Mont Blanc Expeditie 4810m

Naar het hoogste punt van de Alpen

 • Zeer uitgebreide voorbereiding in Nederland en de Ardennen
 • Geen bergsportervaring nodig
 • 9-daags programma in de Alpen
 • Acclimatiseringsbeklimming van de Gran Paradiso
 • Kleine groep, veel persoonlijke aandacht van ervaren gidsen
 • Data voor de Mont Blanc Expeditie 2020 staan online!
Prijs
€2475,-
Duur
9 dagen (7 dagen in de bergen)
Personen
4 tot 8 deelnemers
Gids
1:4 (eerste 4 dagen), 1:2 (Mont Blanc)
Niveau

Niveau conditie

3 /5

Niveau techniek

2 /5

Programma

Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op velen. Heel veel mensen dromen ervan om een keer de Mont Blanc te beklimmen en op haar top te staan. En hoewel die top zo dichtbij lijkt, het beklimmen van de Mont Blanc is – ook via de normaalroute – bepaald geen 'walk in the parc'. Maar met de juiste voorbereiding en een flinke dosis doorzettingsvermogen is het een haalbaar doel – ook voor mensen zonder ervaring in de bergsport.

Mont Blanc Expeditie programma in het kort

Voorafgaand aan deze expeditie organiseren we een voorbereidingsdag in Nederland en een voorbereidingsweekend in de Ardennen. Zie daarvoor het tabblad ‘voorbereiding’.

Programma Alpen van dag tot dag:

Dag 1: Aankomst in Chamonix

Je treft de andere deelnemers bij La Tissières, ons ‘basiskamp’ tijdens deze week. La Tissières beschikt over eenvoudige maar prima kamers. Weg uit de drukte van Chamonix, de grote tuin en het prachtige uitzicht op de top van de Mont Blanc zorgen ervoor dat je goed kan herstellen tussen de tochten door.

De top lijkt vanuit het dal zo dichtbij!

Dag 2: Gletsjeroefeningen op de Mer de Glace

Om 08:00 uur komen de hoofdgidsen in het chalet aan en zullen het materiaal verstrekken. De bergschoenen gaan aan en de rugzak op en gaan we met een bergtreintje of een liftje op weg naar een gletsjer. De gidsen kunnen kiezen tussen de ‘Mer de Glace’, de Glacier d’Argentière of een andere gletsjer waar op dat moment de condities optimaal zijn. Op de gletsjer zullen we acclimatiseren (wennen aan de hoogte) en kunnen we oefenen met het lopen op stijgijzers.

Oefenen met stijgijzers en pickel op de gletsjer

Dag 3 Aanloop Rifugio Vittorio Emanuele II (2735m)

Het doel van vandaag is het bereiken van de Rifugio Vittorio Emanuele en acclimatiseren. Met eigen vervoer vertrekken we naar Italië. Via de Mont Blanc tunnel komen we na ongeveer 2 uur rijden aan in het dal vanwaar de ‘aanloop’ naar de hut zal starten. Deze pittige wandeling zal ongeveer 3 uur duren. De verwachting is dan ook dat het hele team om uiterlijk 16:00 uur in de hut arriveert.

Dag 4 Beklimming Gran Paradiso (4061m)

In het schijnsel van de maan start de klim naar de Gran paradiso (4061 meter). Bij het eerste daglicht worden de  stijgijzers ondergebonden, gordels aangetrokken en gaan we aan touw. In het begin is de gletsjer glooiend maar naarmate we hoger komen, wordt de gletsjer ook steiler. Na een paar uur geklommen te hebben komt de top van de Gran Paradiso in zicht. Vanuit hier hebben wij een prachtig uitzicht over vele mooie en bekende alpentoppen.

Aanloop naar de Rifugio Vittorio Emanuelle

Dag 5 – Rustdag / sportklimmen

Het expeditieteam kan ‘s ochtends uitrusten van de tocht van de voorgaande dagen. Je kan bij het chalet blijven of Chamonix gaan verkennen. In de namiddag behandelen we in de klimtuin van de Chamonix vallei (les Gaillands) nog de nodige rotsklimtechnieken. Na deze klimclinic nemen de gidsen het programma en de klimstrategie van de komende dagen door met het klimteam. We bespreken de teamindeling, het weer en er wordt advies gegeven wat men in de rugzakken moet meenemen. Deze avond dienen namelijk ook alle rugzakken zo goed als mogelijk gepakt te zijn.

Bij de hut genieten van het uitzicht met wat spanning voor de beklimming van morgen

Dag 6, 7, en 8 Verschillende mogelijkheden voor een toppoging

De beklimming van de Mont Blanc is alleen mogelijk bij zeer stabiel weer en veilige condities. Aangezien veiligheid bij ons altijd voorop staat wordt er vaak last minute bepaald wat het exacte programma en de daarbij behorende logistiek zal worden voor de toppoging. Door de grote drukte op de berg is het ook niet altijd mogelijk om zowel de Tete Rousse- als de Gouterhut te reserveren. Mits we beide hutten gereserveerd krijgen ziet het programma er als volgt uit:

Vanuit het plaatsje Les Houches nemen we het kabelbaantje omhoog om vervolgens over te stappen op de Tramway du Mont Blanc. Vanaf het Nid d’Aigle (adelaarsnest) begint onze weg naar de Refuge de Tete Rousse. Je kunt je voorstellen dat een beklimming van de Mont Blanc uitermate stabiel weer vereist. Afhankelijk van het weer zijn er nu 2 opties:

Optie 1 een toppoging vanuit de Refuge de Tete Rousse:

Het weer is goed en de dagen erop ziet het weer er minder stabiel uit. In dit geval kiezen we ervoor om op Dag 7 direct door te stoten naar de top van de Mont Blanc. In de afdaling komen we langs de Refuge du Gouter en daar overnachten we. Op dag 8 dalen we af naar het dal.

