Cursus alpien rotsklimmen Dolomieten
Hoe uitdagend is deze reis?
De Dolomieten vormen het perfecte decor om zelfstandig meerdere touwlengtes te leren klimmen. Je leert tussenzekeringen maken met nuts en friends en met behulp van natuurlijke zandlopers die veelvuldig voorkomen in de Dolomieten. Als je die zekeringen met elkaar verbind kun je standplaatsen maken om zo touwlengte voor touwlengte omhoog te klimmen in een overweldigend landschap! Deze cursus is geschikt voor klimmers die zelfstandig single pitch kunnen klimmen of reeds een beginnerscursus alpinisme hebben gevolgd.
Een aantal zaken die deze week aan bod komen:
- Navigatie
- Standplaatsbouw
- Routeplanning en strategie
- Leren werken met nuts en friends
- Touw- en zekertechnieken
- Alpiene gevaren
Voorafgaand aan deze cursus heb je bijvoorbeeld de beginnerscursus alpinisme of de single pitch in de Ardennen gevolgd. Het is belangrijk dat je in de klimhal in Nederland minimaal 5a kunt naklimmen. Aan het einde van deze fantastische week kun je zelfstandig korte multipitch rotsroutes op nuts en friends klimmen!
Waarom deze cursus?
- Zelfstandig leren voorklimmen in multi-pitch terrein
- Leer klimmen met behulp van nuts en friends
- Klimmen in Unesco werelderfgoed!
- Maximaal 4 deelnemers per gids
Wil jij uitgebreid verslag van deze cursus? Lees dan het blog van Summit Stories over de belevenissen van Sylvia en Thomas in de Dolomieten!
Cursus alpien rotsklimmen Dolomieten programma
Dag 1: Aankomst
Vanaf het eind van de middag ben je op de camping welkom en ontmoet je je groepsgenoten. We verblijven op Camping Sass Dlacia, een schitterend hooggelegen camping aan de voet van de rotsen. Vanaf de camping liggen verschillende klimgebieden op korte rijafstand.
Dag 2: Oefenen bij de Cingue Torri (2361 m)
In de ochtend ontmoet je de gids. Hij neemt het benodigde materiaal met je door waarna je met de auto naar de Rifugio Cinque Torri (2137 m) rijdt. Met behulp van een liftje, of in zo'n uur wandelen bereik je de rotsen. De gids legt uit hoe je nuts en friends in de rots plaatst en wat je daarbij vooral wel of juist niet moet doen. Ook oefen je hier direct het maken van standplaatsen. Wanneer gebruik ik een spinverankering en wanneer moet ik nu een rijverankering gebruiken? Als alles vlot verloopt maak je aan het einde van de dag je eerste klimmeters op nuts en friends!
Dag 3: Klimmen in de geschiedenis
In de tijd dat er nog geen klimhallen bestonden vormden de Cinque Torri de perfecte oefenrotsen voor de lokale klimmers. Wereldberoemde klimmers als Angelo Dibona en de gehele familie Dimai (van overgrootvader tot kleinzoon) maakten hier hun eerste klimmeters! De routes die zij openden vormen nu nog steeds een flinke uitdaging voor jou als klimmer. Als de deelnemers het geleerde snel oppakken dan kan het zijn dat je vandaag al in 4 of 5 touwlengtes naar de top van een van de torens klimt. De 50 meter loshangende abseil vanaf de top gaat via een grote tunnel dwars door de rotsen naar beneden en is daarmee een van de meest spectaculaire abseils die je kunt bedenken.
Dag 4: Klimmen vanaf de Falzaregopas (2105 m) of toch nog een dagje Cingue Torri?
Vanaf de Falzaregopas zijn er oneindig veel mooie tochten te bedenken. Afhankelijk van het niveau van de groep kies je samen met de gids een mooie tocht uit. Vooraf bestudeer je de topo en probeer je de route zo goed mogelijk in je hoofd te krijgen. Het routezoeken in het complexe Dolomietenterrein kan zeer uitdagend zijn! Er kan tijdens de week goed gedifferentieerd worden. Vind je het voorklimmen nog erg spannend of lukt het met de standplaatsen nog niet zoals je wil? Dan kan een andere deelnemer of de gids voorklimmen. Zo is er voor ieder wat wils.
Dag 5: Slecht weer?
Als het weer goed is dan kun je oneindig veel prachtige tochten bedenken in de Dolomieten. Bij minder weer dan zoekt de gids een plek op waar de reddingstechnieken goed geoefend kunnen worden. Ook hier vormen de Cinque Torri vaak een perfecte back-up. Je hebt er veel verschillende mogelijkheden en vlakbij is er de hut om toch even op te warmen of droog te kunnen lunchen.
