Mont Blanc Summit

8 dagen
3 - 8 avonturiers
4810 meter
Medium
Mountain Network - Mont Blanc-49
Frankrijk, Alpen

Mont Blanc Summit

NAAR DE TOP VAN DE MONT BLANC VOOR MENSEN MET ERVARING IN DE BERGEN
Eerstvolgende vertrek
13 juni 2023
Reisduur
8 dagen
Deelname vanaf
€ 2645
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
8 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 2 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 2 / 5
Er worden touwen gebruikt om gletsjers over te steken. Het terrein wordt wat steiler (<40 graden) met mogelijk 2e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

Heb je (ruime) wandelervaring in de bergen en kies je ervoor om zelfstandig te trainen en te acclimatiseren voor je Mont Blanc beklimming? Ga dan voor de Mont Blanc Summit. De eerste drie dagen acclimatiseer en klim je in het rustigere deel van het Mont Blanc massief en oefen je uitgebreid met lopen op stijgijzers en klauteren in de rotsen. De laatste 3 dagen staat de beklimming van de  Mont Blanc op het programma. Heb je nog helemaal geen ervaring dan verwijzen we je door naar ons Mont Blanc expeditie programma.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Voorbereidingsdag in Nederland
 • Optimaal acclimatiseren: klimmen boven 3500 m, slapen boven 3000 m
 • Voor ervaren bergwandelaars (huttentrektochten / trekking in Nepal of vergelijkbaar)

Ervaringen van andere deelnemers

Zeer mooi programma en goed gefaciliteerd, niet alleen qua onderkomens in Chamonix, materiaal en gidsen. Ook de voorbereiding in Nederland was goed. Vooral de optie die geboden werd vanuit de klimhal dat er een extra klimhal-training kon worden gegeven vond ik heel erg fijn.

Oscar, beoordeelde ons met een 10 op klantenvertellen.nl

Prachtige reis met goede begeleiding door de gidsen. Heerlijk gegeten in de berghutten.

Lianne, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Geweldig deskundige gidsen, goed verzorgd programma!

Daniel, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Mont Blanc Summit programma

Dag 1: Aankomst Chamonix

In de namiddag kom je aan in de Chamonix vallei. Vanaf 18:00 uur kun je terecht in Chalet Tissières of Chalet Rubicon en ontmoet je de andere deelnemers met wie je gezellig een heerlijke bergmaaltijd nuttigt.

Verblijf tijdens de beginnerscursus alpinisme
Chalet Tissières

Dag 2: Tocht naar Refuge Albert Premier (2706 m)

Bij het ontbijt schuiven de gidsen aan. Je bespreekt het programma van de week en vertrekt daarna naar het dorpje Le Tour (1480 m) Vanuit daar neem je de lift en loop je vervolgens naar onze uitvalsbasis voor de volgende dag: de Refuge Albert Premier op 2706 m. Bij de Refuge Albert Premier oefen je met stijgijzer- en pickel technieken.

Stijgen: 1226 m

Mountain Network - Mont Blanc-51

Dag 3: Beklimming Aiguille du Tour (3540 m) – Slapen in Cabane du Trient (3170 m)

Vanuit de hut vertrek je al vroeg over de gletsjer richting de Aiguille du Tour. De tocht naar deze prachtige berg voert over de gletsjer, via de Col Supérieur du Tour en een stukje klimmen en klauteren over rotsen naar de top op 3540 m. Een beklimming met veel van de ingrediënten die je ook op de Mont Blanc gaat tegenkomen later in de week. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Vanaf de top daal je af en slaap je in de Cabane du Trient om te herstellen van de mooie dag.

Stijgen: 1000 m, dalen 500 m

Dag 4: Retour Chamonix - rust

Na het ontbijt vertrek je vandaag over de gletsjer terug naar Le Tour. Je kunt wederom rekenen op prachtige vergezichten. Rond lunchtijd arriveren we bij de auto’s en nemen we de rest van de dag rust en eten we goed zodat we op krachten komen voor de volgende drie dagen.

Stijgen: 300 m, dalen 1900 m

Mountain Network - Mont Blanc-26
Zicht op het doel van de week

Dag 5 - Aanloop Refuge Tête Rousse

Vanuit het plaatsje Les Houches nemen we het kabelbaantje omhoog om vervolgens over te stappen op de Tramway du Mont Blanc. Vanaf het Nid d’Aigle (adelaarsnest) begint onze weg naar de Refuge de Tête Rousse op 3167m, waar we overnachten. Deze tocht duurt zo’n 3 uur.

Stijgen805 m

Dag 6 - Toppoging

In alle vroegte vertrek je van de hut. Na een kort stukje over sneeuwvelden steken we het Couloir du Goûter over, waarna de lange klim richting de Refuge du Goûter begint. De route leidt je door steil rotsterrein met veel klauterwerk naar deze hut op ruim 3800 meter. In sommige gevallen (bij goed weer en goede condities) kunnen we even snel opwarmen in de hut, voor we een toppoging doen. Vanaf de Refuge du Goûter is het nog zo’n 1000 meter klimmen naar de top, door sneeuw en over de gletsjer. Het eerst stuk stijg je gelijkmatig tot de 4306 meter hoge Dôme du Goûter. Na dit topje daal je een klein stukje af om vervolgens aan de steile klim over de graat naar de top te beginnen. Aan de linkse kant kijk je uit op de beroemde Aiguille du Midi en Chamonix, enkele duizenden meters lager. Aan de andere kant ligt de spectaculaire Italiaanse kant van de Mont Blanc. Vanaf de top daal je dezelfde weg af, terug naar de Refuge du Goûter of Tête Rousse. Op welke hut je slaapt is afhankelijk van de reserveringen: door de grote drukte op de berg is het namelijk niet altijd mogelijk om Refuge du Goûter te reserveren. In dat geval daal je dus af naar de lagergelegen Tête Rousse hut.

Stijgen1643 m
Dalen935 m of 1643 m

Mountain Network - Mont Blanc-47
Op de top!

Dag 7 - Afdaling

Als we op de Refuge du Goûter overnachten, staan we wederom vroeg op. We hebben immers nog een flinke afdaling voor de boeg! Op de terugweg ontbijten we op de Tête Rousse hut, alvorens we onze weg vervolgen naar de Nid d’Aigle. Vanaf daar dalen we weer met het treintje en de lift af, terug naar Chamonix. Eenmaal in het dal is het tijd om na te genieten en de week samen af te sluiten.

Dag 8 - Einde programma

Na een goed ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van je teamgenoten.

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières of Rubicon. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Je slaapt ook in verschillende berghutten: Refuge Albert 1er, Cabane du Trient, Refuge de Tête Rousse en Refuge du Goûter. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te nemen aan de Mont Blanc Summit heb je ruime en recente berg wandelervaring nodig: trektochten in de Alpen, Himalaya, Zuid-Amerika of vergelijkbaar.  Ervaring met het lopen op stijgijzers is een pre. Daarnaast beschik je over een zeer goede conditie en lichaamscoördinatie en heb je een flinke dosis motivatie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomsten

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Voor de beklimming van de Mont Blanc is een zeer goede conditie een vereiste. De juiste fysieke (en mentale) voorbereiding is dan ook essentieel. Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - voorbereidingsdag klimclinic-5

Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland

Tijdens deze dag krijg je een presentatie over wat je in de Alpen allemaal te wachten staat. Aan de hand van foto en film wordt duidelijk hoe het programma er van dag tot dag uitziet. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over het benodigde materiaal. Wat heb je allemaal nodig, wat krijg je van ons te leen en wat dien je zelf nog aan te schaffen of te huren?

Het exact nabootsen van de omstandigheden om de Mont Blanc is natuurlijk niet mogelijk in Nederland. Maar tijdens de klimclinic begeef je je in steiler terrein dan op de Mont Blanc en krijg je de nodige techniektraining.  Daardoor zul je met een stuk meer zelfvertrouwen naar de Alpen afreizen!

Bij de voorbereidingsdag in Nederland komt het volgende aan bod:

 • Ontvangst met kop koffie (of thee)
 • 1,5 uur klim clinic
 • Lunch
 • Materiaaluitleg
 • Presentatie over het programma

Mountain Network - Mont Blanc-13

Vooraf zelfstandig acclimatiseren

Dit programma is bedoelt voor mensen met flinke bergwandel ervaring. Aangezien je de hele week op grote hoogte verblijft raden wij zeer sterk aan om voor dit programma zelfstandig te acclimatiseren. Meer informatie vind je in het informatiedocument.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Voorbereidingsdag in Nederland:

 • Klimclinic
 • Lunch
 • Informatieve presentatie

Alpen programma:

 • Volledige begeleiding van vaste MN UIAGM gids (1:4 eerste 3 dagen, 1:2 laatste 3 dagen)
 • Lift- en treinkosten
 • 7x Ontbijt, 7x diner
 • 3 Overnachtingen in chalet in Chamonix
 • 4 Overnachtingen in berghutten
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Trainingshandleiding

Niet inbegrepen

Alpen programma:

fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertisel onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Bij de eerste 3 dagen is er 1 gids per 4 deelnemers aanwezig. Bij de laatste 3 dagen bij de toppoging van de Mont Blanc zijn er max. 2 deelnemers per gids. Bij een groep van 8 deelnemers zijn er dus 4 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Hieronder vind je de beschikbare data voor de Mont Blanc Summit.

Belangrijk: De afgelopen jaren is het door de grote populariteit lastig gebleken om de Refuge de Tête Rousse en de Refuge du Goûter te reserveren. Houdt er daarom rekening mee dat de definitieve datum nog 1, 2 of 3 dagen kan verschuiven tot we de hutten geboekt hebben.

Boek daarnaast zo snel mogelijk! Wanneer je voor januari boekt is de kans het grootst dat we ook voor jou een plek in de hutten kunnen reserveren.

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
13 juni 2023 - 20 juni 2023
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2645
20 juni 2023 - 27 juni 2023
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2645
27 juni 2023 - 4 juli 2023
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2645
4 juli 2023 - 11 juli 2023
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2645
5 september 2023 - 12 september 2023
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2645
12 september 2023 - 19 september 2023
8 van de 8 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2645
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Mountain Network - Mont Blanc-49

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op