en klimt in leuk, maar zeker ook uitdagend rotsterrein. Gedurende de dag leer je steeds beter hoe je veilig en vlot omhoog komt in de rotsen. Je sluit de dag af in chalet Tissières.

200 m stijgen, 200 m dalen

 

klimtechnieken tijdens de cursus alpine klimmen

Dag 4. Rifugio Torino en het hooggebergte!

Vandaag ga je echt het hooggebergte in. Na het vroege ontbijt verplaatsen we ons via de Mont Blanc tunnel naar Italië. Vergeet geen retourtje te kopen als je door de tunnel rijdt! Vanuit het dorpje Entreves pakken we de lift richting Rifugio Torino. Je kunt vast wat spullen achterlaten op de hut voor we op pad gaan. Vandaag oefen je diverse loop- en klimtechnieken en merk je dat het lopen in touwgroepen met stijgijzers steeds natuurlijker gaat. Je slaapt in Rifugio Torino op 3375 meter.

500 m dalen, 500 m stijgen

omgeving van de beginnerscursus bergbeklimmen
Onderweg naar Rifugio Torino

Dag 5. Aiguille du Toule of Petite Flambeau

Na een nacht in de Italiaanse berghut Rifugio Torino ga je vroeg op pad. Vanaf de hut zijn meerdere tochten mogelijk. Afhankelijk van het weer, de condities en het niveau van je team, heb je de vorige avond een tocht gepland voor vandaag. Mogelijkheden zijn onder andere de Petite Flambeau en de Aiguille du Toule, met fantastisch uitzicht op de imposante Dent du Géant. Je leert hoe je in mixed terrein soepel, veilig en vlot met stijgijzers klimt. Na deze indrukwekkende tocht daal je af en verblijf je in hotel Gran Paradiso.
300 m stijgen, 300 m dalen

Dag 6. Voorbereiden voor morgen

In de loop van de ochtend ochtend loop je met de gids naar de Rifugio Vitorio Emanuele. 's Avonds trek je samen met je team een plan voor morgen!

2-3 uur hiken, 1300m stijgen

Mountain Network - beginnerscursus alpinisme Chamonix55
Genieten van het uitzicht voor de laatste beproeving.

Dag 7. Praktijkexamen!

Vandaag komt alles wat je geleerd hebt samen. Om 5 uur vertrekken we in het donker vanaf de hut. Het eerste stuk voert langs morenen en blokkenterrein. Na ongeveer 2 uur bind je je stijgijzers onder en start de tocht over de spletenrijke gletsjer. Halverwege de berg zie je de Mont Blanc rood opgloeien bij de opkomende zon. Je volgende doel..? Het laatste stuk naar de top gaat over gemengd terrein met rots en sneeuw met een paar spannende pasjes. Na alles wat je geleerd hebt deze week zul je merken dat je hier vlot en soepel doorheen komt. Na een flinke afdaling rijd je terug naar Chamonix waar je bij een heerlijke maaltijd in chalet Tissières napraat over een geweldige week.

8-10 uur, +-1300 m stijgen, 2500 m dalen

Bergbeklimmen tijdens de beginnerscursus alpinisme
Het hoogtepunt van de week!

Dag 8. Vertrek

Na het ontbijt neem je afscheid van elkaar en vertrek je weer naar huis.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen van deze alpinisme cursus worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc in Chalet Rubicon. Chalet Rubicon heeft de sfeer van een moderne berghut, maar dan comfortabeler. Mooi ingericht, goed eten én een prachtig uitzicht op de omgeving.

Let op: In sommige gevallen kan het voorkomen dat je in een andere gelijkwaardige accommodatie / hotel verblijft.

Je slaapt ook in verschillende berghutten: Rifugio Vittorio Emanuelle en Rifugio Torino, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke (Italiaanse) maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je hier in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Deelname

Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré. Dit programma is uitdagend en het tempo kan (mede door condities in de bergen) hoog liggen.

Voorbereiden op je avontuur

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer
Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network informatiedocument 2
Informatiebijeenkomst/webinar

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten of meld je aan voor een webinar. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie
Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network voorbereidingsdag
Trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network Training
Gedetailleerde uitrustingslijst en materiaalvideo's

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!

Dit regelen wij voor je:

 • Pickel
 • Helm
 • Klimgordel
 • Stijgijzers

De belangrijkste items die jij mee moet nemen:

 • HMS triple lock karabiner
 • Tuber
 • Prusiktouwtjes
 • Schroefkarabiners
 • Bandschlinge
 • Bergschoenen, minimaal categorie C
 • Loopstokken
 • Rugzak (35 tot 45 liter)
 • Lakenzak
 • Waterdichte kleding
 • Thermokleding
 • Donsjas
 • Fleecetrui/-vest
 • Wandelbroek
 • Sokken en ondergoed
 • Dikke en dunne handschoenen
 • Zonnebril (minimaal categorie 3)
Mountain Network uitrustingslijst zomer
Voorbereidingsbijeenkomst en kennismaking

Online voorbereidingsbijeenkomst
Ter voorbereiding organiseren we een online bijeenkomst, waarin we je alles vertellen over het programma, het benodigde materiaal en de voorbereiding. Mocht je daar niet bij kunnen zijn, dan is het mogelijk om dit terug te kijken.

Introductieles klimmen
Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om kennis te maken met je groep tijdens een introductieles klimmen op onze locatie in Nieuwegein. Daarbij maak je niet alleen kennis met je groep, maar ook met de basis van klimtechniek en zekeren. Dat dan weer goed van pas tijdens de cursus

Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-1

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereiding:

 • Online voorbereidingsbijeenkomst
 • Toegang tot uitlegvideo's over materiaal
 • Kennismaking en introductieles klimmen

Alpen programma:

 • 6 dagen Begeleiding door UIAGM berggidsen (1:4)
 • 7x overnachting
 • 7x ontbijt en avondmaaltijd
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Toeristenbelasting
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze cursus alpinisme dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij het gehele programma van deze beginnerscursus is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 2 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
10 augustus 2024 - 17 augustus 2024
3 van de 8 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 1895
Damien Souvy
17 augustus 2024 - 24 augustus 2024
7 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 1895
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
WhatsApp Image 2023-06-14 at 11.47.08

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op