Dag 6: Prachtige laatste dag klimmen
Vandaag zet je de puntjes op de i van het alpiene rotsklimmen en komt alles samen. Past de route die we hebben gekozen wel bij de weersverwachting? Waar zit de instap van de route? Is iedereen correct ingebonden? Maak ik mijn standplaatsen niet alleen veilig maar ook nog eens snel?
Dag 7: Terug naar huis
In de ochtend neem je afscheid van elkaar, en begin je aan je terugreis naar Nederland. Je hebt deze week verschrikkelijk veel geleerd, maar het belangrijkste is nog dat je veel beleefd hebt! Onvergetelijk panorama's, kennis making met nieuwe klimmaatjes en natuurlijk Italiaanse pizza met fantastisch ijs!
Extra informatie
De bergsport vraagt om een flexibele instelling. Het programma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma door de omstandigheden op een of meer dagen beperkt is, bijvoorbeeld tot activiteiten in het dal.
Accommodatie
Je overnacht deze week met je groepsgenoten op camping Sass Dlacia, aan de voet van de indrukwekkende rotswanden van de Dolomieten! Je kunt er voor kiezen om 's avonds in een restaurant te gaan eten of individueel een maaltijd te nuttigen, maar het is natuurlijk gezellig om samen met elkaar te koken en te eten. Vergeet je kampeerspullen dus niet!
Deelname
Om deel te mogen nemen heb je de Beginnerscursus Alpinisme of vergelijkbaar (C1) afgerond en heb je enige outdoor klimervaring of je hebt een single pitch cursus gevolgd. Het is belangrijk dat je in de klimhal in Nederland minimaal 5a kunt naklimmen.
Galerij van de Cursus alpien rotsklimmen Dolomieten
Voorbereiden op je avontuur
Gratis informatiedocument
Hieronder kun je het informatiedocument downloaden. Daarin vind je alle benodigde informatie:
- Het programma
- De gidsen
- De logistiek
- Benodigd materiaal
- Acclimatiseren
- Kosten en meer
Informatiebijeenkomst
Kom naar een van onze informatiebijeenkomsten. Daar vertellen we je alles over deze reis en kun je al je vragen stellen. Aan bod komen onder andere:
- Voorbereiding
- Het programma op de berg
- Kleding en materiaal
- Trainingsadvies
- Praktische informatie
Uitgebreide trainingshandleiding
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een trainingshandleiding. Met die handleiding kun je jezelf fysiek en mentaal goed voorbereiden. Wat je precies moet kunnen en hoe je moet trainen wordt op de voorbereidingsbijeenkomst nog duidelijker gemaakt.
Uitrustingslijst en materiaalvideo's
Als je eenmaal geboekt hebt ontvang je van ons een uitrustingslijst. In deze lijst vind je alle items die je nodig hebt en een indicatie van de prijs per item. Van ieder item vind je een foto en een beschrijving waar het uitrustingsstuk aan moet voldoen. Daarnaast krijg je toegang tot een reeks video's met uitleg over al het materiaal dat je nodig hebt!
De belangrijkste items die jij mee moet nemen:
- Klimschoentjes
- Klimgordel
- Klimhelm
- Rugzak (25 tot 30 liter)
- Waterdichte kleding
- Thermokleding
- Donsjas
- Fleecetrui/-vest
- Klimbroek
- Sokken en ondergoed
- Dunne handschoenen met grip
- Zonnebril
- Wandelschoenen
- Prusiktouwtjes
- Schroefkarabiners
- Snappers
- Setjes
- HMS karabiner
- Bandslinges
- ATC guide (of vergelijkbaar)
Wel en niet inbegrepen in het programma
Wel inbegrepen
- 5 dagen begeleiding door UIAGM berggidsen (1:4)
- Alle kosten voor de gidsen
- Gebruik van touwen en karabiners
- 6 nachten verblijf op camping
- Toeristenbelasting
Niet inbegrepen
- Vervoer
- Maaltijden
- Persoonlijke klimuitrusting
- Reisverzekering met bergsportdekking + annuleringsverzekering
- Bijdrage calamiteitenfonds (€ 2,50) en SGR (€5)
Mountain Network gidsen en instructeurs
Onze reizen worden gegidst door mensen met de hoogst haalbare diploma’s op het gebied van bergbeklimmen. De UIAGM berg- en skigidsen opleiding duurt meerdere jaren en is in de Alpenlanden een beschermd beroep, net als in Nederland artsen en advocaten dat zijn. Meteorologie, touwtechnieken, gletsjerkunde, methodiek en didactiek, rotsklimmen, ijsklimmen en expeditie behoort allemaal tot hun expertise! Onze gidsen spreken goed Engels met een prachtig lokaal dialect. Je bent dus in goede handen!
Hoeveel gidsen gaan er mee op reis?
1 UIAGM berggids per 4 deelnemers. Bij 8 deelnemers zijn er dus 2 UIAGM berggidsen aanwezig.