Reizen wordt steeds toegankelijker. Wij zien dat ook terug in het groeiende aantal bergsporters dat met ons mee de bergen in gaat. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, want we doen niks liever dan mensen de pracht van de bergwereld te laten ontdekken. Tegelijkertijd brengt reizen en onze aanwezigheid in de bergen gevolgen met zich mee. En juist in een tijd waarin we noodgedwongen veel thuis zijn, is het goed om daar eens bij stil te staan.
De nadelen van jouw reis
Het grootste nadeel van reizen is de uitstoot van CO2 die ermee gemoeid is. Ook al gaan we steeds vaker met de trein, worden auto’s zuiniger en wordt er meer op groene energie gereisd, dan nog stoten we met zijn allen ieder jaar meer CO2 uit. Ook als reiziger. Toerisme is namelijk verantwoordelijk voor bijna 5% van de totale CO2 emissie wereldwijd. En laat het nou net de schone natuur en de frisse lucht zijn waarvoor we veelal op pad gaan..
Als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen stijgt de temperatuur op aarde. Deze klimaatverandering is ook in de bergen pijnlijk zichtbaar. Gletsjers trekken zich in rap tempo terug. Wij zien deze pijnlijke ontwikkeling bijvoorbeeld jaarlijks bij de Mer de Glace, de grootste gletsjer van Frankrijk. Keer op keer zijn er meer trappetjes nodig zijn om af te dalen naar de gletsjer. In onderstaande video is duidelijk zichtbaar hoe hard het ijs in de afgelopen eeuw is afgesmolten.
Bovendien smelt de permafrost in de bergen, waardoor bergen instabieler worden. Het resultaat daarvan kan variëren van steenslag tot spontane instorting van hele delen van een berg. Op de beroemde Petit Dru bij Chamonix vonden tussen 1997 en 2011 maar liefst vier bergstorten plaats, waarbij een groot deel van de westwand met populaire klimroutes in het dal belandde.
Naast de invloed van klimaatverandering, laten we als mensen bovendien de nodige sporen achter in de bergen. Met infrastructuur, maar ook simpelweg met onze aanwezigheid. Daarom vinden we het belangrijk om deze invloed terug te dringen en onze sporen in de bergen te minimaliseren.
We zijn dan ook druk bezig met het verduurzamen van ons reisaanbod. Door bijvoorbeeld samen te werken met duurzame lokale partners. Bovendien compenseren wij standaard bij iedere reis naar de Alpen de CO2 die je uitstoot via Trees for All. We vinden het namelijk belangrijk dat wij en volgende generaties ook in de toekomst van de bergen kunnen genieten!
Wat kan jij doen?
Wat kan jij als bergsporter nou zelf doen, om op een meer bewuste manier op avontuur te gaan?
- Reis eens met de trein. Ga je naar bijvoorbeeld Japan of Iran? Dan begrijpen we dat de trein misschien niet de meest voor de hand liggende optie is 😉. Maar reis je naar de Alpen? Dan is de trein een hartstikke goede optie. Je CO2-uitstoot is aanzienlijk minder en de reis duurt vaak niet langer dan met de auto. Dus ga achterover zitten en geniet van het voorbijschietende landschap! Meer info over het verschil in uitstoot per voertuig vind je hier.
- Reis met zoveel mogelijk mensen per voertuig als je (bijvoorbeeld) toch met de auto gaat. Reis bijvoorbeeld zoveel mogelijk met je groepsgenoten samen (uiteraard zodra de corona maatregelen dit weer toelaten). Je leert elkaar voorafgaand aan je reis al bij onze kennismakingsbijeenkomsten kennen. Dus dan kunnen er uitgebreid carpoolplannen gemaakt worden!
- Ga respectvol met de bergen om (en alle andere natuur!). Laat het wild en de vegetatie zijn gang gaan, kom niet op plekken waar je niet hoort te zijn en laat zo min mogelijk sporen achter.
- Laat niks in de natuur slingeren en neem altijd al je afval mee.
- Gebruik tijdens je avontuur herbruikbare flesjes en andere herbruikbare verpakkingen.
- Compenseer je CO2 uitstoot. Compenseren is helaas nog geen reduceren, maar wel compenseren is altijd beter dan niets doen! Wij compenseren daarom standaard jouw CO2 uitstoot wanneer je een programma in de Alpen bij ons boekt. Meer informatie over hoe wij CO2 compenseren vind je hier.
- Koop bewust. Consumeren (dingen kopen) is enorm milieubelastend. Van fabriek tot transport: elke schakel in de ketting van de productie heeft de nodige uitstoot. Koop daarom bewust. Steeds meer merken zijn actief bezig om hun producten te verduurzamen. Maar overweeg ook eens om materiaal te huren, lenen of tweedehands aan te schaffen. Want veel spullen kunnen nog prima een ronde mee! Kijk bijvoorbeeld eens bij onze partner Base Camp of op onze Facebook marktplaats voor bergsportmateriaal.
Voorop gesteld: wij zijn ook niet perfect, maar we hopen in de komende jaren samen de nodige stappen te kunnen zetten naar een duurzamere wereld. Het zou mooi zijn als we over een paar jaar klimaatneutraal kunnen reizen. Maar sta ondertussen ook een stil bij wat je in het dagelijkse leven misschien anders kan doen. Ga je twee keer per jaar met de auto naar de Alpen? Misschien kun je in Nederland de auto dan wat vaker laten staan en de trein pakken. Of misschien is het nog niet zo'n gek idee om ook na corona wat vaker thuis te werken.
Meer weten over wat jij kunt doen? Kijk voor meer info eens op de website van Respect the Mountains, een initiatief van de UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation).