Dufourspitze beklimmen

6 dagen
2 avonturiers
4634 meter
Medium
Dufourspitze
Zwitserland, Alpen

Dufourspitze beklimmen

BEKLIM DE HOOGSTE BERG VAN ZWITSERLAND
Eerstvolgende vertrek
25 juli 2022
Reisduur
6 dagen
Deelname vanaf
€ 2145
Deelnemers
2 avonturiers
Gids ratio
1:2

Hoe uitdagend is deze reis?

Medium
9 / 20
Conditie 3 / 5
Techniek 3 / 5
Hoogte 2 / 5
Afzien 1 / 5
Conditie 3 / 5
Je hebt een zeer goede conditie en je spieren zijn extra getraind. Je kunt een lange tocht (8-10 uur) met mogelijk een flinke rugzak (12-15 kg) lopen.
Techniek 3 / 5
Het terrein wordt steiler met korte stukken ijs en sneeuw tot 50 graden en/of 2e en 3e graads rotsterrein.
Hoogte 2 / 5
De hoogte van de klim zit tussen de 4000 en 5000 meter.
Afzien 1 / 5
Alle nachten slaap je in een echt bed (in hotels, pensions of berghutten). Het eten wordt voor je bereid. Je hoeft alleen een dagrugzak dragen. Dit geldt voor vrijwel alles in de Alpen.

De Dufourspitze is na de Mont Blanc de hoogste top van de Alpen. Het is ook de hoogste top van de Monte Rosa, een bergmassief op de grens tussen Italië en Zwitserland dat veel mensen wel kennen. Hoe dan ook wordt de Dufourspitze minder vaak beklommen dan veel andere toppen in het massief. Dat is ook niet gek, want de Dufourspitze beklimmen is van alle kanten of technisch zeer uitdagend of zeer lang en fysiek zwaar.

Onze standaardroute naar de top van de Dufourspitze loopt vanuit Zwitserland. Je start je toppoging vanuit de Monte Rosahütte. Vanuit de Zwitserse kant is de beklimming technisch makkelijker (ten opzichte van de Italiaanse kant) maar er moeten wel veel meer hoogtemeters overbrugt worden. Na 1600 hoogtemeters sta je op de top van de Dufourspitze! Als voorbereiding beklim je eerst een aantal toppen in het Mont Blanc massief.

De beklimming van de Dufourspitze is bij uitstek geschikt voor mensen die ervaring hebben met het beklimmen van hoge Alpentoppen (bijv. Mont Blanc of Gran Paradiso). De beklimming van de Dufourspitze is zeer uitdagend en afhankelijk van de condities en de weersomstandigheden.

Na het beklimmen van de Dufourspitze kun je, als je al meerdere andere (zelfstandige) beklimmingen hebt gemaakt, overwegen een vergevorderdencursus of zelfs een beklimming van de Matterhorn te doen.

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Download gratis informatiedocument

Waarom deze reis?

 • De Dufourspitze is de hoogste berg van Zwitserland!
 • Goede introductie in technisch uitdagende Alpine beklimmingen
 • Na het Mont Blanc massief de hoogste top van de Alpen
 • Mooie vervolg als je bijv. al de Mont Blanc en de Monte Rosa traverse gedaan hebt!

Ervaringen van andere deelnemers

Goed in elkaar gezet programma met acclimatisatiedagen en technische oefeningen, een goede Franse gids die uitstekend Engels spreekt, en een relaxed chalet met heerlijke maaltijden. Alles bij elkaar een super vakantie!

Renate, beoordeelde ons met een 9,0 op klantenvertellen.nl

Zeer flexibele organisatie, erg betrokken bij de wensen van de deelnemers en bij tegenslag is er altijd weer een oplossing voor een mooie andere ervaring.

Bernard, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Erg leuk en goed programma! Goede opbouw in de bergen, erg leuk gidsen team de hele week! Leuke ervaring die ik iedereen zou aanbevelen!

Anne, beoordeelde ons met een 9 op klantenvertellen.nl

Dufourspitze beklimmen programma

Dag 0 - zelfstandig acclimatiseren

Voor dat je dit programma boekt heb je al meerdere weken bergsportervaring opgedaan. Omdat je bij dit programma op dag 2 al direct op ca. 3600 meter slaapt raden wij zeer sterk aan om vooraf zelfstandig alvast te acclimatiseren door te wandelen en te slapen op hoogte. Voor meer informatie stuur ons een mailtje of kijk in het informatie document.

Dag 1 – aankomst in Chamonix

In de namiddag kom je aan in de Chamonix vallei. Vanaf 18:00 uur kun je terecht in Chalet Tissières en ontmoet je de andere deelnemers met wie je gezellig een heerlijke bergmaaltijd nuttigt.

Dag 2 – Aanloop Refuges des Cosmiques (3613 m)

Om je goed voor te bereiden op de beklimming van de Dufourspitze ga je eerst acclimatiseren en oefenen. Bij goed weer doe je de overschrijding van de Pointes Lachenal (3613 m) en Arète Lawrence. Dat zijn 2 korte beklimmingen op de Vallée Blanche met passages in steile sneeuw en rots. Een goede test en training. Slapen in Refuges des Cosmiques (3613 m).

400 m stijgen, 600 m dalen

Dag 3 – Aiguille du Midi

Na het ontbijt beklim je de Aiguille du Midi via de Arêtes des Cosmiques; een steile ‘mixed’ beklimming met een aantal pittige passages. Vervolgens daal je per lift af naar Chamonix waar je overnacht.

