Boulderen bij Mountain Network

Boulderen! Wat is dat eigenlijk

Boulderen is eigenlijk oplossingsgericht klimmen op minder grote hoogte (max. 4.5 meter) met valmatten in plaats van touwen voor de veiligheid. Je kan solo klimmen, maar het zoeken van de oplossing voor het klimprobleem is ook een hele leuke teambezigheid! De bewegingen die je moet maken hebben soms een acrobatisch tintje en je zal merken dat je er snel, soepel en vindingrijk van wordt. Het is tevens zeer verslavend om boulderproblemen af te kunnen strepen als je ze gehaald hebt. Doe dus met ons mee en klim naar de top!


Boulderen is spectaculair

Boulderen is een spectaculaire sport, omdat we via één kleur klimgrepen omhoog gaan en zo bepaalde bewegingen moeten maken. De natuurlijke bewegingen krijgen zo soms een acrobatisch tintje. Je wordt er sterk, soepel en vindingrijk van. Het wordt ook wel gezien als hét alternatief voor de sportschool, terwijl het ook dynamischer, speelser en acrobatischer is dan de sportschool ooit zal kunnen zijn.

Puzzelen

Boulderen is eigenlijk puzzelen met je lijf: hoe kom jij van steen naar steen naar het einde van de route, ook wel boulderprobleem genaamd. Het oplossen van het probleem, oftewel het toppen van de boulder, is het doel en het is heel leuk om te zien hoe verschillende mensen verschillende oplossingen kunnen creëren. Samen het probleem oplossen is het leukste wat er is en je kan gelijk juichen voor iemand die alles op alles zet om een moeilijke boulder helemaal uit te klimmen.

Laagdrempelig

Boulderen is dus een sociale sport, maar toch heel laagdrempelig. Je kunt meteen aan de slag: je kunt solo klimmen en je hebt geen cursus nodig. Als je nog nooit geboulderd hebben raden we je wel sterk aan om een introductieles te volgen, waarin je enkele belangrijke basistechnieken leert. Dit is op dit moment enkel van toepassing in Mountain Network RijnBoulder en bij Mountain Network Dordrecht, en Noardwand Leeuwarden. Mocht je daarna willen gaan boulderen dan ben je vrij om de hal in te gaan. Er valt natuurlijk altijd nog een boel bij te leren; daarom bieden we op maat gemaakte trainingsprogramma’s aan op verschillende niveaus via Mountain Fit.

Veilig

Boulderen is een veilige sport. Vanwege de dikke valmatten onder de boulderblokken, val je altijd zacht. Waar je het meest voor uit moet kijken zijn blessures aan bijvoorbeeld pezen van vingers.  Boulderen is ook voor kinderen heel veilig, maar we hebben wel een paar regels:

 • Als je wilt boulderen, moet je je altijd eerst aanmelden bij de balie. Zomaar de boulderblokken oprennen is heel verleidelijk, maar kan helaas niet.
 • Ben je nog nooit bij Mountain Network geweest dan moet je ook geregistreerd staan in ons systeem. Dat kan op de locatie maar ook online. Schrijf je jezelf met meerdere personen in, zorg er dan voor dat iedereen een ander mailadres gebruikt.
 • Vanaf 4 tot 12 jaar mag je alleen boulderen onder supervisie van een instructeur of een ouder of verzorger. Fanatieke jonge boulderaars in de omgeving Arnhem kunnen terecht bij onze Mountain Club RijnBoulder. In Dordrecht hebben we naast de reguliere Mountain Club ook de Mountain Club Boulder. En ook ons Klim-en Bouldercentrum  Noardwand in Leeuwarden heeft zijn eigen Mountain Club Boulder!
 • Kijk hier voor alle veiligheidsregels.

Een aantal zaken moet je in de gaten houden bij het gebruik van de valmatten:

Vallen voorkomen

 • Klim af zover je kan, dan hoef je zo weinig mogelijk te vallen of te af te springen

Goed terecht komen

 • Probeer op platte voeten te landen en dat met twee benen te doen
 • Probeer niet met gestrekte benen te landen
 • Probeer door te rollen bij een val en je niet op te vangen met je armen

Veilige val

 • Zorg dat je je nooit onder een klimmer bevindt
 • Ga van de mat af als je niet aan het klimmen bent
 • Laat geen spullen op de mat liggen

Wat heb je nodig

 • Kracht, souplesse en vindingrijkheid
 • Schone (klim)schoenen
 • Soepele (sport)kleding
 • Een prachtige wand van 2,30-4,50 meter hoog (daar zorgen wij voor!)

Waar?

In vijf van de zeven klim- en bouldercentra kun je naar hartelust je boulderproblemen oplossen: