Big Wall

3 dagen
3 - 8 avonturiers
Extreme
België

Big wall

DÉ VOORBEREIDING OP MEERDAAGSE KLIMTOCHTEN MET OVERNACHTING OP DE WAND
Eerstvolgende vertrek
16 augustus 2024
Reisduur
3 dagen
Deelname vanaf
€ 425
Deelnemers
3 - 8 avonturiers
Gids ratio
1:4

Hoe uitdagend is deze reis?

Extreme 15 / 20
Score Extreme 15 / 20
Klimtechniek 4 / 5
Touwtechniek 4 / 5
Conditie 4 / 5
Afzien 3 / 5
Klimtechniek 4 / 5
Je hebt ervaring met klimmen en kunt routes met een gradatie van 5b tot 5c klimmen.
Touwtechniek 4 / 5
Je bent in staat om zelfstandig meerdere touwlengtes (multi-pitch) voor te klimmen en te zekeren en je bent bekend met basale reddingstechnieken.
Conditie 4 / 5
Je hebt een goede conditie en het kan zijn dat je tot 8-10 uur per dag intensief op pad bent. De aanloop naar de rotsen is maximaal een uur en bevat regelmatig steile passages. Een volle dag bezig zijn is geen probleem voor je.
Afzien 3 / 5
Overnachtingen in tenten/barakken, maar maaltijden worden verzorgd.

Tijdens de cursus Big Wall leer je verschillende technische handelingen die jou voorbereiden op jouw eerste big wall beklimming. Naast verschillende takelsystemen leer je ook hoe je een slaapsysteem op de rotswand bouwt. Hier zal je ook overnachten. Na afloop van de cursus heb je de eerste stap gezet naar rotsbeklimmingen in prachtige big wall gebieden zoals Yosemite.

Tijdens een Big Wall beklimming beklim je letterlijk een “grote wand”. Zo groot dat de beklimming meerdere dagen kan duren. Je neemt eten, drinken en materiaal mee in “The Pig”, een grote tas die je de wand op takelt. Het vereist een verzameling aan specifieke technieken om dit alles voor elkaar te krijgen. Deze technieken zullen we tijdens de cursus allemaal behandelen in een multi-pitch situatie. Dit houdt in dat er op de rots geoefend zal worden maar dat je, indien nodig, ook snel weer veilig op de grond kunt staan.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze cursus?

 • Intensieve begeleiding door ervaren instructeurs
 • Klaar voor Yosemite!
 • Mogelijke overnachting in een portaledge

Big wall programma

Vrijdag - Aankomst in de Ardennen

Aan het eind van de middag ben je welkom in het basecamp en staat er een tweepersoons koepeltent voor je klaar op de camping Villatoile. Uiteraard mag je ook je eigen tent neerzetten. 's Avond ontmoet je je mede-cursisten en de instructeurs en nemen we het programma voor het weekend door.

De Pont-a-Lesse vallei

Zaterdag - Stijgtechnieken en pendulum

Na het ontbijt beginnen we de dag met het doornemen van al het materiaal dat je nodig hebt voor een big wall beklimming en leggen we je uit hoe de logistiek van zo'n beklimming eruit ziet. Al snel verplaatsen we ons naar de rotsen. Daar gaan we oefenen met stijgtechnieken. Je leert hoe je langs vaste touwen klimt met behulp van jumars (stijgklemmen) en de Münchausentechniek. In de middag oefen je de pendulum, waarbij je hoog boven de grond verticaal over de wand rent! Op beroemde routes zoals The Nose in Yosemite gebruik je deze techniek om traverses in de route te overbruggen. Ook gaan we aan de slag met portaledges: jouw hangende kamp op de wand. Bij goed weer kun je deze nacht bovendien op de wand doorbrengen!

Mountain Network_Big_Wall-5
Stijgen langs vaste touwen met de jumars!

Zondag - Praktijkoefening!

