Mount Kenya 5199m

Rotsklimmen op grote hoogte in Afrika

 • Beklimming via Zuid-Oostwand, eerst de Nelion (5188m) en daarna de hoogste; Batian (5199m)
 • voor klimmers met bergsportervaring
 • Aanloop via de schitterende Chogoria route, gecombineerd met de Naro Moru route.
 • Zorgvuldig (7 dagen) acclimatiseren voor de toppoging start
Prijs
€ 3200,00
Duur
11 dagen (8 in de bergen)
Personen
4 tot 7
Gids
MN expeditieleider en NOLS klimgidsen
Niveau

Niveau conditie

3 /5

Niveau techniek

4 /5

Programma

De Mount Kenya is de hoogste berg van Kenya. De hoogste top, de Batian, is alleen bereikbaar voor ervaren bergsporters. Onze route, de Mackinders route, loop door de Zuid-Oostwand in zo’n 20 touwlengtes 3e en 4e graads rotsklimmen naar de top van Nelion op 5188m. Hier overnacht je om de berg de dag erna over te steken via ‘the gates of mist” om uiteindelijk de top van Batian (5199m) te bereiken.

De Mackinders route loopt via de Zuid-Oostwand van Nelion. Het terrein is relatief eenvoudig rotsklimmen (max IV / voornamelijk 2e, 3e graads terrein) naar de top van Nelion. Daar overnacht je om via ‘The gates of mist” over te steken naar Batian om vervolgens via dezelfde weg af te dalen.

Mount Kenya beklimmen van dag tot dag

Dag 1
Je landt ’s morgens in Nairobi waar de gehele groep wordt opgehaald. Je rijdt in zo’n 3 uur naar
Naro Moru. Dit dorp ligt aan de rand van Mount Kenya National park op zo’n 2000 meter hoogte. Hier overnacht je in de Naro Moru River lodge.

Dag 2
Vandaag start je met een briefing en materiaalcheck. Daarna rijd je in zo’n 3 uur via de ringweg rond het nationaal park helemaal naar het Oosten naar het dorpje Chogoria. Daar ga je na de lunch met de 4×4 naar de park gate om van daaruit over een zandpad (wat modderig kan zijn) in zo’n 4 uur naar de Meru Banda’s te lopen. Je loopt door het tropisch regenwoud en het is niet ongewoon dat je olifanten of buffalo’s tegenkomt. De ‘banda’s (kleine hutjes) liggen op een open plek. ’s Avonds trekt deze plek veel dieren aan.
Stijgen 1000m, dalen: nihil, hoogste punt 3000m, duur tocht: 4-5 uur

Dag 3
Vandaag trek je naar Lake Ellis. Een mooi meer dat besloten ligt in het ruige berglandschap. Ben je een visser en heb je je vishengel bij je, dan vang je hier misschien wel een avondmaaltijd.
Stijgen 400m, dalen: nihil, hoogste punt 3400m, duur tocht: 3-4 uur

Dag 4
Trekking naar Lake Mickaelson. In werkelijkheid liggen hier meerdere meren bij elkaar. Je ziet de
Mount Kenya steeds dichterbij komen. Overdag wordt er wellicht een acclimatisatieloop
Gelopen. Je kijkt de Gorges Valley in met zijn spectaculaire kliffen. Je overnacht bij het meer in je tentje.
Stijgen 600m, dalen: nihil, hoogste punt 4000m, duur tocht: 3-4 uur

Dag 5
Vandaag trek je naar Simba Col op ruim 4600 meter. Voor veel mensen zal dit een zware dag
worden omdat de hoogte zich laat voelen.
Stijgen 600m, dalen: nihil, hoogste punt 4600m, duur tocht: 3-4 uur

Dag 6
Vandaag beklim je de Point Lenana. Veel mensen die zeggen dat ze Mount Kenya hebben beklommen, hebben in werkelijkheid deze satelliettop van het massief beklommen. De beklimming voert over rotsig en puinterrein (en soms sneeuw). Op stukkn vereist het ook wat eenvoudig klauterwerk. Je vertrekt heel vroeg in de ochtend (3.00u) zodat je de meeste kans hebt om bij mooi weer op de top aan te komen. Na de topbeklimming daal je af naar de Austrian Hut op 4790m, waar je de klimgidsen voor de toppoging ontmoet.
Stijgen 385m, dalen: 195m, hoogste punt 4985m, duur tocht: 4-5 uur

