Beginnerscursus Alpinisme
Hoe uitdagend is deze reis?
Deze vijfdaagse cursus vindt plaats in het hooggebergte van de Ötztaler Alpen. In deze vergletsjerde omgeving leer je de basis van het alpinisme. Van looptechnieken in sneeuw, ijs en op de rotsen tot stijgijzertechniek en aan touw gaan op de gletsjer. Natuurlijk leer je ook de nodige reddingstechnieken, zodat je in staat bent om zelfstandig te handelen in alpien terrein. Wanneer je de cursus met goed gevolg afsluit, ben je in staat zelfstandig eenvoudige gletsjertochten en alpiene beklimmingen te ondernemen.
Doordat accommodaties in het dal voor en na de cursus niet zijn inbegrepen en omdat je met 1 gids per 8 deelnemers op pad bent, is deze cursus wat goedkoper dan de zesdaagse cursus in hetzelfde gebied. Zo kan je er ook voor kiezen om voor en na de cursus op een camping te staan, omdat kosten wat te drukken.
Deze week komt onder andere aan bod:
- Lopen in touwgroepen op stijgijzers
- Looptechnieken in sneeuw en ijs
- Klimtechnieken met stijgijzers in steiler sneeuw en ijs
- Efficiënt en vlot bewegen in blokkenterrein
- Vlot leren klimmen in rots met zware schoenen
- Klimmen met stijgijzers in mixed terrein (rots, ijs en/of sneeuw)
- Remtechnieken in sneeuw en ijs
- Diverse touw- en reddingstechnieken
Waarom deze reis?
- Een laagdrempelig en goedkoper alternatief voor onze zesdaagse cursus in de Ötztaler Alpen.
- Betaalbare kennismaking met alpinisme
- Sfeervolle berghutten in een indrukwekkende omgeving
Beginnerscursus Alpinisme programma
Reis en aankomst
Je reist zelfstandig af naar het Öztal. Omdat het fijn is om uitgerust aan de cursus te starten, adviseren we je om een nachtje op een camping of in een hotel te slapen. In het Ötztal liggen verschillende campings en pensions waar je kan tegen nette prijzen kan overnachten.
Dag 1 - Aanloop Hochjoch Hospiz
Je ontmoet de groep en de gids in de ochtend in het dorpje Vent, aan het eind van het Ötztal. Na een korte kennismaking en check van je uitrusting ga je op pad. De eindbestemming voor vandaag is het Hochjoch Hospiz op 2413 meter. Vandaag staat in het teken van looptechniek in verschillende rotsterrein, blokken en puin. Op de hut oefen je touwtechnieken óf je maakt in de middag nog een tochtje in de omgeving.
Maximaal 1100m stijgen en 650m dalen.
Dag 2 - Gletsjertraining
Vandaag is het tijd om de gletsjer op te gaan. Via de Guslarspitze bereik je de Kesselwandferner. De stijgijzers gaan onder en je gaat trainen met lopen en klimmen op stijgijzers. Daarnaast legt de gids je uit hoe je op de gletsjer het touw gebruikt en 'aan touw gaat'. In de middag wandelen we over de gletsjer naar het Brandenburger Haus. Deze hut ligt op ruim 3200 meter en heeft een schitterend uitzicht over de gletsjer.
Dag 3 - Je eerste echte top
Vanuit het Brandenburger Haus ga je vroeg op weg om een mooie top te beklimmen. Opties zijn bijvoorbeeld de Weisseespitze (3518 m) en de Hintereisspitzen (3486 m). Je klimt zowel over de gletsjer als door rotsterrein. Vanaf de top heb je eens schitterend uitzicht, van de Ortler tot de Zugspitze. Na de beklimming keer je terug naar het Brandenburger Haus. Afhankelijk van hoe laat je terug bent op de hut, is er nog de mogelijkheid om touwtechnieken te trainen. Bijvoorbeeld het 'prusikken', waarmee je jezelf uit een gletsjerspleet kan helpen!
