Kilimanjaro Lemosho
Hoe uitdagend is deze reis?
De Kilimanjaro. Er gaat iets magisch uit van de berg. De hoogste berg van Afrika, die met zijn witte top hoog uittorent boven de savanne, heeft voor veel mensen een bijzondere aantrekkingskracht. Wij snappen dat. Elke keer weer zijn we diep onder de indruk van de berg, de omgeving en de mensen. Wij beklimmen Kilimanjaro al vele jaren en ervaren het als een voorrecht dat we ieder jaar mogen terugkeren om de ‘Uhuru Peak’ (piek van de vrijheid) met groepen te mogen beklimmen.
Wij beklimmen Kilimanjaro via de Lemosho route. We hebben deze route gekozen omdat deze route ruim voldoende mogelijkheid bied om te acclimatiseren en van de natuur te genieten. Voor het beklimmen van Kilimanjaro trekken wij 8 dagen uit op de Lemosho route. We kiezen voor een relatief lang verblijf op de berg om het risico op hoogteziekte zo klein mogelijk te houden en daarmee de kans op het bereiken van de top zo groot mogelijk. De Lemosho route biedt een extra dag in het regenwoud en de lage begroeiing en is dé route voor natuurliefhebbers. De route loopt door schitterende bossen via de heide-zones naar het spectaculaire Shira plateau om vervolgens via de zuidzijde de top te beklimmen.
De Kilimanjaro beklimmen is bepaald geen ‘walk-in-the-park’. Veel mensen hebben een beeld van glooiende hellingen, brede wandelpaden en eenvoudige dagtochten. Wat klopt is dat de Kilimanjaro beklimming geen echte technische moeilijkheden kent. Wat niet klopt is dat het een simpele wandeling is naar de top. De paden zijn soms behoorlijk steil en op kleine stukken is het zelfs handen- en voetenwerk. Verder speelt de hoogte een grote rol bij het beklimmen van de Kilimanjaro en het behalen van de top. Kies er daarom voor om de Kilimanjaro te beklimmen met Mountain Network. Als bergsportorganisatie weten wij hoe je om moet gaan met grote hoogtes.
Daarnaast hecht Mountain Network grote waarde aan sociaal verantwoord reizen. Op de Kilimanjaro werken wij samen met non-profit organisatie KPAP (Kilimanjaro Porters Assistance Project), die er actief op toe ziet dat de lokale staff goed behandeld wordt – iets dat helaas niet vanzelfsprekend is in een land waar veel corruptie heerst. Op deze manier waarborgen we dat de lokale staff goede kleding en spullen kunnen lenen, drie maaltijden per dag op de berg krijgen en dat de porters niet meer dan 20kg dragen. Download het informatie document onderaan deze pagina voor meer informatie over deze samenwerking.
Waarom deze reis?
- Rustigere en langere routes: optimaal acclimatiseren met de Lemosho route; 8 dagen hiken!
- Goed voorbereid op pad: informatiebijeenkomst, voorbereidingsdag op de Veluwe en trainingshandleiding
- Nederlandse expeditieleider vanaf 8 deelnemers
- Lokale organisatie wordt gecontroleerd door de non-profit organisatie Kilimanjaro Porters Assistance Project (KPAP); sociaal verantwoord en goede zorg voor de lokale staff
- Veiligheid; oa. gekookt water, een privé toilet, een satteliettelefoon en noodzuurstof mee op de berg
Video Klimanjaro Expeditie
Benieuwd of de Kilimanjaro beklimmen wat voor jou is? Bekijk de video voor een impressie van de Kilimanjaro Expeditie!
Ervaringen van andere deelnemers
Het was van A tot Z perfect geregeld: de informatiemails, het persoonlijk contact met Lieke, alle kledingtips, de kwaliteit van het gehuurde materiaal, het voorbereidingsweekend in de Ardennen, onze geweldige expeditieleider Maaike en de afstemming met de locale Tanzaniaanse gidsen. Top...
