Mont Blanc Expeditie

9 dagen
5 - 8 avonturiers
4810 meter
Medium
Mountain Network - Mont Blanc-39
Frankrijk, Alpen

Mont Blanc beklimmen

Naar het hoogste punt van de Alpen
Eerstvolgende vertrek
2 juni 2024
Reisduur
9 dagen
Deelname vanaf
€ 3195
Deelnemers
5 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium 8 / 20
Score Medium 8 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

De Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op velen. Heel veel mensen dromen ervan om een keer de Mont Blanc te beklimmen en op haar top te staan. En hoewel die top zo dichtbij lijkt, het beklimmen van de Mont Blanc is bepaald geen 'walk in the park'. Maar met de juiste voorbereiding, training en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het een haalbaar doel, ook voor mensen zonder ervaring in de bergsport.

Na een beklimming van de Mont Blanc is onze 4000ers Wallis reis of een week alpine klimmen in het Monte Rosa massief een mooi vervolg.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Zeer uitgebreide voorbereiding in Nederland en de Ardennen
 • Geen bergsportervaring nodig
 • 9-daags programma in de Alpen
 • Acclimatisatiebeklimming van de Gran Paradiso
 • Kleine groep, veel persoonlijke aandacht van ervaren gidsen

Video Mont Blanc Expeditie

Oefenen op de Mer de Glace, klimmen op de Gran Paradiso (IT) en klimmen op de Mont Blanc via de Gouter Route. Benieuwd of de Mont Blanc Expeditie reis iets voor jou is? Bekijk deze video voor een impressie van de Mont Blanc Expeditie.
fallback-header

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer mooi programma en goed faciliteerd, niet alleen qua onderkomens in Chamonix, materiaal en gidsen. Ook de voorbereiding in Nederland was goed. Vooral de optie die geboden werd vanuit de klimhal dat er een extra klimhal-training kon worden gegeven vond ik heel erg fijn.

Oscar, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Prachtige reis met goede begeleiding door de gidsen. Heerlijk gegeten in de berghutten.

Lianne, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Geweldig deskundige gidsen, goed verzorgd programma!

Daniel, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Mont Blanc beklimmen programma

Foto's: Bram Berkien

Dag 1 - Aankomst in Chamonix

Je treft de andere deelnemers bij Chalet La Tissières of Chalet Rubicon, ons ‘basiskamp’ tijdens deze week. Weg van de drukte van Chamonix, zorgen de grote tuin en het prachtige uitzicht op de top van de Mont Blanc ervoor dat je goed kan herstellen tussen de tochten door.

Verblijf tijdens de beginnerscursus alpinisme

Dag 2 - Sneeuw / ijs training

In de ochtend ontmoet je de gids en gaan de bergschoenen aan om vervolgens met behulp van een bergtreintje of een liftje de bergen in te gaan. De gidsen kunnen kiezen tussen een van de gletsjers, zoals de Mer de Glace of de Glacier d’Argentière, of de Flegère of Brévent. Waar je heen gaat is afhankelijk van de condities op dat moment. Vandaag staat in het teken van acclimatiseren en oefenen met het lopen op stijgijzers zodat je optimaal voorbereid bent op de komende dagen.

Ca. stijgen300 m, dalen 300 m

Mountain Network - Mont Blanc-8
Oefenen met stijgijzers op de gletsjer

Dag 3 - Aanloop Rifugio Vittorio Emanuele II (2735 m)

Het doel van vandaag is het bereiken van de Rifugio Vittorio Emanuele en acclimatiseren. Met eigen vervoer vertrekken we naar Italië. Via de Mont Blanc tunnel komen we na ongeveer 2 uur rijden aan in het dal vanwaar de ‘aanloop’ naar de hut zal starten. Deze pittige wandeling zal ongeveer 3 uur duren. De verwachting is dan ook dat het hele team om uiterlijk 16:00 uur in de hut arriveert.

