Mountain Network heeft de ambitie om een veilige sportomgeving te creëren voor iedereen. Dat wil zeggen dat overal met plezier en zorgeloos gesport kan worden. Het is tevens een omgeving waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen binnen de klimsport. Binnen Mountain Network is daarom geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag. Er heerst een open cultuur waar we elkaar kunnen en durven aanspreken als iemand zich toch op een grensoverschrijdende manier opstelt. Als het toch misgaat dan weten we te handelen.
De klim- en bergsport is geweldig! Binnen klimmen of boulderen, buiten klimmen op de rots of mooie toppen beklimmen. Al deze disciplines leveren op hun eigen manier prachtige momenten op en gaan gepaard met plezier, afzien, doorzetten en een zekere dosis fanatisme. We beoefenen deze verschillende disciplines vaak met een groepje vrienden, je klimmaatje of andere klimmers die je toevallig tegenkomt. Dit levert ons veel mooie momenten op, maar soms komt het ook voor dat we tegen onsportief of ongewenst gedrag aanlopen. Denk aan een klimmer die door je route heen klimt, onder je een boulder instapt, een jurylid dat uitgescholden wordt, een teamgenoot die je net iets te lang knuffelt na een behaalde prestatie of andere klimmers die je uitlachen omdat je uit een boulder valt. Ook pesten, discriminatie, geweld, overmatig drankgebruik, matchfixing, het gebruik van doping, drugs of het veroorzaken van een negatief zelfbeeld of andere psychische klachten vallen onder grensoverschrijdend gedrag.
Mountain Network vindt het belangrijk dat alle klim- en bergsporters zich veilig en goed voelen tijdens het beoefenen van deze fantastische sport. Sportplezier staat centraal en er is geen ruimte voor agressie, intimidatie, misbruik of ander grensoverschrijdend gedrag.
Naast Fysieke veiligheid staat sociale binnen de Mountain Club centraal. Hieronder lees je hoe wij binnen de Mountain Club een veilige sportcultuur creëren.
Gedragsregels voor Mountain Clubbers
Omgangsregels voor Mountain Clubbers
Gedragsregels voor trainers & coaches
Vertrouwenscontactpersoon
IS OPEN: Wanneer je iets wordt gevraagd, iets te doen wat tegen je eigen gevoel, je normen en waarden ingaat, meld dit, bijvoorbeeld bij je trainer of bij de vertrouwenscontactpersoon.
TOONT RESPECT: Voor de tegenstander(s), je teamgenoten, de juryleden, je trainers, de toeschouwers en ieder ander. Let op je taalgebruik en hoe je je aan anderen presenteert. Geef iedereen het gevoel dat hij of zij zich vrij kan bewegen.
RESPECTEERT AFSPRAKEN: Kom op tijd, meld je (tijdig) af, luister naar instructies en houd je aan de regels.
GAAT NETJES OM MET DE OMGEVING: Maak niets stuk, respecteer ieders eigendommen, laat de kleedkamer netjes achter. Ruim de materialen op. Gooi afval in de afvalbakken.
BLIJFT VAN ANDEREN AF: Raak buiten de normale sportbeoefening, niemand tegen zijn of haar wil aan.
HOUDT ZICH AAN DE REGELS: lees de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en alle andere afspraken, en houd je daar ook aan.
TAST NIEMAND IN ZIJN WAARDE AAN: Pest niet. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
DISCRIMINEERT NIET: Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken.
IS EERLIJK & SPORTIEF: Speel niet vals, gebruik geen verbaal of fysiek geweld, gebruik geen doping. Doe niet mee aan het fixen van een wedstrijd, competitie of record.
MELDT OVERTREDINGEN VAN DEZE GEDRAGSREGELS: Meld overtredingen van deze code bij je trainer(s) en/of bij de hoofdmedewerker sport. NB: Zijn bepaalde feiten vertrouwelijk met je gedeeld schend dan dit vertrouwen niet. Wanneer echter de belangen van een lid ernstig in het geding zijn, raadpleeg dan een derde, bel bijvoorbeeld met de vertrouwenscontactpersoon.