Nadat je de nacht in de portaledge hebt doorgebracht, ruimen we in de ochtend eerst de boel op om vervolgens bij base camp te ontbijten. De rest van de dag staat in het tekenen van oefenen. We klimmen een multi-pitch route in big wall stijl, waarbij de naklimmer stijgt over gefixeerd touw en de voorklimmer de haulbag omhoogt takelt. We behandelen verschillende technieken om deze zware tas (ook wel 'the pig' genoemd) boven te krijgen. Je zult merken dat goed touwmanagement cruciaal is voor een efficiënte beklimming!

Mountain Network_Big_Wall-9

Extra informatie

Deze cursus vindt plaats in de omgeving van onze locatie in de Ardennen. Je zult tijdens dit programma gaan multi-pitch klimmen en overnachten aan de rotsen van Freyr. Als het weer mee zit betekent dit dat je wakker wordt met een prachtig uitzicht!

Aankomst

Vanaf vrijdagmiddag 16:00 uur ben je welkom bij ons op locatie. Bij aankomst opent Camping Villatoile de slagbomen voor je, waarna je bij de receptie (het houten huisje) een code voor het uitrijden kan halen. Vermeld hierbij dat je komt voor Mountain Network. Je treft ons aan bij de Barrage, aan het einde van de camping. Daar heten we je welkom en vind je jouw campingplek. Om 21:00 uur is er een briefing waarin wij het programma toelichten. 

Maaltijden

Tijdens de cursus wordt er op zaterdag een ontbijt, lunchpakket en een warme maaltijd op de locatie verzorgd. Op zondag verzorgen wij een ontbijt en een lunchpakket. De lunch eten we bij de rotsen, zodat je kan blijven genieten van de omgeving. Op vrijdagavond is het ook mogelijk om mee te eten met de dagmaaltijd. Deze maaltijd is voor eigen rekening.

Overnachting

Voor de eerste overnachting staat er een tweepersoons koepeltent voor je klaar staan op camping Villatoile. Je kan ervoor kiezen om hier alleen in te slapen of met twee personen als je samen de cursus boekt. Uiteraard mag je ook je eigen tent neerzetten.

De tweede overnachting zal, als de omstandigheden het toelaten, plaatsvinden in een portaledge aan de rotsen van Freyr.

INSTROOMEISEN

Voor het volgen van de cursus Big Wall dien je de cursus Multi-pitch (deel 2) te hebben gevolgd. We raden aan ook de cursussen Trad Multi-pitch en Aid Klimmen te volgen, omdat je de technieken uit die cursussen voor de meeste big wall beklimmingen nodig hebt. De minimale leeftijd van deelname is 18 jaar oud.

WHAT’S NEXT?

Na het afronden van deze cursus ben je klaar om zelfstandig beklimmingen te ondernemen in prachtige big wall gebieden zoals de Dolomieten of Yosemite. Wil je verder? Dan zijn onze alpiene cursussen misschien interessant, waarbij je veilig zelfstandig leert klimmen in alpien terrein.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

 • Activiteiten inclusief begeleiding
 • Maaltijden (zie programma)
 • Overnachtingen (zie programma)
 • Gebruik klimmateriaal
 • Gebruik douches
 • CO2 compensatie via Trees for All

Niet inbegrepen

 • Vervoer
 • Klimschoenen
 • Drankconsumpties
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50)
 • SGR bijdrage (€ 5,-)

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen staan onder leiding van ervaren en gecertificeerde gidsen en instructeurs. We hechten hier veel waarde aan, zodat je altijd veilig onderweg bent én verzekerd bent van goede en persoonlijke begeleiding! Meer weten? Lees dan ook deze pagina over certificeringen en welke begeleiding je kan verwachten.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
16 augustus 2024 - 18 augustus 2024
6 van de 8 plaatsen
Gegarandeerd vertrek
 
€ 425
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op