Ella, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl
Alles gewoon super, ook het feit dat jullie samenwerken met Africa Walking Company, die vrouwelijke dragers de kans geven, ook om zich op te werken tot gids!
Imelda, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl
Het contact met Lieke, voorafgaande aan de Challenge, was erg prettig. Fijn om een vast contactpersoon te hebben! Onze expeditieleidster Barbara heb ik als zeer prettig en professioneel ervaren. Wat een fijn mens en wat een kennis en kunde. Het is een aanrader om met Barbara op expeditie te gaan!
Lana, beoordeelde ons met een 9,1 op klantenvertellen.nl
Kilimanjaro Lemosho programma
Dag 1 – Vertrek vanuit Nederland & aankomst in Tanzania
Aankomst op Kilimanjaro International Airport en transfer naar het hotel.
Dag 2 – Briefing
Vandaag staat in het teken van de voorbereiding op de trekking. Deze dag biedt de kans je laatste spullen op orde krijgen, je tas te pakken en jezelf klaar te maken voor de expeditie. De hoofdgids en/of expeditieleider geeft de pre-expeditie briefing.
Dag 3 – Door de jungle
Na het ontbijt vertrekken we per bus naar de Gate die we na 1,5 uur rijden bereiken. De tocht loopt door de dichtbegroeide jungle waar colobusaapjes, blue monkeys en wilde vogels je welkom heten. Einde van de middag komen we aan bij het Big Tree Camp (2750 m), dat diep in de jungle ligt. Na aankomst heb je nog voldoende tijd om foto's te maken en vogels te spotten.
3 uur hiken, 500 m stijgen
Dag 4 – Het Shira plateau
Vandaag lopen we het regenwoud uit, de begroeiing wordt langzaam taaier en lager en ook de fauna verandert. Een milde klim (wandel over steiler terrein) naar de rand van het Shira plateau volgt. We hebben kans om buffels te spotten voordat we Shira Camp 1 (3600 m) bereiken.
5 uur hiken, 850 m stijgen
Dag 5 – Shira Camp 2 (3800 m)
Over het Shira plateau lopen we via uitgestrekte steppe omhoog. Het pad klimt gestaag langs rotsachtige heuvels met vulkanisch gesteente en cactussen. Je hebt een weids uitzicht op de besneeuwde top van de Kilimanjaro maar ook op het regenwoud dat onder je ligt. Ergens aan het begin van de middag komen we aan in Shira Camp 2. De rest van de middag kan je uitrusten en genieten van de zonsondergang over Mount Meru. Dit is de plaats waar de Machame route zich bij de Lemosho route voegt.
4 uur hiken, 200 m stijgen
Dag 6 – Lava Tower
Via het zogenaamde Moorland plateau wandelen we rustig en gestaag via vulkanische bergruggen naar Lava Tower tot ongeveer 4500 m hoogte. Vervolgens daalt het pad naar Barranco Valley waar we verblijven in het spectaculaire Barranco Camp (3950 m). Dit kamp ligt beschut gelegen tussen torenhoge rotsen.
7-9 uur hiken, 700 m stijgen, 550 m dalen
Dag 7 – Klauteren op Barranco Wall
We starten de dag met een flinke klauterpartij op de Barranco Wall. Het is voor iedereen prima te doen maar handen en voeten zijn wel nodig om deze 300 meter hoge wand te beklimmen. Het ziet er steiler uit dan het is en je wordt uiteraard goed begeleid door de gidsen! Vervolgens leidt de route via glooiend landschap met prachtige vergezichten nog een paar uur naar Karanga Camp (4000 m) waar overnacht wordt.
5-7 uur hiken, 300 m stijgen, 250 m dalen
Dag 8 – Barafu Camp (4650 m)
Vandaag is een relatief korte wandeldag. We volgen in een woestijnachtige omgeving een gemakkelijk pad dat ons via de oostkant van de berg naar Barafu Camp leidt. Hier komen we, als alles goed gaat, al voor het middaguur aan. De rest van de middag heb je de tijd om je te ontspannen en je klaar te maken voor de topdag.