Stijgen: 450 meter, dalen 450 meter
Dag 4 – Vernagthütte of Breslauerhütte
Op dag 5 staat er een flinke klim op het programma naar de top van de Fluchtkogel. Tijdens deze klim komen alle verschillende soorten Alpenterrein aan bod: rots, sneeuw en ijs. Je zult merken dat je al aardig wat handelingen zelfstandig uit kan voeren. Vanaf de Fluchtkogel heb je een goed overzicht van het gebied waar je de laatste en komende dagen actief bent. Na op de top te hebben gestaan maak je een afdaling naar de Vernagthütte of Breslauerhütte.
Stijgen 350 meter, dalen 780 meter
Dag 5 – Laatste beklimming!
Afhankelijk van het niveau en de ambitie van de groep en het weer en de condities zijn er vandaag verschillende mogelijkheden. Vanuit de hut zijn verschillende tochten mogelijk, zoals de Hochvernagtspitze (3535m). Na de beklimming daal je af naar Vent. Daar sluit je de week af en neem je afscheid.
Optioneel: Dag 6 - Wildspitze
Tegen een meerprijs van €300 per persoon is het mogelijk om de cursus met een dag uit te breiden om de Wildspitze te beklimmen. Dit is de op een na hoogste berg van Oostenrijk en een mooi hoogtepunt om toe te voegen aan de cursus. Indien je hier gebruik van wilt maken, kan je dit aangeven bij boeking!
Minimaal aantal deelnemers: 2
Inclusief: alle gidskosten en een extra overnachting op de hut
Extra informatie
De bergsport vraagt om een flexibele instelling. Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma van deze alpinisme cursus door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.
Accommodatie
Gedurende de cursus slaap je verschillende berghutten: het Hochjoch Hospize, de Vernagthütte en het Brandenburger Haus en de Rauhekopfhütte. In de berghutten slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt en kan je rekenen op een prima maaltijd.
Deelname
Om deel te nemen aan de Beginnerscursus Alpinisme heb je geen bergsportervaring nodig, maar wel een goede basisconditie. Bergwandelervaring is zeker een pré.
Galerij van de Beginnerscursus Alpinisme
Voorbereiden op je avontuur
Gratis informatiedocument
Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:
- Het programma
- De gidsen
- De logistiek
- Benodigd materiaal
- Acclimatiseren
- Kosten en meer
Informatiebijeenkomst/webinar
Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten of zorg dat je een van onze webinars bijwoont. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:
- Voorbereiding
- Het programma op de berg
- Kleding en materiaal
- Trainingsadvies
- Praktische informatie
Uitgebreide trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.
Uitrusting en materiaal
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!
Dit regelen wij voor je:
- Pickel
- Helm
- Klimgordel
- Stijgijzers
De belangrijkste items die jij mee moet nemen:
- HMS triple lock karabiner
- Tuber
- Prusiktouwtjes
- Schroefkarabiners
- Bandschlinge
- Bergschoenen, minimaal categorie C
- Loopstokken
- Rugzak (35 tot 45 liter)
- Lakenzak
- Waterdichte kleding
- Thermokleding
- Donsjas
- Fleecetrui/-vest
- Wandelbroek
- Sokken en ondergoed
- Dikke en dunne handschoenen
- Zonnebril (minimaal categorie 3)
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
Voorbereiding:
- (online) informatiebijeenkomst (indien nog niet geweest). Zie ook agenda.
- Uitgebreide uitrustingshandleiding
- Instructievideo's over materiaal en uitrusting
- Trainingshandleiding
Alpen programma:
- 5 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:6)
- Alle kosten voor de gids
- Gebruik van klimtouwen
- 4x overnachting op basis van halfpension
- Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
Niet inbegrepen
Alpen programma:
- Lunch, snacks, drankjes en consumpties
- Vervoer en parkeerkosten
- Overnachtingen in het dal
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage VZR Garant (€2,50)
Mountain Network gidsen en instructeurs
Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent tijdens deze alpinisme cursus dus in goede handen!
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
Bij het gehele programma is er 1 gids per 6 deelnemers aanwezig.