Wedstrijden Lead klimmen

Het LEAD seizoen is weer van start gegaan. De wedstrijden vinden onder andere plaats in onze vestigingen Amsterdam, Nieuwegein, Arnhem en Noardwand Leeuwarden. Er worden 4 wedstrijden geklommen waarnaar de top 10 zich kwalificeert voor het Nederlands Kampioenschap Lead. Spannend dus!


DATA LEAD KLIMMEN BIJ MOUNTAIN NETWORK

VOLWASSENEN

11-09-2022 Lead 2 MN Noardwand
02-10-2022 Lead 3 MN Amsterdam
16-10-2022 Lead 4 MN Arnhem

JEUGD

14-05-2022 Jeugd Lead 1 JAB MN Dordrecht
15-05-2022 Jeugd Lead 1 CDE MN Dordrecht
17-09-2022 Jeugd Lead 3 JAB MN Nieuwegein
18-09-2022 Jeugd Lead 3 CDE MN Nieuwegein
29-10-2022 Jeugd Lead 4 JAB MN Noardwand
30-10-2022 Jeugd Lead 4 CDE MN Noardwand
05-11-2022 NJK LEAD 2022 MN Amsterdam

 

Inschrijven of meer informatie WAS 

WAT IS LEAD EIGENLIJK?
De term lead is afgeleid van to lead; leiden of vrij vertaald; voorklimmen. In het Nederlands spreken we ook wel over routeklimmen, sportklimmen of gewoon klimmen. Dat is nogal verwarrend, want in het Engels staat Sport Climbing voor alle drie de disciplines. Bij lead klim je voorop en zet je het klimtouw uit aan ankerpunten in de wand. Een zekeraar zorgt er vanaf de grond voor dat je voldoende touw hebt en vangt je op als je valt door het touw geleidelijk te blokkeren.

Lead wordt door veel klimmers als het koningsnummer van de klimsport gezien. Het is dan ook de discipline met wereldwijd de meeste beoefenaars.

DE ROUTE
De klimroutes zijn in wedstrijdvorm meestal zo’n 15 á 20 meter hoog en de klimwanden hellen meerdere meters over. De daadwerkelijke klimlijn is daardoor al gauw langer dan 20 meter. Het doel is de top van de route te halen. Net als bij het boulderen is dit de laatste greep die de top symboliseert. Je krijgt 6 minuten klimtijd. Net als bij Speed bestaat de route uit handgrepen en voettredes; voettredes zijn meestal kleine greepjes die je niet met je handen kunt vasthouden. De ankerpunten in de wand heten setjes. Hier clipt de klimmer zijn touw in. De route wordt getopt wanneer het laatste/hoogste setje is ingeclipt. Er mogen geen setjes overgeslagen worden en het eerste setje is voor de veiligheid vooraf al ingeclipt.

HOE WEET JE NU WIE ER GEWONNEN HEEFT?
Alle handgrepen krijgen nummers die oplopen in lijn met de route. De topgreep heeft geen nummer omdat deze al de score “top” heeft. De route is zo gebouwd dat niemand of hooguit, één klimmer, de top kan halen. In de praktijk betekent dit dat je probeert zo hoog mogelijk in de route te komen. De score wordt bepaald door het nummer van de handgreep dat de klimmer vast had voordat hij/zij uit de route viel.

De wedstrijd bestaat uit een kwalificatieronde met vier flash voorklim routes en een on-sight finale route.

VOORWAARDEN
Voor alle onder auspiciën van de NKBV georganiseerde wedstrijden geldt dat:
– De deelnemer lid moet zijn van de NKBV of een andere landelijke bond aangesloten bij de IFSC.
– De deelnemer over een toepasselijke verzekering beschikt.
– De deelnemer akkoord gaat met het dopingreglement.
– Het ABNK van toepassing is.
– Het IFSC reglement van 2022 is van toepassing.

Tekst: NKBV