3-5 uur hiken, 650 m stijgen
Dag 9 – De top
Rond middernacht word je gewekt door de gidsen. Je eet en drinkt nog snel wat en dan vertrekken we naar de top. Een lichte rugzak met alleen wat kleding, eten en drinken en een hoofdlampje op je hoofd is het enige dat je bij je draagt. Een steil puinpad leidt ons in een gestaag tempo naar de kraterrand waar we met zonsopgang verwachten aan te komen. Bij Stella Point op 5739 meter rusten we uit en genieten van de zon die langzaam opkomt.
De laatste 2 uur via de kraterrand naar Uhuru Peak (5895 m) passeren we spectaculaire ijswanden. De top komt steeds dichterbij maar de laatste loodjes zijn pittig. De beloning mag er zijn; je hebt het hoogste punt van Afrika bereikt! Na de topfoto dalen we snel af naar beneden waar je in Barafu Camp welkom wordt geheten door alle porters en keukenstaf. Na de lunch vertrekken we naar Millennium Camp (3800 m) waar we de laatste nacht op de berg doorbrengen.
10-16 uur hiken, 1245 m stijgen, 2095 m dalen
Dag 10 – Afdalen en naar Arusha
Na de afscheidsceremonie van onze gidsen, porters en keukenstaff pakken we nog een keer de rugzak op voor de laatste afdaling naar beneden. Een goed pad slingert door het prachtige tropische woud naar Mweka Gate (1980 m). Daar staat de bus klaar die ons in twee uur naar het hotel in Arusha brengt. ’s Avonds sluiten we de expeditie gezamenlijk af met een feestelijk diner.
4-6 uur hiken, 1820 m dalen
Dag 11 – Vertrek naar Nederland
Afsluiting en transfer naar Kilimanjaro Airport of aansluitend start post tour.
Extra informatie
Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.
Accommodatie
De accommodatie die we uitzoeken, wordt beheerd en gemanaged door de lokale bevolking. Hierdoor hopen we een economische bijdrage te leveren door het toerisme voor de Tanzaniaanse bevolking. Voor en na de beklimming overnacht je in een comfortabele lodge: Salinero lodge. In deze lodge vind je onder andere een restaurant, een bar, een zwembad en verblijf je op basis van halfpension: ontbijt en diner. Het eten is uitstekend.
Op de berg wordt er overnacht in 2-persoons koepeltentjes. De tentjes worden opgezet en ’s ochtends weer afgebroken door de lokale dragers. Ook worden er groepstenten opgezet waar je samen eet en drinkt. Daarnaast komt er een portable toilet mee voor alleen onze groep om de hygiëne zoveel mogelijk te waarborgen tijdens de reis.
Eten en drinken
We kiezen ervoor om het drinken te koken in plaats van een waterzuiveringsmiddel te gebruiken. Juist omdat het belangrijk is om op hoogte goed te blijven drinken. Naast het standaard menu, kan er ook gekozen worden voor een vegetarisch menu en/of glutenvrij. Overige allergieën is te bespreken en kan rekening mee gehouden worden. De maaltijden bestaan uit lokale verse producten zoals brood, fruit, groente, kaas en vlees worden. Deze maaltijden bevat veel water en zijn hoog in de koolhydraten. Makkelijk te verteren en met een hoge energie; twee elementen voor een succesvolle beklimming. Zo wordt soep bijvoorbeeld twee keer per dag geserveerd.
Instroomeisen
Deelname aan de expeditie staat open voor bergsporters met een meer dan uitstekende conditie en motivatie en tijd om voor de Kilimanjaro te trainen.
Galerij van de Kilimanjaro Lemosho
Voorbereiden op je avontuur
Gratis informatiedocument
Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:
- Het programma
- De gidsen
- De logistiek
- Benodigd materiaal
- Acclimatiseren
- Kosten en meer
Informatiebijeenkomst
Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:
- Voorbereiding
- Programma op de berg
- Kleding en materiaal
- Trainingsadvies
- Praktische informatie
Uitgebreide trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.
Uitrustingslijst en materiaalvideo's
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!
De belangrijkste items die jij mee moet nemen:
- Bergschoenen, minimaal categorie B/C
- Loopstokken
- Duffel (+/- 90 liter)
- Rugzak (25 tot 30 liter)
- Slaapzak
- Matje
- Lakenzak
- Kussensloop
- Waterdichte kleding
- Thermokleding
- Donsjas
- Fleecetrui/-vest
- Wandelbroek
- Sokken en ondergoed
- Dikke en dunne handschoenen
- Pet
- Zonnebril (voorkeur categorie 3)
- Skibril
Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland
Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de bergen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?
Het exact nabootsen van de omstandigheden op de berg is natuurlijk niet mogelijk in Nederland, maar afhankelijk van de geboekte reis gaan we wel een flinke wandeling op de Veluwe. Daardoor vertrek je met zelfvertrouwen naar de bergen!
Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:
- Ontvangst met kop koffie (of thee)
- Wandeling
- Lunch
- Materiaaluitleg
- Presentatie over het programma
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Voorbereidingsdag in Nederland:
- Wandeling
- Lunch
- Materiaal workshop
- Informatieve presentatie
Tijdens beklimmen Kilimanjaro:
- Begeleiding door lokale hoofdgids en assistent berggidsen
- Nederlandse Mountain Network expeditieleider bij groepen van 8 deelnemers of groter
- 3x overnachtingen in luxe lodge met zwembad in Arusha o.b.v. 2-persoonskamer en inclusief halfpension
- Transfers van Kilimanjaro Airport – Arusha en retour op basis van adviesvluchten
- Lokaal vervoer Arusha – start/eindpunt beklimming
- Alle lokale vergunningen en toeslagen, o.a. Kilimanjaro National Park fee t.w.v. $1109
- Alle overige overnachtingen op de berg, in 2-persoons koepeltenten
- Gekookt drinkwater
- Portable toilet voor alleen onze groep op de berg
- Alle maaltijden op de berg
- Zuurstof voor noodsituaties
- Toeristenbelasting
Niet inbegrepen
- Vluchten
- Visum ($ 50)
- Fooiengeld afhankelijk van de groepsgrootte ($210-$475 pp)
- Transfers van en naar Kilimanjaro Airport op afwijkende tijden / dagen
- Consumpties en lunch/snacks in het dal
- Toeslag voor een 1-persoonskamer/tent: € 380,- (optioneel)
- Kleding- en overige uitrusting
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50) en SGR (€ 5,-)
Mountain Network gidsen en instructeurs
Deze reis wordt begeleid door lokale gecertificeerde gidsen. Bij meer dan 8 deelnemers gaat er tevens een ervaren Nederlandse expeditieleiders uit het vaste Mountain Network team mee. Onze expeditieleiders werken altijd samen met lokale gidsen. Met het inzetten van lokale gidsen stimuleren we de lokale economie en voldoen we aan de lokale wetgeving. De expeditieleider neemt alle communicatie met de lokale gidsen en autoriteiten op zich.
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Bij deze reis ben je op pad met begeleiding van onze lokale partner en is de ratio van berggidsen per aantal deelnemers 1:2. Vanaf 8 deelnemers gaat er een Nederlandse expeditieleider mee. Bij minder deelnemers is het in overleg mogelijk dat er tegen meerprijs alsnog een Nederlandse expeditieleider mee gaat.
Data & prijzen
Komen de reisdata niet goed uit? We organiseren deze beklimming ook op maat voor groepen van 2 tot 14 personen! In dat geval kun je kiezen om met een Nederlandse gids op pad te gaan, of met een lokale gids. Voor meer info en aanvragen kun je contact opnemen met outdoor@mountain-network.nl.