GEEN ALCOHOL EN ONDER DE 18 JAAR
Deze gedragsregels zijn gericht op trainers, coaches, begeleiders & kaderleden (verder in de tekst Trainers genoemd) en maken deel uit van het Tuchtreglement van de sportbond. De gedragsregels geven aan waar de grenzen liggen in het contact tussen Trainers en sporter. Deze gedragsregels zijn opgesteld voor Trainers in de sport aangezien uit cijfers blijkt dat plegers veelal Trainers zijn en slachtoffers veelal sporter. De gedragsregels vormen – aangevuld met de omgangsregels – een richtlijn voor de omgang tussen sporters en Trainers. Deze gedragsregels zijn anders dan omgangsregels afdwingbaar. Als een of meerdere gedragsregels overtreden wordt dan kan een tuchtprocedure met tuchtrechtelijke sancties volgen.
Hieronder vind je een overzicht van de ‘Gedragsregels begeleiders in de sport’ zoals vastgesteld binnen de georganiseerde sport:
Als je zelf te maken hebt (gehad) met grensoverschrijdend gedrag tijdens een van de trainingen of tijdens een andere activiteit, dan is het belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Erover praten is vaak moeilijk. De Vertrouwenscontactpersoon van de NKBV of het Vertrouwenspunt Sport kan je daarbij helpen.
Als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, dan kan dit veel emoties en vragen oproepen. Ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Direct signaleren en het in de openbaarheid brengen van grensoverschrijdend gedrag kan herhaling of het verergeren van de situatie voorkomen. Bekijk hoe je kunt zorgen dat het gedrag niet meer plaatsvindt. Kun je zelf aan de pleger duidelijk maken dat je niet van zijn gedrag of opmerkingen gediend bent? Of kun je er met iemand over praten die je vertrouwt?
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen Mountain Network het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag, en daarover met iemand wil praten. Vertrouwenscontactpersonen fungeren als eerste opvang voor iedereen die betrokken is bij de Mountain Club trainingen (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, etc) met een klacht of een vraag en dit niet kunnen/durven te melden bij hun eigen trainer. De VCP biedt een luisterend oor en verwijst door naar geschikte hulp. De vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen en behandelt de gesprekken vertrouwelijk.
De vertrouwenscontactpersoon binnen Mountain Network is Jasper Rijken. Mocht je het spannend vinden om een melding te maken bij je trainer dan kun je altijd contact met Jasper opnemen. Hij helpt je vervolgens verder. Je kan Jasper bereiken door een mailtje te sturen naar Jasper@mountain-network.nl. Jouw mail en melding wordt vertrouwelijk behandeld.
Vertrouwenspersoon NOC*NSF/Centrum Veilige Sport Nederland
De vertrouwenscontactpersoon heeft een andere rol dan een vertrouwenspersoon. De taak van de vertrouwenscontactpersoon is vooral een procedureel adviserende rol; de vertrouwenspersoon heeft een inhoudelijk adviserende rol.
Naast de MN vertrouwenscontactpersoon kan iedereen die lid is van een sportvereniging in Nederland gratis een beroep doen op een vertrouwenspersoon van NOC*NSF. Er zijn vertrouwenspersonen voor slachtoffers van seksuele intimidatie, maar er zijn ook vertrouwenspersonen voor beschuldigden. Daarnaast zijn er adviseurs voor mensen die zelf geen slachtoffer zijn, maar te maken krijgen met een vermoeden, melding of klacht, zoals een bestuurder of een vertrouwenscontactpersoon.
Zeker bij ernstige gevallen of als je persoonlijke begeleiding wilt, adviseren we je via NOC*NSF/Centrum Veilige Sport Nederland contact op te nemen met een vertrouwenspersoon of adviseur. Neem je contact op met de Vertrouwenscontactpersoon van MN, dan kan deze je ook doorverwijzen of daar zelf naartoe bellen om advies te krijgen.
Alle vertrouwenspersonen, casemanagers en de coördinator van het centrum zijn gediplomeerd vertrouwenspersoon en volgen opleidingen en intervisie om professioneel met hun vak bij te blijven. Het Centrum Veilige Sport Nederland is geassocieerd lid van de landelijke branchevereniging voor vertrouwenspersonen.