Optie 2 een toppoging vanuit de Refuge du Gouter

Later in de week ziet het weer er stabieler uit dan eerder in de week. We verplaatsen onze toppoging een dag naar achteren. Op Dag 7 staan we vroeg op om zo het gevaarlijke Gouter Couloir zo veilig mogelijk over te kunnen steken. Na nog een nacht op de Refuge du Gouter op 3800 meter zijn we optimaal geacclimatiseerd voor de toppoging.

Op dag 8 vertrekken we in het donker voor de beklimming van de Mont Blanc. Bij de prachtige zonsopkomst beginnen we aan de beklimming van de Bosses graat.  Links van de graat zien we 3 km lager Chamonix liggen en rechts Italië. Vanaf de top zien we de Matterhorn en zelfs Genève kunnen we zien liggen! Na de top dalen we helemaal af naar het dal.

 

De aantrekkingskracht van de Mont Blanc is groot

Dag 9 Afscheid en terugrit naar huis

Tijdens het ontbijt in La Tissières geniet je met uitzicht op de Mont Blanc nog eens van de top die je gister beklommen hebt! Aansluitend stap je in de auto voor de terugreis naar Nederland.

Accommodatie

In het dal slaap je op onze ‘thuisbasis’ aan de voet van de Mont Blanc: Chalet Tissières. Chalet Tissières is alles wat je van een goed chalet in de bergen verwacht: comfortabel, warm ingericht, goed eten én een ongelooflijk uitzicht op de Mont Blanc. Daarnaast slaapje in verschillende berghutten: Rifugio Vittorio Emanuele II, Refuge de Tête Rousse en Refuge du Goûter, waar je op een keurige slaapplaats en een degelijke maaltijd kunt rekenen.

Waarom de Mont Blanc beklimmen met Mountain Network?

Geen bergsportervaring nodig

Om de Mont Blanc te beklimmen heb je geen bergsport ervaring nodig. Door het uitgebreide stappenplan en de professionele begeleiding die Mountain Network biedt kun je met een goede basis conditie en coördinatie deelnemen aan het expeditieprogramma.

Uitgebreide voorbereiding

Door de voorbereidingsdag en het -weekend op onze eigen locaties in Nederland in de Ardennen hebben we de ruimte om je goed voor te bereiden op het programma in de Alpen. Kleding, training, voorbereiding, praktische informatie, alles komt aan bod. Bovendien leer je de andere teamleden al goed kennen voor je vertrek.

Trainingsschema

Met een uitgebreid trainingsschema geven we je de houvast die je nodig hebt om goed en gericht voor de Mont Blanc te trainen.

9-daags programma in de Alpen

We kiezen bewust voor een relatief lang programma in de Alpen. Dit programma heeft alles in zich om je ter plekke voor te bereiden: optimaal acclimatiseren, oefenen met stijgijzers en klimtechnieken, de beklimming van de Gran Paradiso (4061m) als voorbereiding en – cruciaal om op krachten te komen voor de Mont Blanc – een rustdag na het beklimmen van de Gran Paradiso.

Kleine groepen

Met een groep van maximaal 8 man en 4 gidsen (op de Mont Blanc) ben je verzekerd van een intensieve begeleiding en daardoor een optimale leerervaring.

Vast gidsenteam

De Mont Blanc expeditie staat onder leiding van gidsen uit ons vaste gidsenteam in Chamonix. Mannen met wie wij al jaren samenwerken.

Optimale topkansen

Wij proberen ten alle tijde zowel de Tete Rousse als de Gouterhut te reserveren. Op die manier heb je 2 dagen waarop er een toppoging gedaan kan worden. De afgelopen jaren hebben wij altijd beide hutten kunnen reserveren maar door de toenemende drukte kan het zijn dat we de Tete Rousse niet gereserveerd krijgen.

Ondersteuning in Nederland

We hebben een kantoor in Nederland dat 5 dagen per week bereikbaar is voor vragen en ondersteuning. Ook kun je bij ons materiaal en kleding huren.

20 Jaar ervaring

Al 20 jaar organiseren wij beklimmingen en cursussen in het Mont Blanc gebied. Inmiddels hebben we de Mont Blanc beklommen met ruim 850 mensen. De meeste van deze beklimmers hebben gekozen voor het ‘Mont Blanc Expeditie programma’, dat speciaal bedoeld is voor mensen zonder noemenswaardige bergsportervaring, die wél de Mont Blanc willen beklimmen. Stap voor stap bereiden we je voor op de beklimming. In Nederland, de Belgische Ardennen en ook in Chamonix. We informeren je over alles wat je te wachten staat en hoe je je kunt voorbereiden. We ondersteunen je bij je training en het regelen van je materiaal. We hebben in Chamonix een lang programma zodat je goed acclimatiseert en oefent. Kortom, we zorgen ervoor dat je er helemaal klaar voor bent als je aan je toppoging start.

 SGR & calamiteitenfonds

Alle reizen van Mountain Network vallen onder de SGR-garantieregeling. Deze SGR garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis. Daarnaast zijn we aangesloten bij een calamiteiten fonds. Deze garantie houdt in dat u als consument die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren en de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren. Meer informatie vind je op de website van het calamiteitenfonds.

Veiligheid en risico’s

Lees hier meer over de gevaren en risico’s op de Mont Blanc.

Deelname

Om deel te nemen aan de Mont Blanc expeditie heb je geen bergsportervaring nodig. Je hebt een goede basisconditie nodig en vooral een flinke dosis motivatie. Bergwandelervaring is zeker een pré. Klik hier voor alle data & prijzen.

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Overig

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.