Ama Dablam (6812m)

De mooiste berg ter wereld

 • Beklim de Ama Dablam; één van de mooiste bergen ter wereld
 • Voor technisch alpiene klimmers die op expeditie willen óf expeditieklimmers die een technische berg willen beklimmen
 • Uitdagende route die alle aspecten van klimmen bevat
 • Arnold Coster als Expeditieleider
Prijs
€ 5950,00 (1:2) €6650,00 (1:1)
Duur
31 dagen (25 in de bergen)
Personen
5-8
Gids
1 sherpa : 2 deelnemers + expeditieleider
Niveau

Niveau conditie

4 /5

Niveau techniek

4 /5

Programma

Voor veel mensen geldt de Ama Dablam als één van de mooiste bergen ter wereld. Gelegen in de Khumbu vallei kijkt deze markante berg uit over onder andere de Everest en de Lhotse. De Ama Dablam is vanuit geen enkele zijde eenvoudig te beklimmen. Wij kiezen voor de normaalroute (Zuid-West graat). Om deel te nemen heb je ervaring met expedities op grote hoogte en in technisch alpien terrein. (Steil ijs en sneeuw).

In het kort

 • Ama Dablam via de Zuid-Westgraat
 • Nederlandse expeditieleider (Arnold Coster) met veel ervaring op o.a. Ama Dablam
 • SGR / Calamiteitenfonds

De Berg

Ama Dablam is een schitterende expeditie voor ervaren expeditie klimmers en voor ervaren Alpinisten die eens op expeditie willen. Naast een sublieme beklimming geeft deze expeditie een goed inzicht in het Sherpa volk, de Himalaya en de drukte, geluiden en geuren van Kathamandu. De Zuid-West graat van Ama Dablam is een klassieke Himalaya beklimming met steil en uitdagend klimmen op een van werelds mooiste bergen. Een bijna perfecte klim op een bijna perfecte berg! De Sherpa’s hebben deze berg Ama Dablam genoemd, wat letterlijk “moeders ketting” betekend. “Moeder”, omdat deze berg het uitzicht domineert en respect afdwingt. De lange “graten” aan elke kant zijn als de armen van een moeder die haar kind beschermt. De “ketting” is de steile serac die als “versiering”aan de berg hangt, net als de traditionele ketting enkele afbeeldingen van de goden die door Sherpa vrouwen gedragen wordt. Onze route is één van deze armen: De Zuid West graat.

De Route

Op de Zuid-West graat  richten we 2 hoofdkampen in; BC (4575m), kamp 1 (5700m) en kamp 2 (6080m). Het terrein tussen Basecamp en kamp 1 is relatief gemakkelijk met wat eenvoudig klauterwerk. Boven kamp 1 wordt het terrein steil en geëxponeerd. Vanaf kamp 1 klim je dan ook in vaste touwen. Net voor kamp 2 beklim je de ‘Yellow Tower’ in vaste rots. Dit is de crux van de beklimming. De meeste expedities kiezen ervoor om de toppoging vanaf kamp 2 te doen. Er is een kamp mogelijk tussen kamp 2 en de top, maar of dit amp veilig is hangt erg af van de condities op de berg. Direct uit Kamp 2 stijgt de route snel. Hard werken, maar zeer mooi klimmen! De “grey Pillar” is ons eerste grote obstakel. Hierna beklimmen we een makkelijke sneeuwhelling die op de “Mushroom Ridge” uitkomt. Dit is de graat die de Zuid-West graat verbindt met de sneeuwhellingen die naar de top leiden. De Mushroom ridge is een test voor “stalen zenuwen”, omdat je de gehele weg recht de berg afkijkt! Het terrein is echter niet moeilijk en je komt snel op het platform aan waar vroeger een kamp 3 werd neergezet, maar door het gevaar van de hangende “serac” de “Dablam” wordt dit niet meer gedaan. Inmiddels klimmen we op de Zuid-West wand van de berg, het is ijzig koud en de zond raakt deze kant niet tot 9:30 s’ ochtends. Vanaf het oude kamp 3 is het ongeveer 3-4 uur naar de top. Er is een steile ijspassage naast de “Dablam”; een welkome afwisseling op de lange sneeuwhelling naar de top. Het uitzicht vanaf de top van Ama Dablam is spectaculair. Gemiddeld duurt een beklimming 8-10 uur vanuit kamp 2. Na het behalen van de top dalen we zo laag mogelijk af; minimaal kamp 2, maar met een sterk team kan zelfs BC gehaald worden.

Begeleiding

De beklimming van Ama Dablam staat onder leiding van Nederlandse expeditieleider Arnold uit het Mountain Network gidsenteam. Arnold heeft vele Himalaya expeditie geleid, waaronder zo’n 25 naar 8000-peaks. Ook heeft hij al meerdere Ama Dablam expedities succesvol begeleid. Arnold woont in Nepal met zijn (Sherpa)vrouw. Arnold wordt op de berg ondersteund door een team zeer ervaren klimsherpa’s.

Deelnameprofiel

Ama Dablam’s Zuid-West graat is een technische klim en expeditie leden moeten geen problemen hebben met het klimmen van steil en “exposed” terrein. Er zitten steile rots en ijs passages in de klim die via gefixeerde touwen en een “stijgklem” beklommen worden; enige ervaring hiermee is een voordeel. Om efficiënt en zelfverzekerd over de Zuid-West graat van Ama Dablam te kunnen klimmen, bevelen wij de volgende klim ervaring aan: Alpine routes AD en/of meerdere touwlengtes in rots UIAA IV; f 4 of US 5.7 kunnen klimmen.
De dagen tussen de verschillende kampen zijn relatief kort (3-6 uur), de top dag is de langste dag, meer als 12 uur naar de top vanaf ca 6000m en terug. Het klimmen op deze hoogte is extreem vermoeiend en een speciale conditionele voorbereiding is vereisd om met deze lange dagen om te kunnen gaan.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.