Dag 7
Vandaag is deels een rust- en acclimatisatiedag en deels een dag om de route te verkennen. Samen met de gidsen klim je de eerste touwlengtes van de route. Goed om alvast wat meters in de benen te hebben én het eerste stuk van de route kent geen geheimen meer voor je. Daarmee heb je alles gedaan voor een vliegende start voor de toppoging.
Stijgen 150m, dalen: 150m, hoogste punt 4940m, duur tocht: 3-4 uur

Dag 8
De beklimming van Mount Kenya. Op dag 8 beklim je Nelion op 5188m, het zusje van de hoogste top. De route naar de top van Nelion loopt via 20 touwlengtes rotsklimmen in de 3e tot de 4e graad. Op de top van Nelion stat de ‘Howell hut’. Een klein hutje waar 4 personen als sardientjes kunnen slapen. Je slaapt in de hut of buiten in je bivakzak.
Stijgen 398m, dalen: nihil, hoogste punt 5188m, duur tocht: 6-10 uur

Dag 9
Om bij Batian te komen, daal je de volgende ochtend eerst af in de gates of mist. Dit is een spannende passage waar stijgijzers en pickel aan te pas komen. Daarna klauter je in enkele touwlengtes door rotsterrein naar de top van Batian. Terug neem je dezelfde weg. Je zult een deel van de route afklimmen en een groot deel abseilend afdalen. Je slaapt ’s avonds in het relatieve comfort van Mackinders Camp op 4200m.
Stijgen 200m, dalen: 1099m, hoogste punt 5199m, duur tocht: 6-10 uur

Dag 10
Vanuit Mackinders Camp daal je vandaag af naar Met Station op 3050m. Een stevige afdaling. Nu en dan kijk je terug naar de berg die je nog geen dag geleden beklommen hebt. Dag 10 is eventueel een reservedag voor de top, in dat geval slaap je in Mackinders Camp.
Stijgen nihil, dalen: 1150m, hoogste punt 4200m, duur tocht: 6-10 uur

Dag 11
Vanuit Met station daal je af naar de park gate van waaruit je naar de Naro Moru River Lodge wordt gebracht voor een welverdiende avondmaaltijd en een heerlijke douche
Stijgen nihil, dalen: 1000m, hoogste punt 3050m, duur tocht: 2-3 uur

Dag 12
Retour naar Nairobi voor gezamenlijke terugvlucht

Belangrijkste redenen om voor Mountain Network te kiezen:
 1. Nederlandse expeditieleiding
  De expeditie staat onder leiding van een Nederlandse expeditieleider uit het team van Mountain Network. De expeditieleider zorgt dat alle logistiek goed geregeld is, zorgt voor de aansturing van de lokale staf en begeleidt de deelnemers op het gebied van omgaan met hoogte en alle gemakken en ongemakken onderweg naar de top: de expeditieleider is je steun en toeverlaat tijdens de beklimming
 2. Voorbereidingstraject
  Voorbereidingsbijeenkomst in Nederland, optioneel voorbereidingsweekend in Frankrijk en trainings- en uitrustingshandleiding.
 3. Routekeuze
  We maken een ‘volle traverse’ via de Chogiria route uit het oosten omhoog en de Naro Moru route richting het Oosten naar beneden. We nemen bewust veel tijd (7 dagen) om te acclimatiseren voordat je de top beklimt, dat vergroot de veiligheid en je topkansen.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

» Data & prijzen
 • download informatiedocument

  Vul hieronder je emailadres in. Wij sturen je dan direct een email met daarin het uitgebreide informatiepakket.
 • Inschrijven interesselijst

  Schrijf je hieronder in voor de interesselijst. Wij houden je dan op de hoogte wanneer we nieuwe data / nieuwe informatie hebben over dit specifieke programma.

 

Optie plaatsen? Deze reis op maat?

Spreekt het programma je aan, maar heb je even tijd nodig om de knoop door te hakken? Of zou je dit programma graag doen met een groep mensen die je zelf kiest, zoals vrienden of collega's? Neem dan contact met ons op. Bel: ​+31 (0)88-1236902 of mail: travel@mountain-network.nl

Bergsportverzekering

Europeesche

Zorg voor een goede verzekering. Je reisverzekering heeft een speciale bergsportdekking nodig. Ook raden wij een goede annuleringsverzekering aan, zodat je annuleringskosten gedekt zijn als er bijvoorbeeld tussentijds medische bezwaren zijn tegen deelname. Je kunt beide verzekeringen afsluiten via Mountain Network bij de Europeesche.