4 uur klimmen, 300 m stijgen

Dag 4 – Aanloop Monte Rosa hütte (2882 m)

Je rijdt naar Zermatt in Zwitserland waar je het prachtige oude treintje naar de Gornergrat omhoog pakt. Bij Rotenboden (2815 m) stap je uit. Van daaruit daal je af over een goed wandelpad en steek je vervolgens gletsjer over waar je gigantisch diepe spleten kan zien! Vanaf hier wandel je langs de oude inmiddels afgebroken Monte Rosa Hütte naar de hypermoderne nieuwe hut. De hut is vrijwel helemaal energie neutraal!

Vandaag lijkt een kort dagje maar dat is ook nodig met het oog op morgen!

4 uur hiken, 380 m stijgen, 300 m dalen

De Dufourspitze beklimmen

Dag 5 – Beklimming Dufourspitze

Je start midden in de nacht voor de beklimming van de Dufourspitze. Allereerst bestaat de tocht uit een lange beklimming over de machtige gletsjers van de Monte Rosa. In het donker baan je je een weg tussen gletsjerspleten en sneeuw omhoog. Het laatste stuk van de klim is een scherpe graad omhoog, aan beide zijdes kijk je de diepte in. Dit is ook het meest technische stuk van de route. Als je hoogtevrees hebt is dit niet aan te raden! Na de beklimming daal je dezelfde weg weer af en overnacht je nogmaals op de hut.

8-12 uur klimmen, 1750 m stijgen, 1750 m dalen

De Dufourspitze beklimmen

Dag 6 – Afdaling naar het dal

Na de inspanning van afgelopen dag heb je waarschijnlijk geweldig geslapen! Afdaling naar Zermatt waar je rond het middaguur aankomt. Afscheid van de gids.

4 uur hiken, 300 m stijgen, 380 m dalen

Extra informatie

Het voorbeeldprogramma van beklimming van de Dufourspitze, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal of bij de hut.

Accommodatie

In het dal slaap je aan de voet van de Mont Blanc bij Chalet Tissières. De eigenaresse is Nederlands dus dat is fijn in de communicatie. Chalet Tissières heeft de sfeer van een echte berghut maar dan comfortabeler. Warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Je slaapt ook in verschillende berghutten: Refuge des Cosmiques en de Monte Rosa hütte waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen. Afhankelijk van het chalet of de berghut slaap je in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt.

Instroomeisen

Om deel te mogen nemen heb je bergsportervaring nodig; je hebt een bergsportcursus (Gevorderdencursus Alpinisme, C2 of vergelijkbare ervaring) afgerond en/of ervaring met alpine tochten boven de 4000 meter. Verder ben je in uitstekende fysieke conditie. Heb je twijfels of je deze tocht wel aan kunt? Neem dan contact met ons op!

Voorbereiden op je avontuur

Mountain Network informatiedocument 2

Gratis informatiedocument

Hieronder kun je het informatiedocument downloaden.  Daarin vind je alle benodigde informatie:

 • Het programma
 • De gidsen
 • De logistiek
 • Benodigd materiaal
 • Acclimatiseren
 • Kosten en meer

Download GRATIS informatiedocument
Mountain Network voorbereidingsdag

Informatiebijeenkomst

Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:

 • Voorbereiding
 • Programma op de berg
 • Kleding en materiaal
 • Trainingsadvies
 • Praktische informatie

Bezoek onze informatiebijeenkomst
Mountain Network Training

Uitgebreide trainingshandleiding

Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.

Mountain Network - Mont Blanc-13

Vooraf zelfstandig acclimatiseren

Dit programma betreft een gevorderden programma. We gaan ervan uit dat je flinke bergwandel ervaring en al enige alpine ervaring hebt. Aangezien je de hele week op grote hoogte verblijft raden wij zeer sterk aan om voor dit programma zelfstandig te acclimatiseren. Meer informatie vind je in het informatiedocument.

Wel en niet inbegrepen in het programma

Wel inbegrepen

Alpen programma:

 • 5 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:2)
 • 2x overnachting in het dal inclusief halfpension
 • 3x overnachting in een berghut inclusief halfpension (t.w.v. € 65,- tot € 100,-afhankelijk van de hut)
 • Toeristenbelasting
 • Gebruik van touwen en karabiners
 • Trainingshandleiding
 • Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen

Alpen programma:

 • Vervoer naar de Alpen
 • Liftkosten (afhankelijk van de exacte invulling van het programma)
 • Kosten voor lokaal vervoer (afhankelijk van de exacte invulling van het programma)
 • Bergsportuitrusting (helm, gordel, pickel, stijgijzers)
 • Lunch, consumpties en drankjes
 • Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds á € 2,50
 • SGR bijdrage (€ 5,-)
fallback-header

Mountain Network gidsen en instructeurs

Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn, een beschermd beroep. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!

Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?

Tijdens de beklimming van de Dufourspitze ben je per gids met maximaal 2 deelnemers op pad.

Data & prijzen

Datum Beschikbaarheid Vertrek   Prijs Gids
25 juli 2022 - 30 juli 2022
Geen plaatsen beschikbaar
Gegarandeerd vertrek
 
€ 2145
15 augustus 2022 - 20 augustus 2022
1 van de 2 plaatsen
Nog niet gegarandeerd
 
€ 2145
Boeken

Andere mogelijkheden

Inschrijven interesselijst

Spreekt dit programma je aan, maar heb je nu niet de mogelijkheid om te gaan?
Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

Inschrijven interesselijst
Dufourspitze

Dit programma op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag privé doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega’s of komt een andere datum je beter uit? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op