Matterhorn beklimmen

6 dagen
2 avonturiers
4478 meter
Hard
de matterhorn
Zwitserland, Alpen, Italië

Matterhorn beklimmen

VAN Italië NAAR ZWITSERLAND OVER DE MOOISTE TOP VAN DE ALPEN
Eerstvolgende vertrek
31 juli 2024
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
€ 3750
Deelnemers
2 avonturiers
Gids ratio
1:1

Hoe uitdagend is deze reis?

Hard 12 / 20
Score Hard 12 / 20
Conditie 4 / 5
Techniek 4 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 2 / 5
Conditie 4 / 5
Je hebt een uitstekende conditie en je spieren zijn flink getraind. Je kunt intensieve tochten van 10-12 uur of langer maken met een zware rugzak (15-20 kg).
Techniek 4 / 5
Lange sneeuwhellingen, steil ijs en/of 2e en 3e graads rotsterrein met af en toe een stapje 4e graads.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 2 / 5
Overnachtingen in tenten/barakken, maar je kookt niet zelf. Je hoeft alleen een dagrugzak te dragen.

Wil jij met ons de Matterhorn beklimmen? De berg is hét beeldmerk van Zwitserland. Misschien wel van de Alpen. De markante steile berg bij Zermatt biedt bergbeklimmers wat je ervan verwacht. Er is geen gemakkelijke route omhoog. Nu houden wij van een uitdaging, dus we kiezen ook nog voor een bijzondere route. We gaan omhoog via de Italiaanse Cresta Leone (Leeuwengraat) en dalen af aan de Zwitserse zijde via de Hörnligraad. Een avontuur voor de doorgewinterde bergbeklimmer.

Deze week staat in het teken van beklimmingen op hoog niveau. Ter voorbereiding beklim je eerst de Aiguille d’Entrèves en de markante Dent du Géant (4013 m) in het Mont Blanc massief. Die beklimmingen op zich zijn al een groot avontuur. Daarna rijden we naar Cervinia waar je de indrukwekkende overschrijding van de Matterhorn maakt. Wij kiezen ervoor om de Matterhorn via de Rifugio Carell te beklimmen. De beklimming vanaf Italiaanse zijde is veel rustiger is en vanaf het bivak is het nog maar 600 hoogtemeters naar de top. Bovendien is het overnachten in een bivak een bijzondere (en waarschijnlijk nieuwe) ervaring!

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • Beklimmen van de Matterhorn - de mooiste in de Alpen
 • Overschrijding vanaf de Italiaanse zijde - veel minder drukte op de berg
 • Ter acclimatisatie: beklimming van de Dent du Géant
 • Voor bergsporters met ervaring

Ervaringen van andere deelnemers

Perfecte begeleiding en engagement van de gids, met maximale aandacht voor veiligheid en evolutie in je leerproces als bergsporter. Opnieuw een topervaring met Mountain Network.

Guy, beoordeelde ons met een 10,0 op klantenvertellen.nl

Het originele programma was om de Matterhorn te beklimmen met maximaal 4 personen. Ondanks de vele interesse waren er te weinig aanmeldingen. Hierdoor is mij de mogelijkheid geboden om met een privé gids (Guy) te gaan. Helaas lieten de weercondities het niet toe om de Matterhorn te beklimmen....

Jan, beoordeelde ons met een 10,0 op klantenvertellen.nl

Matterhorn beklimmen programma

Het succesvol beklimmen van de Matterhorn is zeer afhankelijk van het weer en de hoeveelheid sneeuw die gevallen is. Hetzelfde geldt voor de bergen die vooraf als voorbereiding genoemd worden. De kans is zeer groot dat het programma zoals hieronder beschreven uiteindelijk anders zal verlopen dan gepland!

Dag 1 – aankomst

In de namiddag kom je aan in de Chamonix vallei, waar je zult overnachten in chalet Tissière.

Dag 2 – Aquilles d´Entreves (3605 m)

Vertrek naar Italiaanse zijde waar je de lift neemt naar Punta Helbronner. Van daaruit beklim je de Aiguille d’Entreves (3605 m), een mooie rotsoverschrijding in een imponerende omgeving. Je overnacht op de Rifugio Torino (3375 m)

600 m stijgen, 600 m dalen

Dag 3 – Dent du Géant (4013 m)

Je vertrekt vroeg in de ochtend richting het massief van de Grandes Jorasses. Je beklimt daar de legendarische Dent du Géant, een indrukwekkende rotspiek net boven de 4000 meter. De laatste 200 meter klim je door steil rotsterrein omhoog langs vaste touwen die je op de Matterhorn ook tegen gaat komen. Zelfs mét de vaste touwen is het een uitdaging op deze hoogte zo steil te klimmen! Je overnacht nog een keer op de Rifugio Torino.

