Docenten & opleiders onderwijs

Hoe veilig klimlessen geven

Voor docenten in het onderwijs en sportbegeleiders bij instellingen zijn er verschillende mogelijkheden om actief bij het klimmen van de leerlingen/cliënten betrokken te zijn. Je kan een kliminstructeur assisteren maar ook zelfstandig klimlessen verzorgen. Hieronder worden de mogelijkheden verder toegelicht.

Meer informatie

INDOOR TOPROPE CURSUS (ITC)

Met deze cursus leer je de basis van het klimmen: zekeren, knopen en natuurlijk ook klimtechniek. Na deze cursus kan én mag je in alle klimhallen in Nederland zelfstandig klimmen. Je ontvangt dan ook je klimvaardigheidsbewijs van de NKBV.

Instroomeis Geen
Begeleiding Sportkliminstructeur van Mountain Network
Groepsgrootte Individueel bij een MN locatie of met een groep van minimaal 4 personen op eigen klimwand
Duur 8 uur in minimaal 2 sessies
Kosten €99,00 p.p. (excl. BTW en reiskosten indien de begeleider naar een eigen locatie komt). 

Voor meer informatie over de Indoor Toprope Cursussen bij Mountain Network klik hier.

KLIMWAND BEGELEIDERSCURSUS (KBC)

De doelstelling van een klimwand begeleiderscursus is het (bij)scholen van docenten om in een schoolsituatie veilig introductielessen klimmen te kunnen geven. In een vier-uur durende (vervolg) cursus worden onder andere de volgende onderdelen behandeld;

Basis klimtechnieken;  Uitleg en oefening zekeringsketen; Begeleiding van groepen; Organisatie rondom een klimles; Spelvormen; Veiligheid; Verschillende klimmaterialen.

Na het volgen van de cursus behalen de deelnemers het Mountain Network certificaat tot klimwandbegeleider. Het certificaat is niet door VWS erkend. Hiervoor moet u het SKB2-IT traject doorlopen. Wel geldt dit certificaat als bewijslast voor het portfolio.

Instroomeis Indoor Toprope of vergelijkbare klimervaring
Begeleiding Sportkliminstructeur/praktijkbegeleider van Mountain Network
Groepsgrootte minimaal 4 personen bij een Mountain Network locatie of op eigen klimwand met minimaal 4 klimtouwen
Duur 4 uur
Kosten €665,00 voor een groep van max. 12 personen (excl. BTW en reiskosten indien de begeleider naar een eigen locatie komt)

OPLEIDINGSTRAJECT SPORTKLIMBEGELEIDER (SKB2-IT)

Na het volgen van dit opleidingstraject mag de cursist zelfstandig klimles geven aan een groep met maximaal 3 klimtouwen. Het kwalificatieprofiel Sportklimbegeleider 2 is ontwikkeld door de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging) in samenwerking met CINOP/SEC onder regie van NOC/NSF. Het kwalificatieprofiel berust op het beroepscompetentieprofiel sportleider 2 dat in april 2003 is goedgekeurd door de sociale partners WOS en FNV Sport. 

Instroomeis Indoor Toprope certificaat met minimaal 8 uur eigen vaardigheid (of vergelijkbaar)
Begeleiding Praktijkbegeleider en Leercoach van Mountain Network
Groepsgrootte Individueel bij een Mountain Network locatie. Groep van minimaal 4 personen op eigen klimwand met minimaal 4 klimtouwen
Duur Stap 1 –> 1 uur. Stap 2 en 3 –> afhankelijk van de ervaring. Stap 4 –> 2 uur
Kosten p/p €470,00 incl. BTW maar excl. lidmaatschap NKBV.  (excl. reiskosten indien de begeleider naar een eigen locatie komt)

Voor meer informatie over het SKB-2 traject bij Mountain Network klik hier.