Stijgen783 m

Mountain Network - Mont Blanc-2

Dag 4 - Beklimming Gran Paradiso (4061m)

In het schijnsel van de maan start de klim naar de Gran Paradiso (4061m). Bij het eerste daglicht worden de stijgijzers ondergebonden, gordels aangetrokken en gaan we aan touw. In het begin is de gletsjer glooiend maar naarmate we hoger komen, wordt de gletsjer ook steiler. Na een paar uur geklommen te hebben komt de top van de Gran Paradiso in zicht. Vanuit hier hebben wij een prachtig uitzicht over vele mooie en bekende alpentoppen.

Stijgen1326 m, dalen: 2109 m

Mountain Network - Gran Paradiso
Gran Paradiso

Dag 5 - Rustdag / rotsklimmen

Het expeditieteam kan ‘s ochtends uitrusten van de tocht van de voorgaande dagen. Je kan bij het chalet blijven of Chamonix gaan verkennen. In de namiddag behandelen we in de klimtuin van de Chamonix vallei (Les Gaillands) nog de nodige rotsklimtechnieken. Na deze klimclinic nemen de gidsen het programma en de klimstrategie van de komende dagen door met het klimteam. We bespreken de teamindeling, het weer en er wordt advies gegeven wat men in de rugzakken moet meenemen. Deze avond dienen namelijk ook alle rugzakken zo goed als mogelijk gepakt te zijn.

Mountain Network - Mont Blanc-57

Dag 6 - Aanloop Refuge Tête Rousse

Vanuit het plaatsje Les Houches nemen we het kabelbaantje omhoog om vervolgens over te stappen op de Tramway du Mont Blanc. Vanaf het Nid d’Aigle (adelaarsnest) begint onze weg naar de Refuge de Tête Rousse op 3167m, waar we overnachten. Deze tocht duurt zo'n 3 uur.

Stijgen: 805 m

Dag 7 - Toppoging

In alle vroegte vertrek je van de hut. Na een kort stukje over sneeuwvelden steken we het Couloir du Goûter over, waarna de lange klim richting de Refuge du Goûter begint. De route leidt je door steil rotsterrein met veel klauterwerk naar deze hut op ruim 3800 meter. In sommige gevallen (bij goed weer en goede condities) kunnen we even snel opwarmen in de hut, voor we een toppoging doen. Vanaf de Refuge du Goûter is het nog zo'n 1000 meter klimmen naar de top, door sneeuw en over de gletsjer. Het eerst stuk stijg je gelijkmatig tot de 4306 meter hoge Dôme du Goûter. Na dit topje daal je een klein stukje af om vervolgens aan de steile klim over de graat naar de top te beginnen. Aan de linkse kant kijk je uit op de beroemde Aiguille du Midi en Chamonix, enkele duizenden meters lager. Aan de andere kant ligt de spectaculaire Italiaanse kant van de Mont Blanc. Vanaf de top daal je dezelfde weg af, terug naar de Refuge du Goûter of Tête Rousse. Op welke hut je slaapt is afhankelijk van de reserveringen: door de grote drukte op de berg is het namelijk niet altijd mogelijk om Refuge du Goûter te reserveren. In dat geval daal je dus af naar de lagergelegen Tête Rousse hut.
Stijgen: 1643 mDalen: 935 m of 1643 m

Mountain Network - Mont Blanc-38
Goed drinken voor de toppoging

Dag 8 - Afdaling

Als we op de Refuge du Goûter overnachten, staan we wederom vroeg op. We hebben immers nog een flinke afdaling voor de boeg! Op de terugweg ontbijten we op de Tête Rousse hut, alvorens we onze weg vervolgen naar de Nid d'Aigle. Vanaf daar dalen we weer met het treintje en de lift af, terug naar Chamonix. Eenmaal in het dal is het tijd om na te genieten en de week samen af te sluiten.

Dag 9 - Einde programma

Na een goed ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van je teamgenoten.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc in Chalet Rubicon. Chalet Rubicon heeft de sfeer van een moderne berghut, maar dan comfortabeler. Mooi ingericht, goed eten én een prachtig uitzicht op de omgeving.

Let op: In sommige gevallen kan het voorkomen dat je in een andere gelijkwaardige accommodatie / hotel verblijft.