800 m stijgen, 800 m dalen

omgeving van de beginnerscursus bergbeklimmen

Dag 4 – Beklimming naar Rifugio Carell (3830 m)

Je daalt vroeg in de ochtend af en rijdt direct naar Cervinia van waaruit je beklimming van de Matterhorn start. Het eerste stuk gaat per lift, daarna loop je naar Rifugio Duca degli Abruzzi (2802 m). Van daaraf begint de beklimming die je via Col del Leone naar Rifugio Carrell (3830m, onbemand) leidt. Daar overnacht je. Het overnachten in een bivak (andere naam voor onbemande hut), is beslist een avontuur. Ondanks dat je nog naar de hut op weg bent is dit al een echte klimdag. Je klim vrijwel continu in 2e graads mixed- en rotsterrein in een zeer indrukwekkende alpiene omgeving. Het laatste deel naar de hut is soms loodrecht en daar vind je de vaste touwen.

6-8 uur klimmen, 1300 m stijgen

Matterhorn beklimmen
Het doel van deze week komt in zicht

Dag 5 – De Matterhorn beklimmen!

Boven Rifugio Carrell gaat het terrein over 2e en 3e graads rotsterrein in zo’n 3 uur naar de schouder (Pic Tyndall). Na een traverse en een korte abseil ga je weer steil terrein in. Hier beklim je het laatste lastige stuk naar de top. Het terrein is geëxponeerd en steil. De overschrijding van de Italiaanse top naar de Zwitserse top is hier een exponent van. Vanaf de Zwitserse top daal je af over de Hörnligrat en daarna daal je over een wandelpad af naar hotel Schwarszee.

10-14 uur klimmen, 600 m stijgen, 1900 m dalen

matterhorn

Dag 6 – Afdaling naar het dal

Na de succesvolle beklimming ga je vandaag terug naar Cervinia. Per lift ga je naar de Klein Matterhorn van waaruit je naar Plateau Rosa loopt. De lift brengt je terug naar het dal.

 

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal, bij de hut of rondom het kamp.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Je slaapt ook in verschillende berghutten, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Rifugio Carell is een onbemande berghut, daar maak je dus zelf je maaltijd klaar. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te mogen nemen heb je de cursus Gevorderdencursus Alpinisme of vergelijkbaar (C2) afgerond. Bovendien heb je ervaring met het beklimmen van bergen boven de 4000 meter. Omdat de Matterhorn een steile en technische berg is, verwachten we bovendien dat je sportklimervaring hebt (liefst in de rotsen) en soepel 5e graads klimt. Een goede extra voorbereiding is de cursus 'voorbereiding technische alpenbeklimmingen', op onze locatie in de Ardennen. Een berg als de Matterhorn is bepaald geen eenvoudige onderneming. tegelijkertijd is het een grote droom van velen. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer
Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network informatiedocument 2
Informatiebijeenkomsten

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Het programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie
Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network voorbereidingsdag
Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network Training
Vooraf zelfstandig acclimatiseren

Dit programma betreft een gevorderden programma. We gaan er van uit dat je flinke bergwandel ervaring en al uitgebreide alpine ervaring hebt. Aangezien je de hele week op grote hoogte verblijft raden wij zeer sterk aan om voorafgaand aan dit programma zelfstandig te acclimatiseren. Meer informatie vind je in het informatiedocument.

Na het informatiedocument en de trainingshandleiding en gezien je al flink wat ervaring hebt weet je precies waar je aan toe bent en wat er allemaal op je af komt!

Mountain Network - Mont Blanc-3
Uitrustingslijst en materiaalvideo's

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!

De belangrijkste items die jij mee moet nemen:

 • Pickel
 • Helm
 • Klimgordel
 • Stijgijzers
 • HMS triple lock karabiner
 • Bergschoenen, categorie D
 • Loopstokken
 • Rugzak (35 tot 45 liter)
 • Lakenzak
 • Waterdichte kleding
 • Thermokleding
 • Donsjas
 • Fleecetrui/-vest
 • Wandelbroek
 • Sokken en ondergoed
 • Dikke en dunne handschoenen
 • Zonnebril (minimaal categorie 3)
Mountain-Network-uitrustingslijst-zomer-1600x1200

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (2 dagen 1:2 en 3 dagen 1:1)
 • 5x overnachtingen
 • 5x ontbijt en avondmaaltijden
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Bergsportadvies
 • Trainingshandleiding
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Kosten voor lokaal vervoer
 • Liftkosten +/- €120,00 – €150,00
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Lunch, snacks en consumpties
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdragen (€ 5,-)

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Tijdens de eerste 2 dagen gidst de UIAGM berggids maximaal 2 deelnemers. Bij de laatste 3 topdagen neemt de gids maximaal 1 deelnemer mee. Bij een groep van 2 deelnemers zijn er op de topdagen dus 2 gidsen aanwezig!

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
31 juli 2024 - 5 augustus 2024
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 3750
12 augustus 2024 - 17 augustus 2024
1 van de 2 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 3750
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
de matterhorn

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op