Daarnaast slaapje in verschillende berghutten: Rifugio Vittorio Emanuele II, Refuge de Tête Rousse en Refuge du Goûter, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de Mont Blanc Expeditie heb je geen bergsportervaring nodig. Uiteraard beschik je wel over een zeer goede conditie, lichaamscoördinatie en heb je een flinke dosis motivatie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer
Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network informatiedocument 2
Informatiebijeenkomsten voor Mont Blanc Expeditie

Kom naar één van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over de Mont Blanc Expeditie. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie
Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network voorbereidingsdag
Uitgebreide trainingshandleiding

Voor de beklimming van de Mont Blanc is een zeer goede conditie een vereiste. De juiste fysieke (en mentale) voorbereiding is dan ook essentieel. Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - Mont Blanc-67
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Op zaterdag 2 maart 2024 organiseren we een voorbereidingsdag. Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden om de Mont Blanc is natuurlijk niet mogelijk in Nederland. Maar tijdens de klimclinic begeef je je in steiler terrein dan op de Mont Blanc en krijg je de nodige techniektraining.  Daardoor zul je met een stuk meer zelfvertrouwen naar de Alpen afreizen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • Klimclinic
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma
Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-1
Voorbereidingsbijeenkomst in België

Het voorbereidingsweekend in de Ardennen is al een avontuur op zich! Je gaat klettersteigen, rotsklimmen, je traint je wandel- en klimtechniek en wordt fysiek uitgedaagd met een lange en mooie wandeling. Ook kun je tijdens dit weekend eventueel materiaal passen en huren mocht je dat op de voorbereidingsdag in Nederland nog niet gedaan hebben. Heb je zelf al materiaal? Neem dat dan mee zodat wij kunnen kijken of het geschikt is.

Data:
Alle teams van: 19 t/m 21 april 2024

Bij de uitleg over het materiaal en de presentatie komt het volgende aan bod:

 • Hoe kan ik het beste trainen?
 • Hoe zit het precies met acclimatiseren?
 • Welk materiaal heb ik precies nodig?
 • Welk materiaal kan ik het best huren en wat kan ik beter kopen?
 • Hoe ziet het programma er precies uit?
 • Hoe zit het met de logistiek? Welke liften pakken we en waar overnachten we?
 • Wie zijn de gidsen? Beschikken ze over de juiste diploma’s?
 • Met wie ga ik op pad? Wie zijn de andere deelnemers?
Mountain Network - Mont Blanc-71

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland

 • Klimclinic
 • Lunch
 • Informatieve presentatie

Voorbereidingsweekend Ardennen:

 • Wandeltechniekworkshop
 • Klimactiviteit
 • Lange wandeltocht
 • Conditietest
 • 2 overnachtingen
 • 1x diner, 2x ontbijt, 2x lunch

Alpen programma:

 • Volledige begeleiding van vaste MN UIAGM gids
 • Lift- en treinkosten
 • 8x ontbijt, 8x diner
 • 5 overnachtingen in chalet in Chamonix
 • 3 overnachtingen in berghutten
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Trainingshandleiding
 • CO2 compensatie via Trees for All

Niet inbegrepen

Alpen programma:

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als bijvoorbeeld artsen en advocaten dat in Nederland zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoren allemaal tot hun expertise. Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij de eerste 3 dagen is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij de laatste 3 dagen bij de toppoging van de Mont Blanc zijn er max. 2 deelnemers per gids. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 4 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Hieronder vind je de beschikbare data voor de Mont Blanc Expeditie.

Belangrijk: De afgelopen jaren is het door de grote populariteit lastig gebleken om de Refuge de Tête Rousse en de Refuge du Goûter te reserveren. Houdt er daarom rekening mee dat de definitieve datum nog 1, 2 of 3 dagen kan verschuiven tot we de hutten geboekt hebben. De reis krijgt gegarandeerd vertrek zodra we één van beide hutten gereserveerd hebben.

Boek daarnaast zo snel mogelijk! Wanneer je voor januari boekt is de kans het grootst dat we ook voor jou een plek in de hutten kunnen reserveren.

 

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
2 juni 2024 - 10 juni 2024
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3495
10 juni 2024 - 18 juni 2024
3 van de 8 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3195
17 juni 2024 - 25 juni 2024
2 van de 8 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3195
24 juni 2024 - 2 juli 2024
1 van de 8 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3195
7 september 2024 - 15 september 2024
7 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 3195
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Mont Blanc-39

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op